Tekvicové škoricové šišky

Zimný aranžmán pod poklop
16.2.2023
Ako zútulniť aj malú predsieň
26.2.2023

Vyprážané šišky vás vrátia do mladosti. Na rozdiel od prípravy šišiek nebudete zápoliť s náplňou, pretože si ju bohato navŕšite hore. Sú špikované škoricou a s tekvicovým pyré k sebe skvele pasujú.

Ak ste si nemali možnosť zamilovať vyprážané šišky z kuchyne svojich babičiek, potom si ich pamätáte zo školských jedální, kde sa podávali ako forma teplého obeda. Vo väčšine prípadov išlo o bavorské šišky dochutené slivkovými lekvárom a tvarohom s vanilkovou príchuťou.

Aj keď sa jedná o kalorickú bombu, kým je stále chladno a hľadáme potravu, ktorá zahreje naše telá, je správny čas na výdatnejšie krajové špeciality. Nemôžeme si ich dopriať každý týždeň, ale takéto občasné hody s pečenými šiškami si z času na čas pokojne naplánujte. Prípadné návštevy vám venujú pohľad plný obdivu, že toto viete.

Porcia škorice vie prehriať telo zvnútra a je súčasťou tzv. Pumpkin Spice, korenia do tekvicových koláčov aj k mäsu, bez ktorého sa moja kuchyňa nezaobíde. Korenie je to silné a aromatické, a ochutené cesto spoločne s tekvicovým pyré a tvarohovou pyramídkou krému chutí znamenite.

Pri smažení vám bude veľkým pomocníkom sklenená pokrievka, ktorá uľahčí kontrolu nad rýchlou úpravou cesta, a odporúčam aj kuchynský teplomer, s ktorým nemusíte odhadovať teplotu oleja. To všetko a ďalšie vychytávky nájdete na našom e-shope v sekcii Vybavenie kuchyne.

Príprava: 30 minút + odležanie a vyprážanie * Získate: 16 ks šišiek

Cesto

  • 130 ml mlieka
  • 21 g čerstvého droždia, ½ kocky
  • 40 g krupicového cukru
  • 40 g masla
  • 2 žĺtky
  • 300 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 lyžička citrónovej kôry, nastrúhanej
  • 2 lyžice rumu
  • 1 lyžička tekvicového korenia
  • 500 ml repkového oleja na vyprážanie

Na dokončenie

  • tekvicové pyré - možno nahradiť marhuľovou marmeládou
  • 250 g tučného tvarohu
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru

1. Mlieko mierne zohrejte v kastróliku. Do misky rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a lyžicu múky a prilejte polovicu vlažného mlieka. Kvások nechajte vzísť na teplom mieste.

2. Zmäknuté maslo so žĺtkami našľahajte do peny, pridajte zvyšok cukru a šľahajte ručne alebo v robote, kým sa cukor rozpustí.

3. Potom pridajte preosiatu múku, soľ, citrónovú kôru, vzídený kvások, zvyšok mlieka, rum a lyžičku tekvicového korenia. Vypracujte hladké cesto, utvorte z neho malý bochník a vložte ho poprášený múkou do misky vytretej olejom. Prikryte ho a nechajte na teplom mieste kysnúť 30 minút.

4. Akonáhle cesto zdvojnásobí svoj objem, presuňte ho na pomúčenú dosku a ešte raz prepracujte. Potom z neho vyvaľkajte placku hrubú asi 2 - 2,5 cm. Kruhovou formičkou vykrojte tvary a nechajte ich pod utierkou kysnúť ďalších 20 minút.

5. V hrnci so širokým dnom ohrejte olej na teplotu cca 180 °C. Šišky, ktoré sa zatiaľ krásne zaguľatili, opatrne vložte do oleja tak, aby sa nedotýkali, a smažte po oboch stranách. Po otočení vždy stiahnite plameň a kastról na okamih prikryte pokrievkou, aby sa vysoké cesto dobre prepieklo. Vyprážanie je rýchle, neodchádzajte od práce. Hotové šišky nechajte odkvapkať na tanieri vystlanom papierovými utierkami, odsajte tuk aj zhora.

6. Vlažné šišky natrite tekvicovým pyré a ozdobte našľahaným tvarohom s cukrom a vanilkou.

Cesta bolo pôvodne do dvoch dlaní, ale nakysne, neobávajte sa. Na toto množstvo surovín padne polovica kocky droždia, a to je dosť. Šišky sa ale samé vytvoria z obyčajnej placky cesta. Budú krásne nadýchané. Pri ostatných surovinách je dôležité, aby boli pred spracovaním v izbovej teplote. Na kysnuté cesto sa musí v teplúčku.

TIP: Pumpkin Spice - tekvicové korenie vo výbornej kvalite zakúpite v špecializovaných obchodoch s korením. Zmes obsahuje cejlónsku škoricu, nové korenie a cejlónsky klinček. Používam ho štipkou do tekvicovej polievky, výraznejšie do jesenných koláčov s tekvicou aj bez, do donutov a do sladkých ciest obsahujúcich strúhanú mrkvu.

Počítajte s tým, že cesto sa korením mierne zafarbí, takže aj šišky budú viac béžové, než žlté. Poznáte to aj pri vyprážaní, na povrchu budú viac zlatnúť.

Cesto vám bude neustále pracovať pod rukami. Najprv ho vyvaľkajte na hrubú placku vysokú 2 - 2,5 cm a vykrájajte z nej kolieska s priemerom 6 - 7 cm. Uložte ich ešte na 20 minút pod nahriatu utierku, aby poriadne vyskočili. O zvyšok sa postará horúci olej. Do hrnca ukladajte šišky opatrne a pri vyprážaní vždy na krátky okamih použite pokrievku, aby sa vysoké cesto dobre prepieklo.

TIP: Krásne smaltované hrnce si kúpte aj so sklenenými pokrievkami a otvorom na únik pary. Výrazne vám pomôžu pri varení aj vyprážaní, pretože vidíte na pripravovaný pokrm. Hrnce je možné použiť na všetky typy varných plôch vrátane indukcie a bez pokrievok ich môžete vkladať do rúry do teploty 200 °C.

HRNCE MARIGOLD RED SO SMALTOVANÝM POVRCHOM, 2,6 / 3,7 /4,7 l

Škorica je v ceste aj v tekvicovom pyré, a je veľmi výrazná. Ak ju máte radi, robíte v tejto dobe dobre, že ju vo zvýšenej miere konzumujete. Má dezinfekčné a antibiotické účinky a spoľahlivo ničí baktérie. Používa sa ako prevencia proti prechladnutiu, kašľu a chrípke. Škorica okrem iného zlepšuje metabolizmus tukov a cukrov a je bohatým zdrojom antioxidantov. K veľkým pochúťkam patrí aj tekvicové pyré, ktoré si pripravte na zimu k sladkým pochúťkam a syrom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *