Mini záhradky v miskách

Veterníčky v karamelovej mláčke
8.6.2020
Kvetinové vankúšové sady
17.6.2020

Novým pestovateľským trendom posledných rokov sa stalo mestské záhradníčenie. Zapojte sa do neho minimálne pestovaním byliniek.

Nie každý z nás má to šťastie, že sa môže blažene prehrabávať v zemine vlastnej záhradky. Zvlášť ľudia z miest pociťujú veľkú potrebu vrátiť sa k prírode, robiť niečo obyčajného a pritom chválihodného a uspokojivého, pretože výsledkom môžu byť výpestky ovocia, zeleniny, byliniek aj kvitnúcich rastlín.

Mestské záhradníčenie (urban gardening) sa v minulom desaťročí stalo obľúbenou náplňou voľného času mnohých ľudí v západných metropolách. Vplyvom rozvíjajúcej sa urbanizácie začalo vo veľkých mestách ubúdať zelených plôch. Túžba po návrate do prírody vykryštalizovala v úsilí záhradníčiť, kde sa dá. Nie z ekonomických dôvodov, ale z bežnej potreby pozorovať rast rastlín a z potreby o niečo zmysluplné sa starať. A tak sa veľa nadšencov zapája do systému ozelenenia ulíc, hoci by zahŕňal vlastníctvo jednoduchého mini balkóna alebo len parapetu, a kto chce dokázať viac, môže sa zaslúžiť o založenie komunitnej záhrady, kde možno pestovať zeleninu aj utužovať susedské vzťahy. (Jednu takú spoločnú záhradu, kde si obyvatelia z činžiakov, ktorým chýba záhradka, môžu prenajať záhon a pestovať si čo potrebujú, mám za chrbtom svojho bydliska.)

Začala som trošku zoširoka, ale všímam si už dlho zabývaných a zeleňou zaplavených balkónov, kde si susedia pomáhajú so zalievaním, keď je to potrebné, aj znovu ožívajúcich záhradkárskych kolónií, kde sa darí ovociu. Všetko to, čo ľudia robia pre seba, má pozitívny dopad aj na okolie. Minimálne v tom, že sa my ostatní máme na čo pozerať.

Zelenú sezónu začínam každoročne domácim pestovaním byliniek. Ale tento rok k nim mám niečo špeciálne. Bylinkovú záhradku, a ešte dve ďalšie, som vytvorila s pomocou pôvabných miniatúr, ktoré sa predávajú pod názvom Minigarten. Očarili ma na veľtrhu FOR DECOR & HOME a sú určené na vysádzanie kvetináčov, starých hrncov, drevených vedier, šuplíkov a čoho vás napadne. Nedalo sa odolať, len som potrebovala poriadne veľkú nádobu. Siahla som po smaltovanej mise a bolo to to pravé...

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA KONŠTRUKCIU MINI ZÁHRADKY

Miniatúry Minigarten sa predávajú v tematických setoch (nájdete tu napr. bazéniky, lesnú búdu so zvieratkami, záhradné stoličky a stôl, romantickú hojdačku), alebo si vyberte pár samostatných doplnkov v podobe plôtikov, bránok, lavičiek, umelých rastlín a pod. Každú záhradku si vytvoríte presne podľa svojich predstáv. Môžete mať záhradu plnú elfov a víl, stvárniť tradičnú krajinársku záhradu, či si vytvoriť piesočnú pláž lemovanú kamienkami, doslova - čo vás napadne. Ďalej si pripravte:

  • nádobu k osadeniu s niekoľkými prevŕtanými odtokovými otvormi
  • bylinky, sukulenty, skalničky a ďalšie nízke rastliny
  • potrebný druh zeminy
  • záhradnícke nožnice a lopatku

Na osadenie nádoby si vyberte rastliny, ktoré potrebujú približne rovnakú údržbu. Nekombinujte izbové rastliny s vonkajšími, alebo rastliny, ktoré majú rôzne požiadavky na svetlo, vodu a prísun živín. Všetko ostatné nechajte na svojej fantázii.

RUSTIKÁLNA ZÁHRADA

Pri pestovaní v nádobách sú rastliny úplne odkázané na našu starostlivosť. Je potrebné odhadnúť, či im bude vyhovovať obmedzený priestor. Mnoho rastlín sa rýchlo rozrastá, tiež potrebujú aj rôznu hĺbku zeminy k zakoreneniu. Potom sa vám ale vďačne odmenia. Záhradu som vytvorila z robustných miniatúr zhotovených zo živice, ktorým nevadí voda. Ako protipól dobre pôsobia krehké listy medovky a dužinaté listy nádchovníka. Tymian a kúsok drobnej skalničky vytvoril pekný nízky "podrast". Predpokladám, že rastlinky pôjdu ľahko tvarovať vďaka tomu, že väčšinu z nich budem odtrhávať do pokrmov.

PAHOROK SO SUKULENTMI

Pre zasnenú elfiu slečnu som vybrala cestičku zo živice, väčšie kamene a vzdušnú drôtenú bránu. Povedala by som, že najťažšie je, ukočírovať sa pri nákupe jednotlivých miniatúr. Na výber je ich toľko; ale záhradku tvoríte pre rastliny, a tak je najdôležitejšie urobiť im priestor. Čoskoro začnú rásť a tak je dobré trošku ich poznať, aby ste vedeli, že vám záhradka chvíľu vydrží, než ju budete musieť upraviť inak. Suchomilné a menej náročné rastliny môžete zasadiť aj do plytšej nádoby, akú som použila ja.

BYLINKOVÁ ZÁHRADA

Smaltovaná misa zhltla poriadnu dávku byliniek, ktoré sa utešene rozrastajú, napriek tomu, že ich devastujem pravidelným strihaním. Vľavo vykvitol tymian, vpredu sa darí petržlenu, vpravo pažítke a vzadu je schovaný ligurček. Tomu sa momentálne veľmi nedarí, tak uvidím, či ho nenahradím troškou mäty. Predok záhradky som poviazala drôteným plotom, ktorý tak pekne ladí s nádobou. Kŕmidlo trošku neznáša časté rosenie, ale práve s patinou sa mi páči najviac. Vôbec som netušila, akú veľkú radosť mi hranie s rastlinami urobí.

Znovu pripomínam, že misu je potrebné znehodnotiť prevŕtaním otvorov. Zalievajte však primerane. Bylinky korenia idú pomerne do hĺbky, takže vysoká misa mi pripadá pre pestovanie rozumná. Umiestnite ju na hlbší parapet a vymýšľajte, akú záhradku si vytvoríte nabudúce...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *