Keď obrúsky rozkvitnú

Pikantná nátierka z cíceru
14.6.2023
Jahody v mandľovej čokoláde pre malých i veľkých
22.6.2023

Textilné, ale aj obyčajné papierové obrúsky sa okamžite postarajú o slávnostnejšiu náladu pri stole, aj keď sa nedeje nič mimoriadne. Ale ak na tom záleží, zdobia stôl výnimočným spôsobom.

Na stole nikdy nechýbajú obrúsky - malé, ale dôležité potreby. Používame ich každý deň, s každým jedlom znova a znova, zvyčajne umiestnené vedľa tanierov alebo v našom obľúbenom stojane na obrúsky, aby ich mal každý po ruke. Je samozrejmé, že keď sa stane niečo zásadnejšie, napríklad oslava alebo občerstvenie pre niekoho, kto je pre nás dôležitý, dávame si oveľa viac záležať. To potom prichádza na rad dekoratívne skladanie obrúskov.

Nemusí to byť zložité, ani sa nemusíte učiť nové techniky. Stačí si dokonca spomenúť na jednoduchú skladačku z detstva, hru "nebo, peklo, raj", keď sme si radi predpovedali budúcnosť. Začiatok skladania je identický...

AKO ZLOŽIŤ OBRÚSOK V 2 KROKOCH

Skladačku, ktorú určite poznáte, dokončíte jednoducho tak, že jej rohy povysuniete smerom nahor. Celý tvar je potom krásne zaoblený a ochotne zostáva zložený do polkruhového tvaru. Obrúsok pripomína lotosový kvet, a preto ho tak mnohí nazývajú. Môžete ho tiež zložiť z látky, ktorej okraje je potrebné žehliť. Odporúčam však aj kvalitný papierový obrúsok, s ktorého vzhľadom budete nakoniec spokojní. Použila som servítku imitujúcu textilný materiál. Dá sa ľahko a opatrne zložiť do požadovaného tvaru a tiež vychádza z väčších rozmerov, ako sú obrúsky vyrobené z látky. Jeho rozmery v rozloženom stave sú 40 × 40 cm.

KROK 1 - obrázok vľavo

  • a) roztiahnite obrúsok pred sebou zadnou stranou smerom nahor
  • b) prehnite všetky 4 rohy smerom do stredu, aby ste vytvorili štvorec
  • c) opäť zložte všetky 4 rohy smerom do stredu a vytvorte štvorec, ktorý vidíte vľavo

KROK 2 - obrázok vpravo

  • a) otočte výsledný štvorec hladkou stranou nahor
  • b) zložte všetky 4 rohy smerom k stredu a vytvorte štvorec, ktorý vidíte vpravo, jeho základňa už má iba 14 cm
  • c) ak skladačku dobre poznáte, teraz prichádza niečo nové - zdvihnite pravý roh, prstami uchopte špičku, ktorá je vzadu, a potiahnite ju nahor, obrúsok sa ohne nahor; urobte to isté s ostatnými 3 rohmi, vytvoria sa 4 okvetné lístky
  • d) nakoniec v zadnej časti skladačky nahmatajte zostávajúce cípy - každý leží medzi dvoma natiahnutými rohmi - a tiež ich vytiahnite nahor; kvetina získa celkom 8 cípov predstavujúcich okvetné lístky

Obrúsok v tvare lotosu je pripravený. Všetky štyri rohy smerujú nahor, medzi nimi sú menšie okvetné lístky, stred zostáva usadený vo vnútri miskovitého tvaru. Na nasledujúcom obrázku je všetko dobre vidieť.

OZDOBTE STRED OBRÚSKA NEJAKOU MALIČKOSŤOU

Miskovitý tvar obrúska si priam pýta, aby ste do vnútra dali niečo na ozdobu. Môže to byť niekoľko kvetov, zabalený čokoládový cukrík, sušienka, ovocie, menovka pre hostí. Je len na vás, čo pripravíte na svoj vyparádený stôl.

OBRÚSOK DOBRE DRŽÍ POLOOKRÚHLY TVAR

Obrúsok som vložila do misky na polievku, ale skladačka drží rovnako pevne na rovných tanieroch. Stôl bude vyzerať naozaj krásne.

Teraz už zostáva len rozbaliť úplne nové prestieranie a leto plné kulinárskych špecialít môže prísť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *