Fašiangový vývar z údeného kolena so syrovými taštičkami

Chilli guláš z papiňáku
11.2.2023
Zimný aranžmán pod poklop
16.2.2023

Fašiangové hody vrcholia túto nedeľu. Aj keď ich budeme tráviť doma za pecou, ​​je čas pripraviť výdatné a dobré menu.

Vrchol fašiangov pripadá na nedeľu 19. februára. Spoločne s Valentínom je teda naozaj čo oslavovať. Podľa zvykov našich predkov by ste mali na fašiangovú nedeľu zjesť čo najviac jedla a pitia, aby ste nabrali silu na celý rok. K tomu len dodávam, že by ste mohli začať výdatnou polievkou. Vonku totiž mrzne, až praští, tak sa bude hodiť na zahriatie.

Polievka plná mäsa často postačí aj ako hlavné jedlo. Vývar z údeného kolena robím vždy, keď ho kúpim hotové. Odpadá zdĺhavé varenie a medzitým sa môžem venovať pečeniu malých syrových taštičiek, ktoré sú k polievke výborné. Husté polievky rada servírujem do polievkových misiek s ušami. Dlho držia teplo a štýlovo sa hodia k zime.

Príprava: 2 hodiny * Získate: 2 l polievky

Polievka

  • 450-500 g údeného šunkového kolena
  • 2 l vody
  • 2 červené cibule, strednej veľkosti
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 2 mrkvy
  • 2 väčšie petržleny
  • 2 bobkové listy
  • 10 guličiek korenia
  • soľ
  • 5 malých šampiňónov + trocha oleja
  • 1 lyžička majoránky
  • čerstvo mleté ​​korenie
  • väčšia hrsť mrazeného hrášku
  • zväzok pažítky

Syrové taštičky

  • plát lístkového cesta na papieri na pečenie
  • hrsť strúhaného ementálu
  • strúčik prelisovaného cesnaku
  • 1 vajce + bielok na potretie
  • mak na posypanie

1. Mäso vložte do vody a spoločne s cibuľou, zelerom, mrkvou, petržlenom, bobkovým listom, guličkami korenia a soľou nechajte povariť na slabom plameni asi 2 hodiny.

2. Vývar sceďte, pridajte natrhané mäso, plátky šampiňónov orestovaných na oleji, majoránku, polievku dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

3. Všetko krátko prevarte a na posledné 2 minúty pridajte hrášok a nasekanú pažítku.

4. V priebehu varenia polievky si pripravte taštičky - z cesta vykrojte kolieska s priemerom 4 cm. Nastrúhaný syr dajte do misky, pridajte cesnak a 1 vajce, vidličkou spojte. Mala by vzniknúť nie príliš mokrá, lepivá hmota. Na polovicu koliesok naneste zmes, pričom sa snažte trafiť len na stred. Vršok zľahka priklopte druhým kolieskom a suché okraje stlačte k sebe. Taštičky potrite bielkom, posypte makom a pečte v rúre predhriatej na 175 °C 15-20 minút dozlatista.

Horúcu polievku rozdeľte do misiek a podávajte s taštičkami, najlepšie ešte teplými.

Syrové taštičky sú rýchle a jednoduché. Použite na to vyvaľkaný plát hotového lístkového cesta a vytvorte ich toľko, koľko sa tam zmestí. Syrovú náplň je možné rôznym spôsobom obmieňať, určite vyskúšajte aj štipku prelisovaného cesnaku, bylinky, muškátový oriešok a pod. Príloha je efektná a hodí sa ku všetkým vývarom.

Príprava vývaru je vždy pastvou pre oči. Počas pomalého varenia polievky upečte taštičky, ktoré zostanú krásne chrumkavé. K polievke ich môžete podávať aj vychladené, ale keď sa dokážete synchronizovať a vyberiete ich z teplej rúry tesne pred podávaním polievky, zožnete veľkú pochvalu.

Vývar z bravčového kolena je menej známy, ale určite ho vyskúšajte. Je to skvelý základ pre polievku z jarnej zeleniny, hrášku alebo na prídavok šošovice. Pokiaľ vám mäsiar pridá pár špikových kostí, ešte lepšie. Ak uvaríte v polievke viac bravčového mäsa, môžete po polievke pokračovať v hodovaní s jablkovým chrenom a domácim chlebom. Prajem krásne fašiangovanie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *