Zimný aranžmán pod poklop

Fašiangový vývar z údeného kolena so syrovými taštičkami
13.2.2023
Tekvicové škoricové šišky
22.2.2023

PROJEKTY Z PRÍRODNÝCH MATERIÁLOV I

Na zábavné tvorenie postačí celkom málo. Kreatívne obchody ponúkajú množstvo pomôcok a rozličných surovín, s ktorými možno navrhnúť krásne výtvarné práce, ale často stačí to, čo nám vonku cvrnkne o klobúk.

Pri vytváraní bytových dekorácií sa mi páči, že k ich vzniku môže prispieť príroda svojimi divotvornými tvarmi, farbami a štruktúrami. Ušetrí moju peňaženku a keď sústredím nazbierané poklady na stôl, stane sa tým najzaujímavejším impulzom spúšťajúcim fantáziu.  

Keď budete plánovať zimné tvorenie, možno sa vám bude zdať, že toho vonku veľa nenazbierate. Rozhliadnite sa však po svojom domove, pretože ak radi tvoríte, v hociktorej váze nájdete to, čo práve potrebujete. Zvyšky sušených rastlín, dekorácie, ktoré zostali z vianočných venčekov a svietnikov, alebo si dokúpte niečo málo v kvetinárstve, napríklad aj umelé. Zmeska môže byť rôznorodá, pretože svoje zimné aranžmány zjednotíte pomocou bielej farby. Keď sa na váš výtvor znesie jemná spŕška dekoračného snehu, všetky detaily sa hneď zjednotia. 

Nemusíte byť uznávanými odborníkmi v aranžovaní kvetín, ale aj tak si svoju prácu vystavte na mieste, kde ju bude každý obdivovať. Zaobstarajte si k tomu romantický sklenený poklop, určený nielen na ochranu kvetinového aranžmánu pred prachom, ale aj na to, aby ju povýšil na niečo výnimočné. Ak by ste sa s kúpou podobného predmetu, často objemného, nechceli zapodievať, jednoducho si ho zostavte z robustnejšej sklenenej misy a taniera zo skla či porcelánu. Až si v interiéri zažiadate zmenu, všetko opäť začleníte do svojej kuchyne.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

SKLENENÝ POKLOP

Najprv odhadnite jeho veľkosť, podľa toho, akú veľkú ste si zaobstarali polystyrénovú guľu. Počítajte s tým, že minimálne o jednu tretinu bude väčšia. Môžete vychádzať z rozmerov, ktoré som uplatnila pri fotografovaní. Pripravte si:

  • sklenenú misu s priemerom 22 cm a výškou 14 cm
  • keramický či sklenený tanier s priemerom 28 cm
  • figúrku vtáčika
  • elegantnú stuhu
  • aranžérsku gumu

NA KVETINOVÝ ARANŽMÁN

  • polystyrénovú guľu s priemerom 10 cm
  • pílkový nôž a doštičku
  • špicatú špajdľu 
  • ľubovoľné prírodniny
  • záhradnícke nožnice
  • drôtik na upevnenie šišiek
  • dekoračný sneh v spreji
ZÁKLAD Z POLYSTYRÉNOVEJ GULE

1 Srdcom celého aranžmánu je polystyrénová guľa, ktorú treba rozrezať, aby mala rovnú základňu. Položte ju na doštičku a pomocou pílkového noža ju opatrne rozdeľte na dve časti. Tá časť, ktorú som odložila, tvorí asi jednu tretinu, to znamená, že som guľu nerozpolila, ale rozrezala som ju asi 2,5 cm pod jej polovicou. Túto časť nemusíte vypĺňať rastlinkami, slúži na to, aby prírodniny umiestnené v polovici gule mali dostatok priestoru pod sebou a celok dobre stál.

2 Potom si vytvorte kostru z rastlín, ktoré sú veľmi pevné a medzi ktorými budú držať krehkejšie detaily. Zvolila som rozkrájanú vetvičku s bielymi bobuľkami tvoriacimi perfektnú oporu.

3 Potom už len vyplňte prázdne miesta drobnejšími rastlinami. Pretože majú jemné stonky, na ich upevnenie najskôr vytvorte hlboký vpich špajdľou a následne do otvoru vtlačte rastlinu.

4 Šišky je potrebné najprv nadrátikovať.

5 Akonáhle guľu zaplníte, zo vzdialenosti asi 30 cm ju nastriekajte bielym dekoračným snehom. Dekór sa zjednotí a vytvorí romanticky púdrové tóny.

VYUŽITE PLOCHÉ DNO MISY

Ak nepracujete s originálnym skleneným poklopom oblého tvaru s úchytkou na vrchole, ale s obrátenou miskou, ktorá má rovné dno, využite to. K svojmu aranžmánu pridajte maličkosť dokončujúcu výtvarný zámer. K zasneženým rastlinám, ktoré sklo ochránia pred prachom, sa hodí malá figúrka vtáčika doplnená mašľou. Na mieste oboje upevníte kúskom aranžérskej gumy.

Nezabudnite svoju novú dekoráciu rozžiariť svetielkami. Ešte dlho sa budeme utápať vo večernom šere, tak si spríjemnite priestor ledkovými reťazami. Objavíte ich na našom e-shope.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *