Obrúsok s ružou

Domáce halušky s kapustou a údeným mäsom
6.2.2020
Červený zamat alebo Red velvet cake
13.2.2020

Malý nápad, ktorý sa hodí na veľmi slávnostný stôl. Na taký, kedy chceme poctiť svojou pozornosťou, prestrieť k osobnému výročiu, alebo napríklad - vyznať lásku.

Tak som sa okľukou dostala ku sviatku svätého Valentína. Každoročne ho oslavujú zamilované páry po celom svete. Mnohí sa k sviatku nehlásia, pretože u nás táto tradícia príliš hlboké korene nemá. Ale myslím si, že nech na neho pozeráte akokoľvek, je to zase jedna pekná príležitosť, ako byť k sebe milí.

Keď sa nad porcelánom vznášajú nadýchané korunky obrúskov, je pohľad na celkové aranžmány príjemný. A ak je prestreté len pre dvoch, vyzerá to na výnimočný večer...

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Obrúsky z tenkého plátna sú ohybnejšie, ale musíte ich trošku naškrobiť a dobre vyžehliť. Ja sa škrobeniu úspešne vyhýbam, pretože som si zaobstarala obrúsky, ktoré majú výraznú štruktúru, sú pevné a dobre sa potom aranžujú. Pripravte si:

  • klasické textilné obrúsky
  • dekoračnú stuhu s bodkami, širokú 1 cm
  • kyticu červených ruží
  • obyčajný pomocný štipec na bielizeň

Obrúsok preložte klasicky do tvaru štvorca a zažehlite hrany.
Štvorec otočte rohmi smerom nahor a preložte na trojuholník. Stále si nechajte proti sebe štyri rohy a pod nimi zažehlený cíp.
Teraz vezmite dva najbližšie rohy a prehnite ich smerom k sebe - viď obrázok. Už žiadne žehlenie, hranu nechajte pekne oblú.
A to je všetko; teraz už len stočte obrúsok dozadu smerom do kruhu, cípy preložte cez seba a zaistite pomocným štipcom. Pripravte si stužku.
Stuhu obtočte okolo obrúsku a zaviažte na mašľu. Prehnuté rohy smerujúce k vám vytvoria kapsu, do ktorej možno dať gratuláciu, drobný darček, alebo práve ružu.

Obrúsok vytvorí pevný komínok a krásne stojí. Na okraji stola ponechajte malú vázu pre ruže, aby po dobu jedla nezvädli.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *