Chilli guláš z papiňáku

Prestieranie k Valentínovi + efektné skladanie obrúskov
10.2.2023
Fašiangový vývar z údeného kolena so syrovými taštičkami
13.2.2023

Akonáhle dôjde v kuchyni na použitie tlakového hrnca, je jasné, že príprava pokrmu bude rýchla a jednoduchá.

Pritom sa dajú vykúzliť výdatné zimné jedlá hodiace sa na obed aj večeru. Obrovskou prednosťou tlakových hrncov je skrátený čas príprav pokrmov, navyše s ich výraznejšími chuťovými vlastnosťami. To všetko ponúka napríklad odľahčený guláš z bravčového mäsa, zelených paprík a červených fazúľ, ktorý môže byť na stole za trištvrte hodinky, mäkučký a voňavý. Patrí do neho trocha chilli a nám doma najviac chutí so zemiakovými haluškami, alebo len tak s domácim chlebom.

V prípade tohto receptu platí jednoznačne – za menej peňazí veľa muziky, pretože základ tvorí iba pol kila mäsa a napriek tomu guláš ponúkne viac ako 1,5 l dobrého jedla. Tradičné guláše nepatria práve k najlacnejšiemu vareniu, a tak v súčasnej dobe, keď všetci hľadáme úsporu rodinného rozpočtu, sa vám táto úprava môže hodiť.

Tlakový hrniec - známy pod zľudoveným názvom papiňák - je hrubostenný hrniec zvládajúci varenie za vysokého tlaku, čím zároveň dosahuje aj vyššiu teplotu varenia. Na porovnanie - vystúpi nad bežnú stovku o 30 °C navyše. Čas prípravy pokrmu sa tak výrazne skráti. Papinov hrniec dostal svoje meno podľa francúzskeho matematika a fyzika Denisa Papina. Pôvodná konštrukcia sa vzťahuje k roku 1678, ale história zaznamenala aj oveľa staršie vynálezy.

V súčasnej dobe sú hrnce vybavené niekoľkými poistkami zamedzujúcimi následky pretlaku. Napriek tomu je vždy na mieste opatrnosť a je potrebné dodržiavať všetky správne zásady používania. Čas varenia sa začína počítať od dosiahnutia varného tlaku, čo sa u väčšiny moderných tlakových hrncov pozná podľa objavenia farebného ukazovateľa. Po skončení varenia sa necháva hrniec asi 10 minút na vypnutom sporáku bez prísunu tepla a až po kontrole odchádzajúcej pary, je možné hrniec bezpečne otvoriť.

Príprava: 45 minút + varenie * Získate: 1,5 l gulášu

Do tlakového hrnca

  • 2 cibule, stredne veľké
  • 1 lyžica repkového oleja 
  • 500 g krkovičky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky údenej červenej papriky
  • 1 l hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • ½ lyžičky chilli
  • 3 lyžičky soli
  • čerstvo mleté ​​korenie
  • 1 lyžica bazalky, aj sušenej

Do hrnca

  • 100 g slaniny
  • 3 zelené poľné papriky
  • plechovka červených fazúľ, cca 400 g
  • 2 lyžice hladkej múky na zahustenie
  • zväzok lahôdkovej vňaťovej cibuľky na dozdobenie

1. Cibuľu nakrájajte nadrobno a na lyžici oleja ju krátko orestujte priamo v tlakovom hrnci. Keď cibuľa zosklovatie, pridajte mäso nakrájané na menšie kocky a nechajte ho zatiahnuť. Pridajte prelisovaný cesnak, údenú papriku a krátko nechajte rozvoňať. Zmes zalejte vývarom a pridajte ostatné suroviny. POZN.:Lyžice a lyžičky odmeriavam odmerkami. Hrniec uzavrite a varte naplno 35 minút.

2. Medzitým dajte do hrnca roztopiť slaninu nakrájanú na malé kúsky, pridajte papriky nakrájané na krúžky, fazule z plechovky a všetko nechajte prehriať.

3. Akonáhle je mäso uvarené, vyberte ho do misky. Šťavu v tlakovom hrnci zredukujte a zahustite 2 lyžicami hladkej múky rozšľahanými v troške studenej vody, prípadne podľa svojich zvyklostí. Všetko premixujte ponorným mixérom a múku prevarte. Hotovú šťavu presuňte do hrnca a nakoniec pridajte mäso. Krátko prehrejte, dochuťte a podávajte s krúžkami lahôdkovej cibuľky.

DO TLAKOVÉHO HRNCA VLOŽTE:

Vzhľadom k tomu, že všetky tieto suroviny onedlho skončia v tlakovom hrnci, získate čas potrebný na spracovanie základu guláša vo vedľajšom kastróle. Zmiešaním oboch porcií dohromady následne vznikne veľmi rýchlo dobré jedlo.

V HRNCI SPRACUJTE:

Nechajte krátko roztopiť slaninu a potom pridajte krúžky sladkej zelenej papriky a porciu červených fazúľ. Zostáva ešte zredukovať šťavu z vareného mäsa a potom všetko zmiešať dohromady. Pri konečnej úprave a dochutení už len všetko prehrejte, aby sa papriky nerozpadli. Pokiaľ zachováte lyžicové a lyžičkové pomery pomocou odmeriek podľa receptu, získate lahodnú šťavu, ktorú budete upravovať len minimálne.

Prílohu ku gulášu ponechám vášmu obľúbenému výberu. Hodia sa k nemu zemiakové halušky, varené zemiaky aj opečené toasty. Ak chystáte večer s priateľmi, určite nepohrdnú doma pečeným chlebom. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *