Zmrzlinové sendviče

Rastúci veniec, ktorý nezvädne
21.6.2024
Hlava plná nápadov
29.6.2024

Úžasná pochúťka do horúcich dní je tu! Záleží na vás, či si prácu urýchlite, alebo či zmrzlinu aj sušienky vlastnoručne vyrobíte.

Priklonila som sa k variantu a), pretože teploty posledných dní vystúpili sakramentsky vysoko. O horúčave v kuchyni nehovoriac, tam to bolo ešte horšie. To je vlastne čas, kedy pravidelne pristúpim k výrobe zmrzliny :o) a potom si zúfam, čo to bolo za nápad. Avšak vďaka svojej výstrednosti ho stíham odovzdať vám všetkým, ktorí chcete koncom týždňa vyrobiť niečo dobré deťom. Koniec školského roka prichádza so všetkou parádou – so slnkom a prázdninami!

Príprava: 25 - 35 minút * Získate: 16 ks sendvičov

  • 2 balenia väčších maslových sušienok (32 ks veľkých 6,5 × 5 cm)
  • 1 250 ml kvalitnej vanilkovej zmrzliny (asi 700 g) 
  • 250 g čučoriedok
  • 200 g jahôd, na hrubé kúsky
  • 100 g horkej čokolády, nasekanej nožom

1. Zmrzlinu vyklopte do veľkej misky a nechajte trochu zmäknúť, aby išla prevracať lyžicou.

2. Medzitým si pripravte čučoriedky, jahody nakrájané na väčšie kúsky a nasekajte čokoládu. Pridajte všetko k zmrzline a zmiešajte. Nevadí, keď ovocie tvorí zhluky.

3. Do pripravených foriem (použila som 2 misky na obaľovanie rezňov) vložte pruh papiera na pečenie s presahmi, aby zmrzlina išla po zmrazení vybrať (viď foto). Na dno rozložte sušienky lícom dole, klaďte ich vedľa seba.

4. Potom pripravenú zmrzlinu rozdeľte na polovice a navrstvite ju na sušienky do výšky 3 cm. Povrch zarovnajte a hore položte znova sušienky tentoraz lícovou stranou hore. Formy dajte do druhého dňa zamraziť.

5. Misky vyberte z mrazničky, nechajte 1 - 2 minúty povoliť a pomocou presahu papiera na pečenie zmrzlinu vyberte na rovnú podložku. Potom ostrým nožom sendviča rozkrájajte a ihneď dajte znova do mrazničky tak, aby sa nedotýkali. Potom ich už len odoberajte podľa potreby.

Príprava celej tejto dobroty je skutočne blesková. V horúčave zmrzlina zmäkne tak rýchlo, že sotva stíhate nakrájať ovocie. V podstate je o pol hodinu hotové. Je príma, keď vám s prípravou niekto pomôže.

DOBRÉ RADY: 

  • čučoriedky aj kúsky jahôd môžete použiť už zamrazené, zmrzlina v sendvičoch o to rýchlejšie stuhne; alebo si tak pripravíte zmrzlinu aj mimo ovocnej sezóny
  • čokoládu krájam nožom na väčšie kúsky, je príjemné na ne v zmrzline naraziť; oproti tomu jemne nastrúhaná čokoláda rozohriatu zmrzlinu zafarbí
  • v tomto prípade však môžete čokoládové mramorovanie v zmrzline využiť zámerne
  • zmäknutú zmrzlinu nenechajte dôjsť až do štádia, kedy je tekutá, nechajte ju len ľahko rozmraziť a ovocie do nej vmiešajte ako to ide; nevadí, keď nebude rovnomerne rozptýlené, je pekné, keď zostane v pevnejších kúskoch
  • ak máte málo zmrzliny, môžete využiť aj drobné zlomky zvyšných sušienok a zamiešať ich do zmrzlinového krému

Misky na obaľovanie rezňov možno máte doma tiež. Ideálne poslúžili, pretože na vytvorenie sendvičov potrebujete nejaký malý pekáčik, plastovú krabičku, ktorá má rovné boky a zmestí sa vám do mrazničky. Misky vždy vyložím pruhom papiera na pečenie, za ktorý je možné zmrazenú zmrzlinu vybrať na rovnú doštičku a sendviče pohodlne rozkrájať presne v škárach medzi sušienkami. Ide to veľmi dobre.

TIP: Ak si chcete vytvoriť úplne domáci produkt, je prima, ak máte zmrzlinovač, v ktorom vytvoríte dokonalý zmrzlinový krém. Pečené korpusy vytvorte buď z maslového sušienkového cesta, zo svojich obľúbených cookies, alebo ešte lepšie – upečte si veľké domáce piškóty. Okrúhle piškóty vyzerajú so zmrzlinou efektne, len ich musíte naplniť ručne.

Akokoľvek vás láka povrch sušienok dozdobiť, napríklad čokoládou, nerobte to; sušienky zostanú na povrchu suché a celok sa bude dobre držať. Sendviče sa jedia perfektne, kraje zmrzliny roztápajú pekne do pusy, vnútro zostáva dlho zmrazené, a vďaka sušienkam sa zalepíte len tak, ako to od zmrzliny očakávate :o) Prajeme krásne prázdniny!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *