Čierny princ – alebo využite suroviny z vianočného pečenia IV

Pastiersky koláč
28.1.2023
Prestieranie k Valentínovi + efektné skladanie obrúskov
10.2.2023

Sneh z bielkov patrí v sladkej kuchyni ku kúzelníkom. Vďaka nemu vzniknú nadýchané nákypy i famózne cukrovinky. Bielky vždy spotrebujete bezo zvyšku. 

IV - BIELKY ČERSTVÉ I Z MRAZNIČKY

Cena vajec sa vyšplhala do výšin, a tak  netreba pripomínať, ako je potrebné šetriť surovinami, ktorých využitie nielen uspokojí náš správny postoj k neplytvaniu jedlom, ale občas umožní zahviezdiť pred návštevou. Z bielkov totiž vzniknú nebývalé dobroty. Za všetky spomeniem obľúbenú Pavlovu tortu, pusinky alebo chrumkavé polevy na ovocné chlebíčky a torty. 

Nedávne vianočné hodovanie so sebou nesie veľkú spotrebu vajec, pričom recepty často počítajú iba so žĺtkami. Bielky sa potom hromadia v chladničke a často nevieme čo s nimi. Ak ste si už zvykli bielky zamrazovať, potom viete, že ich spotrebujete do posledného.

VYUŽITIE MRAZENÝCH BIELKOV

  1. Bielky z čerstvých vajec dokonale oddeľte od žĺtkov.
  2. Malé množstvá uložte do krabičiek a označte ich dátumom. Ak budú určené k príprave špeciálnych receptov, potom si poznačte aj ich váhu.
  3. Krabičky uložte do mrazničky, kde pri teplote -15 °C vydržia až 1 rok.
  4. Pri spotrebe bielkov počítajte s tým, že pri izbovej teplote sa rozmrazujú asi 2 hodiny.
  5. Využite ich:
  • na výrobu snehu do slaných aj sladkých nákypov, k nadľahčeniu ciest, pri samotnom pečení
  • na potieranie ciest pred pečením - kedy bielok zaistí lesklý vzhľad pečiva a zachytí vybranú posýpku
  • na čistenie mäsových vývarov - ak pridáte našľahaný sneh do vychladnutého vývaru, vaječná bielkovina na seba naviaže bielkovinu vyzrážanú z mäsa a získate tak číry vývar

Teraz sa vráťme k dezertu, ktorý som pre vás pripravila. Volá sa Čierny princ a je obdobou našich klasických indiánkov. Tento dezert rozhodne nemá nič spoločné s vládou kniežaťa Eduarda z Woodstocku, ktorý bol tak prezývaný, ale v zahraničí sa tejto pochúťke tak hovorí. Možno ju ochutnáte v Berlíne, Londýne či v Paríži, kde tiež nájdete celý rad reštaurácií s rovnomenným názvom. Od indiánkov sa dezert líši tým, že jeho základňu tvorí oblátka, takže nestojí na piškótovom buflere ako u nás, a má vzhľad oblého kopčeka bez zužujúcich sa obručí našich objemnejších cukrárskych kúskov. Krém často obsahuje želatínu, a na povrchu sa zdobí kokosom alebo orieškovou grilážou.

V každom prípade je to dobrota, ktorú si môžete pripraviť bez pečenia, teda rýchlo pred tým, než návšteva zaklope na dvere. Všetko, čo k tomu budete potrebovať, nájdete na našom e-shope.

Príprava: 20 minút + čokoládovanie * Získate: 20 ks

Bielkový krém

  • 20 - 22 ks mäkkých piškót s priemerom 5,5 cm
  • 3 bielky z vajec M (spolu cca 104 g)
  • štipka soli
  • 300 g cukru

Na cukrový rozvar

  • 50 ml vody - v prípade iného pomeru bielkov a cukru počítajte s tým, že voda v kastróliku siaha tesne do úrovne cukru

Na dokončenie

  • 200 g čokolády
  • maslo a kokosový olej na zriedenie
  • na posypanie – mletý kokos, prípadne orieškovú griláž, cukrárske bonbóniky a pod.

Pomôcky

  • cukrárske vrecko a špička so širokým kruhovým otvorom
  • digitálny kuchynský teplomer

1. Bielky vložte do misy robota, pridajte štipku soli a polovicu cukru. Šľahajte najprv na nižších otáčkach, postupne zvyšujte na najvyššie.

2. Zároveň vložte do kastrólika druhú polovicu cukru a zalejte ju vodou tak, aby bola v jej úrovni. Obsah nemiešajte, aby sa nepálil na stenách a nekaramelizoval. Pomocou teplomeru zvarte cukor tzv. „na bublinu”, kedy nameriate 112 - 114 °C.

3. Akonáhle sú bielky s cukrom pevné, postupne začnite vlievať horúci cukrový rozvar. Stále šľahajte - už pri nižších otáčkach, až do vychladnutia. Vytvoríte veľmi pevný sneh.

4. Teraz si na rovnú podložku rozmiestnite mäkké piškóty (alebo vykrojené cukrárske oblátky) a snehovou hmotou naplňte cukrárske vrecko s rovnou kruhovou špičkou. Na piškóty nastriekajte asi 5 cm vysoké kôpky. Nechajte ich na vzduchu, alebo ich môžete vložiť na 1 hodinu do chladničky.

5. V miske nad parou rozpustite čokoládu, zrieďte ju z polovice maslom a kokosovým olejom. Snehové kopčeky rozmiestnite na mriežku a čokoládou ich celé polejte. Vrchol dozdobte kokosom alebo podľa svojej predstavy.

Pevnú bielkovú penu šľahajte s cukrovým rozvarom až do vychladnutia. Trvá to asi 7 minút. Potom snehové cesto nastriekajte na cukrárske piškóty tak, aby tvorilo malé kopčeky. Nechajte ich na vzduchu, kedy na povrchu pekne zaschnú, prípadne ich vložte do chladničky, aby na nich rýchlejšie tuhla čokoláda.

Čokoládou môžete princov polievať na mriežke, prípadne ich priamo namáčajte. Na moje veľké prekvapenie bielková hmota z piškót ani raz nestiekla. Na rozpúšťanie čokolády si kúpte špeciálnu misku s rúčkou (pozri predchádzajúce foto), ktorú zavesíte nad kastrólik s horúcou vodou. Keďže má žliabky na vylievanie čokolády, bude sa vám s ňou dobre pracovať. Stekajúcu čokoládu pomocou stierky stiahnite z taniera a odložte na budúce použitie. Opäť sa vám bude hodiť digitálny kuchynský teplomer, čokoláda by mala byť horúca asi 31 °C.

Dezert odporúčam podávať vychladený, najlepšie s dobrou kávou podľa vášho výberu. Káva dobre vyzerá v skle, ideálne v klasických hrubostenných pohároch uchovávajúcich nápoj dlho horúci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *