Vianočné rybie hody sa zďaleka netýkajú iba kaprích rezňov. Stojí za to vybočiť z tradícií a dopriať si rybku na iný spôsob.
Rybia šunka je úžasne jednoduchá. Vyrobiť si ju môžete z kapra i zo zubáča, a kto má doma rybára, môže skúšať donekonečna. V každom prípade k jej príprave potrebujete široký kastról alebo pomerne veľký hrniec a ďalšie ešte na prípravu dvoch druhov šošovice, pretože lahodnú chuť šunky korunuje elegantný šošovicový šalát. S kvalitným riadom s nepriľnavým povrchom si ľahko poradí umývačka a vám ostane len obdivný úsmev všetkých hostí. Šunka je jemná a diétna a necháva vyznieť chuť samotnej rybky. Raz som s ňou pohostila pár, ktorý ryby neje. Dozvedela som sa to, až keď si pridávali: o)
Prečo hovorím o hrncoch? Pretože k príprave každého slávnostného menu treba celú prehliadku hrncov a panvíc. Pred sviatkami tým svojim verným urobím generálne upratovanie a nablýskam ich špeciálnym čističom nerezovej ocele (iste poznáte z drogérií, ale vyberajte len tie, ktoré sú určené pre styk s riadom). Musím povedať, že sviatočne uprataná kuchyňa plná nového nerezového riadu vôbec nevyzerá zle. Teraz som si to potvrdila, pretože testujem sadu riadu KING Hoff. S varením som bola nadmieru spokojná. Nabudúce sa ešte vrhnem na hlbokú panvicu. Má efektne čierny vnútrajšok, takže samozrejme všetko nafotíme...
TRESČIA ŠUNKA
Príprava: 30 minút rybka + varenie, pripravte deň vopred * 45 minút šošovicový šalát * Pripravíte: 4 porcie
šunka
šošovicový šalát
dip
1. Ryby opláchnite a dobre osušte. Rozložte ich na dosku a z oboch strán osoľte a dosť okoreňte. Ryby znesú naozaj dochutiť.
2. Na ďalšiu doštičku rozložte asi 40 cm potravinovej fólie a tesne na seba (viď foto) plátky parmskej šunky, v podstate v dĺžke filetu. Ochutenú rybu položte na šunku a posypte lyžičkou práškovej želatíny. Navrch položte pečenú šunku. Rybu po dlhšej strane pevne zrolujte pomocou fólie, konce by mali cez seba presahovať. Ak máte veľa širokých filetov, potom ešte pridajte fóliu, a všetko nakoniec pevne zaviažte na oboch koncoch potravinárskym povrázkom.
3. Valčeky zabaľte do alobalu a nechajte asi 30 minút odležať. Medzitým dajte variť vodu do veľkého hrnca alebo kastróla. Valčeky vložte do horúcej vody, var stiahnite a varte veľmi zvoľna 30 minút. Potom šunku vyberte a nechajte vychladnúť. Nakoniec ju vložte do chladničky na druhý deň.
4. Šošovicový šalát - Do osolenej vody dajte variť hnedú šošovicu, zvlášť červenú (je mäkká oveľa rýchlejšie). Sceďte ich a nechajte na sitku mierne vychladnúť. Potom ich vsypte do misky, pridajte na malé kocky nakrájanú papriku, na tenké plátky nakrájanú jarnú cibuľku, pridajte olivový olej a balzamikový ocot, osoľte a dochuťte mletým čiernym korením. Miešajte zľahka, aby sa šošovica nerozbila. Šalát nechajte v chladničke krátko rozležať.
Šunku vymotajte z obalov a ostrým nožom (ideálny je elektrický) nakrájajte na väčšie kolieska. Na taniere dajte pár lyžíc čerstvého šalátu a rybiu roládu naaranžujte navrch. Pridajte pár lístkov bazalky. Zvyšok šalátu aj šunky podávajte zvlášť na servírovacích tanieroch na pridanie. Na stôl podajte plátky citróna a omáčku z kyslej smotany dochutenú bazalkou a trochou chrenu.
Ryby kupujem v rybárni (rybára nemám). Čerstvé tresky boli poriadne, k roláde potrebujete široké kusy filiet, minimálne 14-15 cm, aby vám v roláde vyšla aspoň jedna otočka. Podľa toho si filety vyberajte. Šunka je skvelá aj z kapra, ale musíte trošku zabojovať s kosťami.
Podľa dĺžky filiet si pripravte vonkajší kabátik z naskladanej parmskej šunky. Špičky chvostíkov vždy odkrojím a filet si tak upravím na zavinutie rolády do pravidelnejšieho tvaru.
Dajte variť poriadny hrniec vody a medzitým nechajte mäso v pokoji odležať pevne zamotané vo fólii a v alobale. Varenie v týchto hrncoch je fajn, pretože sklenenými pokrievkami možno kontrolovať, čo sa tam deje. Nadmiera pary uniká otvorom, takže pokrievky na hrncoch neposkakujú a obsah sa nevylieva okolo.
Šošovicový šalát robím pomerne často. Máme ho radi a hodí sa k veľkému množstvu jedál. Konzumujeme ho aj samostatne, k letným večeriam. Ale nerobte príliš veľké množstvo a zakaždým si šalát pripravte čerstvý. Nakoniec pridajte guličky ružového korenia, ktorého sladkosť so šalátom skvele ladí.
Toto je naozaj slávnostné jedlo, a kedy inokedy si ho dopriať, ak nie cez Vianoce!