Prehľadne uložené: kam s nepoužívaným oblečením a vecami?

Maková bublanina z mrazničky – alebo využite suroviny z vianočného pečenia III
26.1.2023
Pastiersky koláč
28.1.2023

Máme pár týždňov po Vianociach a obdobie výpredajov, čo v mnohých domácnostiach znamená množstvo nových vecí a hlavne oblečenia.

Keď budete preorganizovávať skrine a riešiť, čo s tým všetkým, odporúčam 2 veci.

  1. Zbavte sa všetkého, pri čom si nie ste 100% istí, že to budete ešte niekedy nosiť. Pokiaľ je to menšie, najskôr si to naozaj už nikdy neoblečiete a než sa k tomu dostanete, bude tričko dávno z módy. A nebojte, nenabádam vás, aby ste funkčné veci vyhodili, to je úplne proti môjmu ekologickému zmýšľaniu. V dobe internetovej odporúčam swapovacie (vymieňacie) skupiny na sociálnych sieťach. Vy ponúknete svoje prebytky a niekto iný sa bude zbavovať niečoho, čo by sa mohlo hodiť vám, od oblečenia cez potraviny, vybavenie domácnosti alebo ponuku umytia okien.
  2. Všetku bielizeň pred uložením skontrolujte, či nie je špinavá, zbavte ju žmolkova uložte mimo dosahu vlhkosti a šatníkových molí.

Úložné priestory nie sú nafukovacie

A preto treba nepotrebné veci do komory či horných priestorov šatníkových skríň vhodne uložiť. Dokonalým pomocníkom sú najrôznejšie úložné boxy a vákuové vrecia, ktoré vás navyše zbavia nadbytočného objemu šatstva.

Aby sa vám po výškach dobre liezlo

Zabudnite na večné pristavovanie jedálenskej stoličky a kúpte si schodíky či stoličku. Tie skladacie nezaberú žiadne miesto a aj v malom byte sú veľmi multifunkčné!

Zbavte sa vlhkosti a prevoňte prádlo!

Nočnou morou každého, kto niekam ukladá oblečenie čo i len na sezónu je pleseň a v prípade vlnených látok aj šatníkové mole. A pozor, títo výtržníci, pokiaľ nemajú nič lepšie po ruke, sa pustia pokojne aj do bavlny alebo ľanu. 

Aby ste takému predišli, priestory, v ktorých šaty či lôžkoviny skladujete, pravidelne vetrajte, pre istotu do nich umiestnite aj pohlcovač vlhkosti a ako prevencia proti moliam funguje aj levanduľa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *