Kobercové nášľapy na schody

Desatoro pre nákup a údržbu bambusových ručníkov
26.7.2019
Tohtoročný hit obývacích izieb
6.8.2019

Schodisko patrí k významnej časti interiéru a to nielen z hľadiska praktického. Musí slúžiť po mnoho rokov, takže sa často staráme o jeho ochranu.

Máloktorá časť novej stavby má tak blízko k individualite. Schodisko môže byť obdivovaným stredobodom spoločenskej časti priestoru, záleží na tom, koľko chceme do stavby investovať. Ak riešite renováciu schodov, potom najefektívnejšie pomôžu drevené nášľapné dosky z tvrdých driev. K najobľúbenejším štruktúram dreva patrí dub, buk a jaseň, zaručujúce dlhú životnosť.

Na finálny povrch drevených nášľapov sa používajú lesklé laky, oleje proti sklzu, zdrsnené povrchy. Všetka tá paráda niečo stojí, a tak možno uznáte za vhodné, následne svoje schody ochrániť. K tomu slúžia kobercové nášľapy na schody, alebo schodnice, zabraňujúce prešľapom a opotrebeniam hrán schodov a znižujúce riziko podkĺznutia pri rýchlej chôdzi. Schodnice bývajú často lemované pevným obšitím zabraňujúcim štiepeniu okrajov. Hrany tvarovaných kobercov sú spevnené lištou v tvare písmena L a na upevnenie na schod slúžia samolepiace plochy. Pokiaľ dôjde k zašpineniu kobercov, potom väčšinou postačí mäkšia kefka a mydlový roztok. Výber kobercových nášľapov uľahčuje ponuka rozlične štruktúrovaných povrchov a farieb, z ktorých určite vyberiete tú, ktorá sa vám hodí lepšie.

Kobercové nášľapy chránia namáhané stredy schodov. Majú tvar obdĺžnika alebo polkruhu, a každý koberec je v ohybe vybavený pevnou hranou na udržanie pekného tvaru, ktorá navyše slúži k dokonalejšej ochrane schodu. K hladkým plochám schodov ich ľahko upevníte a zafixujete pomocou samolepiacej pásky. Niektoré typy kobercových schodníc - napríklad Birmingham alebo Udinese, sú lemované obšitím. Sú zhotovené z polypropylénu alebo z polyamidu, buď s výraznejšími slučkami či prešívaním. Povrch kobercov sa dobre čistí, postačí bežný prací prášok vhodný na ručné pranie a mäkká kefka, ktorá nepoškodí slučkový povrch. V obchodoch nájdete aj vlasové povrchy kobercov, ale tieto úpravy sú menej praktické ako na čistenie, tak aj na chôdzu. Dajte prednosť pevným a hrubším povrchom, ktoré sú bezpečnejšie: POLKRUHOVÉ NÁŠĽAPY BIRMINGHAM, 6,90 €/1 ks a JEDNOFAREBNÝ NÁŠĽAP QUICKSTEP béžový, 6,90 €/2 ks alebo 29,90 € /10 ks.
Kobercové nášľapy sú na rubovej strane vybavené samolepiacou páskou umiestnenou v hrane ohybu. V prípade obdĺžnikových schodníc nájdete ešte ďalšie samolepky v rohoch nášľapnej plochy. Presné umiestnenie nášľapov si najprv vymerajte - trošku zložitejšie to bude pri točitom schodisku, kam sa hodia polkruhové koberce. Na označenie využite praktickú maliarsku pásku, ktorú po umiestnení schodnice bez ťažkostí odlúpnete. Na celej dĺžke profilu chrániaceho hranu schodu je pod páskou lepidlo. Ochrannú pásku zlúpnite a nášľap pevne pritlačte na vymedzenú plochu. Lepiaca schopnosť sa väčšinou rozvinie po krátkej dobe.
Ochrana nových, či renovácia starších schodov je vďaka nášľapným kobercovým schodniciam jednoduchá. V mnohých prípadoch predĺžia životnosť schodom z mäkších driev, kde najviac zo všetkého trpia hrany. Nášľapy sú vhodné tiež pre vstupné priestory, kde sa pohybujete vo vonkajšej obuvi. Kobercom nevadí bežná vlhkosť, materiály v normálne vetraných priestoroch rýchlo schnú. Nášľapy ale nie sú určené len na drevené schodiská. Zateplia a zútulnia tiež betónové schody na krytých miestach, alebo schodisko s obkladom dlaždíc, na ktorom tiež zahlodal zub času. Skontrolujte, či nášľapy na nerovných povrchoch dobre držia, aby sa mohli dobre postarať o vaše bezpečie: NÁŠĽAPY QUICKSTEP šedé, sada 2 ks/6,90 €, sada 10 ks/29,90 €.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *