Červený zamat alebo Red velvet cake

Obrúsok s ružou
10.2.2020
Domáci karamel, alebo darčeky zo špajze
17.2.2020

Torta nesúca tento názov je skutočne výnimočná. Nielen svojou farbou, ale prekvapí vás jemnosťou a nadýchanosťou cesta, i tým, že veľa krému, ktorý zjete, je v podstate poriadna porcia čerstvého syra.

Ak sa vysporiadate s cukrom, ktorého množstvo v jednej porcii nie je nijako závratné, máte pred sebou impozantnú tortu, ktorá je navyše veľmi jednoduchá na prípravu. Pokiaľ vám ide o klasický tvar, je treba cesto upiecť v dvoch formách, teda dávku v recepte zdvojnásobiť. Krém vyjde akurát na premazanie a vrchné dozdobenie, ale ak chcete väčšiu vrstvu, potom počítajte s 1 ½ dávky. Torta býva na prvý pohľad celá zabalená v kréme, zdobia ju len omrvinky získané z cesta. Keď sa do tejto nadýchanej bomby zaborí nôž, vylovíte temne červený rez. Nádherné!

Ja som sa od pôvodnej verzie dosť odchýlila, pretože som chcela pripraviť malé tortičky, vhodné k valentýnskému večeru. Rok sa s rokom zišiel a opäť budeme čoskoro oslavovať - ​​teda tí, čo oslavovať chcú. Trebárs prvý rok spoločného šťastia, ale napríklad aj rok tridsiaty; to už chce nejakú oslavu!

K výrobe tortičiek som použila šikovného pomocníka. Nerezovú formičku s piestom, pomocou ktorej z cesta vykrojíte srdiečka (z iného tiež kruhové tortičky) a veľmi ľahko ich naplníte krémom. Piest sa postará o to, aby sa krém rozliezol kam má a behom okamihu sformuje úhľadnú tortičku.

Na tieto vychytávky nedám dopustiť, pretože milujem veci, ktoré mi uľahčia prácu.

MINI RED VELVET CAKE

Príprava: cesto 20 min + krém a dokončenie 45 min * Získate: 7 kúskov

Cesto

  • 180 g masla
  • 150 g cukru krupice
  • 2 celé vajcia
  • 150 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 rovná lyžica kakaa
  • 125 ml cmaru
  • 1½ lyžičky červenej gélovej farby, zarovnaná
  • 1½ lyžičky vínneho octu
  • 1 lyžička sódy

Krém

  • 200 g syra Philadelphia, príp. Lučina
  • 200 g mascarpone
  • 120 g práškového cukru
  • 5 ml vanilkového extraktu
  • 200 ml smotany, 30%

Cesto

1. Pripravte si plech veľký 20 × 25 cm vyložený papierom na pečenie. Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom do nadýchaného svetlého krému. Potom zašľahajte jedno vajce po druhom a vmiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva. Rúru vyhrejte na 180 °C.

2. Do vzniknutého cesta ručne vmiešajte kakao, cmar a gélovú farbu.

3. Do mištičky nalejte vínny ocot a pridajte sódu. Pozor, zmes začne peniť. Ihneď ju ručne primiešajte k cestu, aby ho prevzdušnila. Cesto okamžite rozotrite na pripravený plech, povrch urovnajte do roviny a dajte piecť na 30 minút. Hotové to nechajte úplne vychladnúť.

Krém

Vychladený syr spojte s mascarpone, pridajte preosiaty cukor a vanilkový extrakt a krátko vyšľahajte. Ušľahajte pevnú smotanu a po lyžiciach ju ručne vmiešajte do zmesi syra. Dajte vychladiť.

Dokončenie - viď foto postup:

Na zafarbenie cesta použite najlepšie farby Wilton (došla mi, takže som bleskovo improvizovala), ale v každom prípade použite gélovú farbu. Na rozvinutie farby je potrebné kyslé prostredie, preto sa zároveň s ňou pridáva do cesta cmar. Cesto nechávam až do vykrajovania v chladničke. Je totiž dosť hebké a takto sa na chvíľu spevní. Tu je vidieť vykrajovacie formičky a piest, ktorým sa torta sformuje. Premyslite si, ako budete formičku klásť na cesto, aby vzniklo čo najviac tvarov. Krém vyberte z chladničky a začnite vykrajovať.

Vykrojené srdcia sú vysoké, takže každé v polovici rozkrojte. Vidíte, že cesto je machové a hneď z neho odpadajú omrvinky. Zvyšky cesta si môžete schovať na neskoršie zdobenie. Na zloženie každého zákusku bude potreba 3 plátky cesta. Snažte sa teda vykrajovať úsporne. Keď vám chýba plátok cesta, pri posledných kúskoch možno nahradiť prostredné poschodie vrstvou odrobiniek. Nespoznáte to.

Do vykrajovacej formičky vložte plátok cesta, pridajte vrchovatú lyžicu krému a druhý plátok cesta. Pomocou piestu jemným stlačením tortičku sformujte. Krém sa vnútri krásne rozloží. Postup zopakujte - pridajte opäť vrchovatú lyžicu krému a posledný plátok cesta. Teraz piestom tortičku jemne stlačte a zároveň vykrajovaciu formičku zdvihnite smerom nahor. Tortička ako maľovaná je na svete. Ak sa vám krém po stranách vytlačí, vôbec to nevadí. Pri ďalšom kúsku už budete vedieť, ako na to.

Tu by nebolo na mieste, schovať tortu do bieleho krému. Valentínske srdce predsa musí byť červené. Ale inak zdobte, ako vás napadne. Môžete končiť bielym krémom, pridať omrvinky cesta, kandizované ovocie, bylinky a pod.

Ak sa vám nepáči použitie potravinárskeho farbiva, ponechajte cesto bez neho. Chuťovo mu nič chýbať nebude; zostane čokoládové, pretože obsahuje kakao a zachová si rovnakú lahodnosť. Na druhej strane, ak výnimočnosť tejto torty spojíte s konzumáciou raz za čas, nevidím v tom problém.

1 Comment

  1. Silvia píše:

    spisovný výraz je zamat a nie samet!!! nie sme v Česku!!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *