Toustový chia chlieb

Čo si zbaliť do kúpeľov?
5.5.2023
Čas na prípravu bazéna a trampolíny je tu
13.5.2023

Jednoduchý drožďový chlieb pečený vo forme vám urobí radosť na raňajky aj na slnečnom jarnom výlete. Sendviče s mäsom a zeleninou zastúpia aj obed.

Väčšinou si píšete o rýchlovky. Tak tu je ďalšia, dnes zameraná na pečenie chleba. Než sa pustíte do chlebov s kvasom, ktorých príprava je prinajmenšom zdĺhavá (časom do tajov preniknete, to je isté), mám tu tip pre úplných začiatočníkov. Ak nemáte s pečením chleba veľa skúseností, tu vás čaká iba rýchla práca s robotom a pečenie. Kysnutie, o ktoré sa postará instantné droždie, sa nepočíta. Trvá len polhodinu a tú využijete minimálnym upratovaním svojej kuchyne.

Hriankové chleby sú kypré, mäkké a nadýchané. Presne takýto tento chlieb je, iba je strihutý v tmavom prevedení vďaka celozrnnej špaldovej múke, ktorá dodá cestu spomínanú kyprosť aj máličko orieškovej príchute. Ovsené a špaldové vločky plus chia semienka pridávam ako pravidelný bonus pre zdravie.

Príprava: 20 minút + 30 minút kysnutia * Získate: chlieb do formy veľkej 30 × 12 cm

  • 500 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 50 g ovsených vločiek + hrsť špaldových vločiek na dozdobenie
  • 25 g chia semienok
  • 450 ml vlažnej vody
  • 1 lyžička hnedého cukru
  • olej na pomazanie povrchu
  • hárok papiera na pečenie

1. Do misy robota dajte suché ingrediencie - preosiatu múku, soľ, 2 rovné lyžičky sušeného droždia, 50 g ovsených vločiek a chia semienka. Akonáhle ich zmiešate, urobte jamku a prilejte vlažnú vodu s rozpusteným cukrom.

2. Hnetacími hákmi pomaly spracujte cesto. Najprv bude lepivé a riedke. Stierkou ho oddeľte od stien misy, zvýšte otáčky a cesto prepracujte, až bude súdržné a prestane lepiť na steny. Trvá to asi 2 – 3 minúty.

3. Medzitým formu vyložte papierom na pečenie a hotové hladké cesto do nej presuňte. Formu nechajte na teplom mieste bez prievanu, prikryte ju teplou utierkou. Cesto nakysne už za 30 – 35 minút, vystúpi až nad okraj tejto formy. Nezabudnite vyhriať rúru na 200 °C.

4. Nakysnutý chlieb potrite olejom, husto zasypte špaldovými vločkami a jemne poprášte múkou. Dajte piecť na 35 - 40 minút, až povrch zozlatne.

5. Chlieb pomocou presahujúceho papiera vyberte a skontrolujte prepečenie poklepom na spodnú stranu. Pokiaľ chlieb znie duto, je prepečený. Pokiaľ nie, nechajte ho ešte chvíľku v rúre piecť bez formy a papiera, len na rošte. Docielite chrumkavej kôrčičky po všetkých stranách. 

Po vychladnutí na mriežke môžete chlieb rozkrájať na tenké plátky a naplniť podľa chuti.

Tieto základné ingrediencie máte bežne v kuchyni, takže si chlieb môžete upiecť, kedykoľvek vás napadne. Vločiek je v súčasnej dobe výber preveľký, takže skúšajte, či radšej ražné, špaldové, ovsené, pohánkové, ryžové a mnohé ďalšie. V zdravom jedálničku by chýbať nemali, či už z nich robíte kaše, lievance, nátierky, posýpku, müsli, knedličky, či ich pridávate do pečiva. Do cesta, ktoré chcem len nakypriť, pridávam ovsené, ktoré sú drobné a jemné, veľké vločky – špaldové, ražné a pod. zase vyzerajú rustikálnejšie na povrchu pečiva.

Chia semienka, okrem toho, že patria k superpotravinám, urobia pre vás v riedkom chlebovom ceste službu – vstrebajú časť vlhkosti a cesto sa stane kompaktné a vláčne.

TIP: Ešte pridávam tip na skvelé, dobre tesniace kuchynské dózy LOFT, ktoré pozvoľna zapĺňajú moju kuchyňu. Na e-shope ich nájdete aj v bielom prevedení.

Zapekacie formy CULINARIA ORANGE ponúkame v troch prevedeniachV tvare srnčieho chrbta ( v ktorom som sendvičový chlieb upiekla) môžete ďalej pripravovať nákypy, perník aj makovec, aspiky alebo skvelé mäsové plnky. Formy v tvare pekáčikov sa budú hodiť na zapekané zemiačiky, cestoviny všetkých chutí, slané cuketové koláče a pod.

TIP: Na pečenie chleba, ktorý sa vyhupne až nad formu, používam papier na pečenie. Za prečnievajúce okraje potom môžem s horúcim chlebom dobre manipulovať. Chlieb sa v tomto prípade natoľko dobre prepiekol, že som ho nemusela dopekať vyňatý z formy. Ale zakaždým to môže byť iné, uvidíte.

Toustový chlieb je mäkký a poddajný, presne tak, aby ste ho mohli poriadne naplniť a stlačiť do pusy. Nechajte si chutiť, napríklad niekde na víkendovom výlete. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *