Prestieranie k Valentínovi + efektné skladanie obrúskov

Čierny princ – alebo využite suroviny z vianočného pečenia IV
2.2.2023
Chilli guláš z papiňáku
11.2.2023

Príbory patria k nenahraditeľným nástrojom. Bez nich by sme sa nenajedli a nášmu stolu by chýbal všetok glanc.

Len si spomeňte, koľko typov príborov vám prešlo za život rukami. Ako sa niektoré zle držali, iné boli ťažké a neforemné alebo mali nepríjemný povrch. Pekné príbory, ktoré sa v ruke dobre držia, si totiž doma rozmaznávame. Veď ich cesta na súčasný stôl bola pekne tŕnistá.

z hĺbky histórie

Ešte v 8. storočí by ste sa pri mnohých dvoroch nestretli s obrusom, namiesto tanierov sa používali misky. Známe boli nože a potom neforemné vidličky, ktoré slúžili na pridržiavanie mäsa pri krájaní. Jedlo sa rukami tak ako to šlo, a až v 11. storočí sa v lepšej spoločnosti naberal pokrm zo spoločnej misy pomocou palca, ukazováka a prostredníka. Václav Čtvrtek by to najskôr pomenoval slovami „do štipcov”; zrejme to pôsobilo elegantnejšie. Neskôr si hostia príbor k tabuli prinášali svoj vlastný, taká to bola vzácnosť. Používanie vidličky tak, ako ju poznáme, sa traduje až od 17. storočia. Uvádza sa, že móda škrobených a naberaných golierov, tzv. okružia, bola natoľko nepohodlná, že bolo ťažké dostať sa spôsobne s jedlom do úst. Vidlička sa zrazu celkom dobre hodila, a z rovnakého dôvodu sa predĺžila aj rukoväť lyžice. V 18. storočí už boli na výrobu stolného náradia už potrebné všetky možné umelecké remeslá. Honosné príbory s rukoväťami zo striebra boli zladené s porcelánom a tabuľa vynikala všetkou nádherou. Od 19. storočia je pozornosť venovaná týmto predmetom orientovaná skôr na ich funkčnosť. Vďaka tomu si stolovanie užívame v pohodlí.

Avšak späť k súčasnosti. Mám pre vás nielen tip na nové príbory na jar, ale taktiež na pekný spôsob skladania obrúskov, ktorý sa vám môže hodiť k blížiacemu sa sviatku sv. Valentína. V jedálni narobí parádu a zabezpečí elegantné a romantické prevedenie sviatočného stola.

OBRÚSOK V TVARE ELEGANTNEJ STRELÍCIE

Nemám tušenie, či autor tejto skladačky v tej chvíli myslel práve na strelíciu kráľovskú. Mne rozhodne táto podoba napadla, tak som si obrúsky takto pomenovala. Akokoľvek skladačka vyzerá zložito, myslím, že v repertoári mojich obľúbených obrúskov patrí medzi tie úplne najjednoduchšie. Nasledujúci obrázok vás o tom presvedčí. A keby ste potrebovali recept na čokoládový dezert pre dvoch, vyskúšajte hriešne dobré flameri s malinami alebo efektný červený zamat v tvare srdca.

AKO ZLOŽIŤ OBRÚSOK

ubrousek

1) Látkový obrúsok zložte na štvrtinu a položte na koso podľa vyobrazenia tak, aby všetky voľné cípy smerovali dole. Potom obrúsok prehnite smerom k hornému cípu. Pokiaľ máte veľmi silný materiál, môžete tvar zľahka prežehliť.

2) Pred vami leží trojuholník, ktorého pravú a potom ľavú hranu prehnite smerom k pomyselnej stredovej osi.

3) Voľné špičky smerujúce dole podohnite dozadu, ak je to potrebné, hrany zožehlite.

4) Vzniknutý trojuholník zlomte pozdĺž stredovej osi a tvar usaďte na podložku. Obrúsok by mal pekne držať sám od seba.

5) Teraz prstami vytiahnite všetky štyri cípy, ktoré sa nachádzajú v protiľahlej špici. Rovnomerne ich natočte smerom nahor. Kvitnúca strelícia je hotová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *