Smaltovaný riad pri správnej údržbe vydrží celé generácie a rad rodín naň napriek modernejším možnostiam nedá dopustiť. V čom sú jeho výhody a nevýhody?
Technika povrchovej úpravy zvaná smalt pochádza už zo starovekého Egypta – nie je to teda žiadna novinka. Egypťania (a neskôr aj Gréci) túto techniku však nepoužívali na výrobu riadu, ale šperkov. Ostatne, v šperkárstve je smaltovanie obľúbené dodnes.
Viete ale, ako taký smalt vzniká? Podkladový materiál (často liatina, oceľový plech alebo hliník) sa popráši špeciálnou sklenou zmesou. Tá sa pri rozohriatí na vysokú teplotu roztaví a dokonale priľne k svojmu podkladu. Ten sa dá týmto spôsobom krásne zdobiť, ale predovšetkým je perfektne hladký, lesklý a veľmi odolný.
U nás sa smaltovanie rozmohlo niekedy na prelome 18. a 19. storočia, kedy sa začala smaltovať liatina, a hojné využitie má dodnes najmä v našich kuchyniach. Smaltovaný riad môžete dať bez starostí do umývačky, pokiaľ tomu nebráni napr. zdobenie, ktoré by umývačka mohla poškodiť. Pozor dávajte len na to, aby ste smaltovaným kúskom príliš nebuchli – môže sa odštiepiť a na takom mieste potom ľahko začne hrdzavieť (samozrejme v závislosti od podkladu). Drobné odštiepenie je ale možné ľahko opraviť.
A ak máte indukčnú dosku, ale smaltovaných hrncov sa nechcete vzdať? Väčšina nami ponúkaných smaltovaných hrncov a kastrólov je vhodných aj na indukciu (majú inak riešené dno), ak máte starší kúsok alebo sa vám zapáčil nejaký nekompatibilný, kúpte si nerezovú redukciu, vďaka ktorej to fungovať bude s akýmkoľvek hrncom!
Smaltované hrnce sú nesmrteľnou klasikou nielen z kredencov našich babičiek. Zakúpiť ich môžete aj u nás, na e-shope deDoma, v mnohých prevedeniach: ponúkame celé sady menších hrncov, ktoré sú vhodné ako kastróliky napr. na prílohy alebo pre malé domácnosti.
Pokiaľ máte stravníkov veľa alebo ste zvyknutí variť väčšie množstvo, vyberiete si niektorý z klasických väčších hrncov, ktoré opäť ponúkame ako sadu aj ako jednotlivé kusy. Väčšina nami ponúkaných smaltovaných hrncov a kastrólikov je vhodná aj na indukčné dosky.
Pri hrncoch ešte môže byť niekto na pochybách, či smalt nie je predsa len prekonaný, keď dnes máme toľko možností. Ja mám v jednom jasno: či pri niektorej tepelnej úprave rozhodne nie je prekonaný, potom je to pečenie. Klasické dvojdielne pekáče, krásny modrotlačový na buchty, alebo dokonalý liatinový, ktorý drží teplo presne tak, ako je treba. Ak ste v danej kategórii našli niečo lepšie ako smalt, určite mi dajte vedieť.
Piskot klasickej kanvice na vodu sa do domácností v posledných rokoch na úkor rýchlovarných kanvíc vracia. Dôvod? Na indukčnej doske vodu uvaríte rovnako rýchlo, lacnejšie a kanvičky sú navyše krásne - ale to aj na klasickom plynovom sporáku.