Maková bublanina z mrazničky – alebo využite suroviny z vianočného pečenia III

Posaďte sa pohodlne, zdraviu a veku navzdory
21.1.2023
Prehľadne uložené: kam s nepoužívaným oblečením a vecami?
28.1.2023

II - NAMLETÝ MAK

Mak je surovinou, ktorá vďaka vysokému obsahu tuku rýchlo podlieha skaze. Vzhľadom k tomu, že sa ale vyskytuje v domácej kuchyni tých, ktorí makové zrnká milujú, pomoc je jednoduchá. Rýchlo z nich niečo upečte.

Táto zdravá a cenená surovina patrí jednoznačne k zásobám vhodným na zimné obdobie. Mak využijete nielen na slané recepty na plejádu chrumkavých žemlí a chlebov, ale s jeho pomocou vyrobíte aj skvelý obed, ktorý ušetrí domáce úspory. Zo všetkých tých receptov vám pripomeniem aspoň skvelé trhance s makom.

Mak je symbolom hojnosti a v minulosti málokedy chýbal na štedrovečernom stole. Behom roka ho postretneme v množstve sladkých jedál, múčnikoch a dezertoch. Ak ste ho cez sviatky nespotrebovali, a ostal vám dokonca pomletý, veľmi rýchlo na vzduchu zoxiduje a následkom toho zhorkne. Je preto potrebné porozmýšľať, ako ho využiť.

Ponúkam tip na jednoduché rezy na plech, pre ktoré sa možno nadchnete, ako my doma, pretože mletý mak tu nahrádza veľké množstvo múky, ale v makovej bublanine doslova utopíte časť zmrazeného ovocia, ktoré sú sympatickou spomienkou na letnú úrodu. Výsledkom sú nízkokalorické rezy ľahučké ako dych, ktoré vám urobia uprostred zimy radosť. 

V neposlednej rade pripomínam ešte jednu úsporu, a to je úspora elektrickej energie. Ak si pripravíte rezy na plech, budete potrebovať na ich upečenie iba 20 – 30 minút.

Príprava: 30 minút * Získate: plech cca 26 × 40 cm

Cesto

  • 4 vajcia, zvlášť bielky a žĺtky
  • štipka a soli
  • 140 g práškového cukru, preosiateho
  • 125 g masla, zmäknutého
  • 1 lyžička vanilkovej pasty
  • 150 g polohrubej múky
  • kypriaci prášok, bio
  • 100 ml vlažnej smotany / mlieka
  • 100 g maku, mletého

Dokončenie

  • hlboký tanier mrazeného ovocia, rozmrazeného a scedeného

1. Do misy robota vložte bielky, pridajte štipku soli a šľahajte najprv na nižšie otáčky, potom rýchlo. Akonáhle sneh začne tvoriť mäkké špičky, zašľahajte asi tretinu preosiateho cukru. Pevný sneh odstavte do chladu.

2. Zmäknuté maslo prešľahajte v ďalšej mise, pridajte žĺtky a vanilku, a všetko vyšľahajte do nadýchaného krému. V závere pridajte zvyšok cukru.

3.Múku zmiešajte s práškom do pečiva a po lyžiciach ju pridávajte do maslového základu. Striedavo prilievajte vlažnú smotanu, až vznikne hladké cesto.

4. Teraz ručne zapracujte mak a následne opatrne vložte tuhý sneh. Hladké pevné cesto rozotrite na plech vybavený papierom na pečenie a na povrch položte odkvapkané ovocie. Použila som kombináciu mrazených černíc a ríbezlí plus 3 polovičky kompótovaných broskýň.

5. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C po dobu 30 minút. Cesto vyskočí a na povrchu jemne zružovie.

Toto sú skutočne rýchle rezy. O časť príprav sa postará robot, mak a pevný sneh vmiešate ručne behom okamihu. Pri izbovej teplote sa aj ovocie roztopí rýchlo. Pri fotografovaní sa mi roztopilo celkom dosť, takže ak sa vám to tiež stane, je nutné šťavu scediť. Odložte si ju a pridajte si ju napríklad do ovocného smoothie. 

Výber ovocia môže byť najrôznejší, výborné sú slivky aj višne, v kombinácii je možné využiť aj ovocie kompótované.

Hoci je snehové cesto hladké a vláčne, mak ho spevní a ovocie zostane na povrchu; toľko sa do neho nezaborí, ako by ste očakávali. Väčšiu obavu môžete mať z toho, že cesto zo surovín v izbovej teplote dostane poriadny šok hneď, ako sa spojí s ľadovým ovocím. Správne našľahanému cestu sa však nič neprihodí. Ničoho sa nebojte, v rúre pri vyššej teplote spokojne vybehne a zostane nadýchané.

Nakoniec môžete koláč mierne pocukrovať, ak je ovocie kyslejšie. Väčšinou to ale nie je potrebné.

TIP: Ak vám ešte ostal nemletý mak, skladujte ho v plátenom sáčku alebo v uzavrených sklenených dózach na suchom a tmavom mieste. Mletý mak skladujte v mrazáku, kde bežne vydrží i mesiac.

Maková bublanina z mrazničky– alebo využite suroviny z vianočného pečenia III

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *