Pastiersky koláč

Prehľadne uložené: kam s nepoužívaným oblečením a vecami?
28.1.2023
Čierny princ – alebo využite suroviny z vianočného pečenia IV
2.2.2023

Pre lahodný mäsový koláč, ktorý naservírujete na stôl komplet so zemiakovou kašou, potrebujete šikovný pekáč. K elegantným variantom patrí borosilikátové sklo.

Pod názvom pastiersky koláč - alebo Shepherd's pie, Cottage pie či vo francúzskej verzii Hachis Parmentier, sa skrýva v rúre zapečený pokrm z mletého mäsa pod krustou zo zemiakovej kaše. Mäso môže byť varené, pečené, ale aj čerstvé, rýchlo orestované na panvici. V každom prípade sa jedná o mäso jahňacie alebo hovädzie, pričom pastiersky koláč sa prikláňa k jahňaciemu a ovčiemu mäsu a chalupársky koláč k hovädziemu.

Jedlo prichádzalo na program vtedy, keď bolo treba zužitkovať zvyšky mäsa z hlavného chodu, ku ktorému patrilo mäso pečené či varené. Predtým, keď nebolo možné počítať s chladením, mäso rýchlo podliehalo skaze, takže sa už dopredu počítalo s prípravou veľkej porcie, z ktorej bol neskôr ešte ďalší lákavý úžitok. Záznamy o príprave tohto chutného pokrmu nájdeme už okolo roku 1791 a dodnes sa pripravuje po celom svete. Jedlo nájdete na jedálničkoch v Anglicku, Francúzsku, Kanade, Škótsku aj napríklad v Estónsku v celom rade úprav. Podstatnou zložkou je vždy kaša zo zemiakov, mleté ​​mäso, plus porcie zeleniny obsahujúce predovšetkým hrášok a mrkvu. Za výdatného prispenia korenia a byliniek vznikne skvelé a výdatné jedlo, ktoré v zimných mesiacoch radi prestriete na stôl.

Mäsový koláč najradšej pripravujem v sklenenej zapekacej mise nielen preto, že jedlo vyzerá lákavo, ale tiež vydrží dlho teplé a hostia si môžu stále pridávať. 

Príprava: 1 hodina + zapekanie

Mäsová zmes

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa, jemne nakrájaná
  • 2 mrkvy, stredne veľké, nadrobno nakrájané
  • 3 veľké strúčiky cesnaku, prelisované
  • 800 g mletého hovädzieho mäsa
  • soľ, jemne mleté ​​korenie
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 4 plné lyžice sekaných paradajok
  • 2 ks bobkového listu
  • ½ lyžice sušeného tymianu
  • 1 lyžička worcesterskej omáčky
  • 200 ml hovädzieho vývaru
  • 200 - 250 g hrášku, mrazeného

Zemiaková kaša

  • 800 g zemiakov, ošúpané a nakrájané, najlepšie varný typ C
  • 3 strúčiky cesnaku, celé
  • 1 stopka zeleru
  • 60 ml smotany na varenie
  • 60 g masla, rozpusteného
  • trocha muškátového orieška, čerstvo nastrúhaného
  • 1 žĺtok

1. Najprv pripravte zemiakovú kašu- Ošúpané a rozkrájané zemiaky uvarte s cesnakom a stonkou zeleru domäkka. Vodu zlejte, zeleninu odoberte a zemiaky trochu popučte v hrnci. Pridajte smotanu a rozpustené maslo. Pomocou mixéra všetko hladko prešľahajte. Nakoniec nastrúhajte muškátový oriešok, pridajte žĺtok a kašu dokonale premiešajte.

2. Mäsová zmes - Na veľkej panvici orestujte na lyžici oleja nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu. Zeleninu opečte dozlatista, potom pridajte prelisovaný cesnak, krátko premiešajte a vložte rozdrobené mäso. Zmes osoľte, okoreňte a orestujte, až stratí červenú farbu. Potom pridajte múku, posekané paradajky, bobkový list, tymian, lyžičku worcesterskej omáčky a vývar. Obsah panvice premiešajte a pod pokrievkou nechajte asi 20 minút dusiť, až zmes zredukuje tekutiny. Panvicu odstavte a primiešajte hrášok.

3. Zapnite rúru na 200 °C. Do pekáča zarovnajte mäsovú zmes a navrch dajte až po okraj zemiakovú kašu. Zarovnajte ju a pekáč vložte do rúry na 30 - 35 minút, kým obsah nezačne bublať a vytvárať šťavu. Akonáhle kaša zozlatne, môžete servírovať.

ZEMIAKOVÁ KAŠA

Kašu pripravujem obvyklým spôsobom. Ak mám doma stopkový zeler, pridávam ho k variacim sa zemiakom tiež. Muškátovým orieškom rada nešetrím, ale pokiaľ ho nepreferujete, vystačíte si s tradičnými surovinami - maslom, smotanou a žĺtkom. Pri príprave pastierskeho koláča sa hovorí, že je ideálny na využitie zvyškov jedla. Určite áno, ak chystáte len malú porciu do zapekacej misky. Ak vám zostane z nejakých dôvodov veľa zemiakovej kaše, môže to byť impulz na upečenie veľkého koláča. Mäso však budete musieť ísť kúpiť. Predsa len dnes v kuchyni plánujeme inak.

MÄSOVÁ ZMES

Výber mäsa je úplne na vás; dávam prednosť hovädziemu, ale je možné použiť aj mleté ​​mäso v menšom pomere s bravčovým, len počítajte s tým, že sa z neho vypečie tuk. Mäso pod krustou kaše získa vďaka zelenine lahodnosť a spoločne s bylinkami vytvorí celkom inú variáciu chutí, než na aké ste pri ostatných úpravách mletého mäsa zvyknutí. 

Počítajte s tým, že príprava jedla Vám bude trvať 1 hodinu, ale zase na druhej strane je hotové komplet, aj s prílohou. Vo fáze, kedy vložíte pekáč do rúry, už od vás nebude vyžadovať viac, než vašu pozornosť. Pokrm strážte do okamihu, kedy začne bublať a vytvárať šťavu. To je pokyn, že sa do neho môžete smelo pustiť.

Je to skvelé jedlo, zvlášť pre zimné obdobie, kedy je treba zjesť niečo výdatnejšie. V žiadnom prípade vám však nezaťaží trávenie. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *