Novembrové kvetinové radosti – adventný veniec ľahko a rýchlo

Lokše + video
12.11.2022
Odkaz vo fľaši alebo je čas napísať Ježiškovi
19.11.2022

Aby vám adventný veniec vydržal po celé štyri týždne krásny, skúste tento rok skombinovať umelé ihličie s prírodninami a korunujte ho sladkými jabĺčkami.

Pred nami je dlhý adventný čas, na ktorý sa tešia tí, pre ktorých sú vianočné sviatky kúzelné. To znamená bez perného gruntu, s troškou pečenia, z ktorého až tak nepriberiete, s prechádzkami s horúcim vareným vínom v rukách, a stretávaním sa s priateľmi, ktorým chcete popriať a objať ich. 

Viem, realita býva celkom iná, ale aby vás doma privítal pekne prestretý stôl, už čoskoro si prichystáme adventný veniec, ktorý nás síce bude tým časom nemilosrdne posúvať dopredu, ale pri ktorom si posedíme prinajmenšom pri rodinnej večeri. Ten tohtoročný môže vzniknúť kombináciou umelého ihličia a prírodných dekorácií, ktoré vždy upútajú. Nie každý z nás má blízko do lesa, alebo si s vytvorením korpusu vie rady. Pre vás sú tu korpusy venčekov a vencov (ten náš deDomácky má priemer 50 cm), ktoré neoschnú a ľahko vytvoria stabilný základ všetkým vašim nápadom. Len na sviečky dajte pozor. Každoročne zdvíham prst a upozorňujem na to, že opatrnosti je potrebné urobiť zadosť. Sviečky najradšej umiestňujem do malých sklenených kalíškov rozmiestnených vo vnútri alebo mimo venca, ktoré ich izolujú od dekorácií. Len pre fotenie som ich nechala vyznieť, aby bolo pekne vidieť symbolické číslovanie.

Tak si tento rok trošku zjednodušte svoje plány, aby vám z predstáv o adventnom pokoji a pohode nezostali len drobčeky. Urobím to tiež tak. A tu sú dáta, s ktorými môžete plánovať a postupne rozsvecovať sviečky:

...UŽ ZA TÝŽDEŇ

1. adventná nedaľa - ŽELEZNÁ - 27. novembra

2. adventná nedaľa - BRONZOVÁ  - 4. decembra

3. adventná nedaľa - STRIEBORNÁ -  11. decembra

4. adventná nedaľa - ZLATÁ - 18. decembra

ŠTEDRÝ DEN -  sobota 24. decembra

ČO VŠETKO BUDETE POTREBOVAŤ NA VÝROBU VENCA S PRÍRODNINAMI

Najprv si premyslite ako svoj adventný veniec dozdobíte. Môže byť plný guličiek a sklenených dekorácií, dá sa rozsvietiť prepletením ledkového reťazu, možností je veľa. Dala som prednosť klasike v červenej a zelenej - a prírodninám. Celkovo si pripravte:

Veniec

  • umelý ihličnatý veniec s priemerom 50 cm
  • sušené jabĺčka - návod nájdete TU
  • vetvičky dráča alebo skalníka s červenými bobuľkami
  • vetvičky krušpánu
  • kúsky tují
  • ľubovoľné dekorácie z kôry, šištičky a pod.
  • orechy
  • viazací drôtik
  • záhradnícke nožnice
  • pištoľ s tavným lepidlom
  • kalíšky na sviečky
  • 4 adventné sviečky

Na dekor jabĺček

  • červené jablká
  • úzke stužky
  • práškový cukor a sitko
  • papier, ceruzku, kancelárske nožnice

1. Najprv zo všetkého si vyrobte krúžky zo sušených jabĺk. Celkový dekor venca vychádza predovšetkým z krásy jabĺčok. Zatiaľ čo jabĺčka zamiešate medzi dekorácie, čerstvé jablká odekorované cukrom bude možné z venca neustále odjedať a dopĺňať. Ako na jabĺčka- to sa dozviete v návode vyššie. Budete pre nich potrebovať trochu času, ale medzitým si nachystáte všetko potrebné. Jabĺk pripravte hneď väčšiu zásobu, pretože cez Vianoce budú vítanou maškrtou vašich detí.

2. Veniec podložte dezertným tanierom, aby ste naň neskôr mohli navŕšiť jablká. Veniec je vysoký, takže sa dostanú trochu vyššie nad úroveň ihličia.

3. Teraz rozmiestnite sviečky a pevne ich ukotvite. Vetvičky umelého venca môžete ľubovoľne preskupovať, takže si pre sviečky vytvoríte miesto. Stojančeky na ne dobre upevnite horúcim lepidlom, aby sa sviečky neskôr nepohli. Tiež ich prilepte voskom. Vhodnejšie je umiestniť sviečky do sklenených kalíškov (a opäť ich prilepiť), aby plamienky boli mimo dosahu dekorácií. Buďte uvážliví a opatrní!

4. Akonáhle máte pevné miesta pre sviečky, začnite s dekorovaním. Najprv doaranžujte celok zelenými vetvičkami, potom vetvičkami dráča a nasledujú jabĺčka, oriešky a ľubovoľné dekorácie. Všetko starostlivo upevnite horúcim lepidlom, šišky vpleťte pomocou drôtika. Všetko by malo pôsobiť ľahko, akoby voľne naaranžované po povrchu.

AKO ODEKOROVAŤ VIANOČNÉ JABĹČKA

Pre chvíle najslávnostnejšie si jablká dozdobte cukrovým dekorom:

1. Jablká umyte a vyleštite.

2. Z obyčajného papiera si vystrihnite požadovanú veľkosť a tvar hviezdičky či iného symbolu. Získala som ich tak, že som si niekoľko návrhov vytlačila na tlačiarni a vybrala potrebnú veľkosť.

3. Hviezdičku položte na jablko, do sitka dajte lyžicu práškového cukru a miesto posypte. Nad hviezdou sypte husto, do strán do stratena. Na každom jablku vytvorte jeden odtlačok a naaranžujte ich tak, aby dookola všetky hviezdičky vynikli. 

4. Ak majú jablká dlhšiu stopku, dozdobte ju úzkou mašličkou.

JABLÍČKA SÚ SYMBOLOM VIANOC

Naleštené červené jabĺčka boli v minulosti prvými ozdobami vianočných stromčekov. Zvlášť drobná odroda, tzv. Panenské české, patrila k tým najobľúbenejším. Sladké jablká boli zase súčasťou mikulášskych nádielok, tvorili základ zvykoslovných predmetov - napríklad postavičiek čertíkov doplnených sušenými slivkami a pod.

Asi najznámejším zvykom je delenie jablka napoly, keď jadrovník v tvare hviezdy veštil budúcnosť. Pravidelná hviezdička znamenala pevné zdravie, opak veštil nešťastie. Slobodné dievčatá starostlivo šúpali čo najdlhšiu šupku a hádzali ju za hlavu, aby potom na zemi vytvorila prvé písmenko mena budúceho ženícha. 

Aby jabĺčka nechýbali ani na vašom stole, umiestnite ich pár dovnútra adventného venca (ak toto miesto nevyužijete pre sviečky). Ešte lákavejšie budú vyzerať s cukrovým dekórom.

Nezabudnite si koncom roka urobiť čas iba pre seba. Splňte si svoje predstavy a akonáhle to ide, oddýchnite si. Posedenie pri adventnom venci vytvorí celej rodine krásnu atmosféru.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *