Svietniky pre letné večery

Studená káva alebo Cold Brew Coffee nie je káva ľadová
9.8.2024
Krehká nakladaná zelenina
16.8.2024

Letné prázdniny, to je čas na relax, regeneráciu a príjemne strávený čas s blízkymi. Každý rok ma to rozradostňuje, aj keď voľné dni počítam ako vzácne korálky. Medzi nebom a zemou sa však niečo zmení. Vzduch sa tetelí letom, mestá sa trošku vyprázdnia od obyvateľov a je tu to najúžasnejšie - teplé večery.

Aj keď je dlho vidieť, je príjemné, keď znášajúcim sa šerom preblikávajú plamienky sviečok. Posedenie vonku aj doma na kanape je zrazu plné rozprávania, plánovania pekných vecí i zážitkov. Predsa len je o trošku viac času, než po zvyšok roka. Zreje ovocie, les vydá svoje vzácne zásoby húb, malín i čučoriedok a večer sa hocikde dá ísť do letného kina na pekný film alebo pod gaštany do záhradnej krčmičke.

K tým domácim posedeniam som ihneď niečo vyrobila. Malé, obyčajné svietniky. Ozdobila som ich presne v tomto duchu prázdnin; drevenými medailónmi z konárov stromov, drobnými kvietkami aj tými malinami…

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Rada pracujem s obyčajnými zaváračkami. Schovávam všetky možné tvary a už dopredu je mi jasné, čo v nich bude. Tieto takmer rovné poháre som si nechala bokom práve na sviečky. Oblé sklo sa samozrejme horšie zdobí, tu to bola hračka. Pripravte si:

  • zaváracie poháre (moje majú priemer 8 cm a výšku 9 cm)
  • slabý povrázok
  • jutovú stuhu 1,5 a 5 cm širokú
  • drevené kolieska s kôrou (zakúpite ich vo výtvarných potrebách alebo napr. na www.drevenapistalka.cz a kolieska väčších priemerov sú k zakúpeniu v mojom obľúbenom obchode www. ljus.cz)
  • zväzok drobných papierových kvietkov, aranžérske černice a akékoľvek iné bobule
  • veľký maľovaný drevený gombík
  • biele alebo farebné čajové sviečky
  • lepidlo v tavnej pištoli

DREVENÉ MEDAILÓNKY

Drevené kolieska sa predávajú s vyvŕtanými otvormi na zavesenie. Prevlečte nimi špagát, urobte uzlík a medailónik dozdobte aranžérskymi drobnosťami podľa svojej inšpirácie. Gombík som prilepila pomocou horúceho lepidla, kvietky i černice boli na drôtiku, tak som ich len zamotala okolo stuhy a povrázku. Tiež širokú jutovú stuhu som zaistila kvapkami lepidla. Nakoniec drevené medailóniky zaveste pod hrdlo pohára.

Prírodniny mám veľmi rada a takto sa dá zdobiť bez starosti, že plamienky čajových sviečok na čokoľvek dosiahnu. Napriek tomu buďte vždy opatrní. Pokiaľ budete pracovať s podobnými pohármi, ktoré majú výrazne plastický okraj pod šróbovacím hrdlom, môžete ich omotať pevným drôtikom a vyrobiť uško na zavesenie. Vzniknú z nich vkusné lampášiky.

Užite si krásne leto!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *