Sušené paradajky v bylinkovom oleji

Spojenie štýlu, pohodlia a originality
19.9.2025

Spotrebovať nadúrodu paradajok vôbec nie je jednoduché. Keď sa vám prejedia všetky známe jedlá, zvyšok usušte a naložte do olejového kúpeľa.

Pochutnáte si na skvelom predjedle, dochutíte cestovinové jedlá alebo ryby, kúskami paradajok obložíte chlebíčky. Paradajky usušíte v rúre alebo v sušičke vlažným vzduchom. Celý proces je síce zdĺhavý, ale oba prístroje si s nimi poradia bez vášho väčšieho zásahu. Ideálne je sušiť menšie plody, ale stretla som sa so stredne urastenými paradajkami, a šlo to bez problémov.

Dlhé roky som sušila v rúre, ale čo mám sušičku, stále mám do nej čo dať. Bála som sa, že zožnem úrodu a potom bude sušička odložená v kúte. Nestalo sa tak. Každú chvíľu mi zostane trocha byliniek, nie príliš sladký strapec hrozna, alebo príde chuť na výborné zeleninové chipsy. Výhodou sušenia je to, že jednotlivé pochutiny pokojne a usporiadane spracujete vedľa seba, aj keď sú rôzne aromatické. Pokiaľ váhate nad kúpou, myslím, že nebudete ľutovať a nájdete si mnoho ciest, ako sušičku v domácnosti využiť.

Príprava: 20 minút * Sušenie: 12-13 hodín

Do sušičky

  • umyté paradajky, osušené a pozdĺžne rozpolené
  • soľ

Na dózu 0,75 l

  • extra panenský olivový olej
  • sušené paradajky z necelých 2 kg v surovom stave
  • 2 feferónky, vcelku
  • 2 strúčiky cesnaku, rozomleté
  • 3 lyžičky kaparov
  • hrsť čerstvej bazalky, alebo ½ lyžice sušenej
  • 2 bobkové listy

1. Použite iba zrelé a nepoškodené paradajky. Umyte ich, osušte a pozdĺžne rozkrojte. Každú polovicu rozkrojte ešte do kríža a pokúste sa dužinu prstami zospodu trošku vytlačiť hore. Do takto roztvorených plodov sa ľahšie dostane vzduch a lepšie sa vysušia.

2. Polky paradajok rozložte na sitá podložené kuchynskými utierkami a trochu ich posoľte, aby vykvapkali. Asi po polhodine ich otočte rezom dole a sitá vložte do sušičky.

3. Teplotu nastavte na 65 °C/5 hodín, potom na 60 °C/7 hodín. Paradajky sušte tak, aby sa nedotýkali, sitá prehadzujte. V poslednej fáze by paradajky mali zostať vláčne, ale pri stlačení by z nich nemala tiecť šťava. Pokiaľ je treba, pridajte ešte hodinu.

Nálev - Do dózy nalejte trochu ochuteného oleja a začnite skladať paradajky. Keď je dóza plná, obsah ľahko sklepnite a paradajky zalejte zvyškom ochuteného oleja. Dózu pevne uzavrite. Uložte ju do chladničky a naložené paradajky spotrebujte do 14 dní. 

Robustné paradajky sa sušia dlho, ale zato s nimi nemusíte nič moc robiť. Sušička to zvládne zhruba za 12 hodín. Najprv vyberám sitá von, podložím ich papierovými utierkami a rozpolené paradajky nechám vykvapkať. Ide to lepšie, keď každý kúsok narežete do kríža, mierne roztvoríte a posolíte. V ďalšej fáze ich otočte reznou stanou dole a začnite sušiť.

Takto vyzerajú usušené paradajky. Ešte pružia, ale už z nich nevyteká šťava. Samotné by vám však tak nechutili. Naložte ich do oleja, ktorý ich zmäkčí a ešte ho dochuťte bylinkami, cesnakom, korením a kaparmi. Po týždni už môžete vyjedať priamo z chladničky...

Dózy s hermetickým uzáverom sú na nakladanie úplne skvelé. K potravine nepustia vzduch a všetky chute sa v nich nádherne rozložia. Môžete použiť sklenenú dózu aj plastovú.

Články, ktoré by vás ešte mohli zaujať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *