Pletenky zarobené sektom

Nepečené parížanky
23.12.2022
Exotický pečený čaj
31.12.2022

Chrumkavosť a vôňa domáceho pečiva je nebeská. Tieto žemle si vychutnajte vždy teplé...

Za výborne uvareným obedom či večerou stojí zato vyjsť si do reštaurácie; ale pre teplú žemľu, na ktorej sa roztečie lístoček masla - pre tú musíte do svojej vlastnej kuchyne. Faktom je, že zamiesiť dokáže robot (myslím toho kovového) a o kysnutie sa cesto postará samo. Zostáva upliesť pekne žemle a na to mám svoju bleskovú metódu.

Žemle robím rôzne a z rôzneho cesta. Vo výsledku ich ani tvarovať nemusíte - stačí keď z rovnomerných kúskov cesta narobíte okrúhle hrčky, alebo použite raznicu, ktorá do vykrojenej placky vytlačí charakteristické členenie. Pretože sú ale najkrajšie žemle poctivo upletené, treba každú spliesť z malých valčekov. Po troch kúskoch si prácu dosť zmechanizujete, ale predsa len to chce trochu cviku. Pretože mám vždy práce nad hlavu, vymyslela som si vychytávku, a robím žemle v metráži (pozri nižšie). Ide to super rýchlo, ale prosím, renomovaní pekári, nepozerajte sa, nech vám nevstávajú vlasy na hlave :o)

Dnešné plechy na pečenie sú vybavené nepriľnavou vrstvou, a po vyložení papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou ich väčšinou len vytriete vlhkou hubkou. Všetky tieto veci nám urýchľujú a spríjemňujú život. Pochúťky z kuchyne si tak môžeme dopriať oveľa častejšie a ich príprava je zábavná.

šumivé víno

  • V žemliach samozrejme nechýba mlieko a kvások, takže zarobené sú obvyklým spôsobom. Ak však pridáte sekt, bublinky výrazne podporia kvasenie a tým pádom kysnutie cesta.
  • Domáce žemle z bielej múky dokážu pomerne rýchlo tvrdnúť. Pridaný sekt sa postará o to, aby boli vláčnejšie a po upečení nadýchané. Aj tak ich zjedzte hneď, teplé sú skrátka najlepšie.
  • Alkohol pečením vyprchá, nebojte sa teda, že pečivo nie je určené malým deťom.
  • Pokiaľ sa vám nehodí načínať šumivé víno kvôli pečeniu, použite aspoň perlivú vodu. Ak si pripravujete doma vodu vo výrobníku sódy, pridajte jedno pumpnutie, aby mala voda silu.
PLETINKY ZAROBENÉ SEKTOM 5

PLETENKY SO SEKTOM

Príprava: 30 minút + kysnutie * Získate: 16-17 ks

Cesto

  • 220-230 ml mlieka, vlažného
  • 30 g čerstvého droždia
  • 1 lyžica krupicového cukru
  • 80 g masla
  • 500 g hladkej múky
  • ½ lyžičky soli
  • na špičku noža muškátového orieška
  • 100 ml sektu

Na dokončenie

  • 1 vajce, prešľahané
  • hrubá soľ
  • sezamové semienko, biele a čierne
  • kmín

1. Do misky s tretinou vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte cukor a všetko rozmiešajte. Misku prikryte a nechajte droždie vzísť, trvá to asi 10-12 minút. Maslo rozpustite a dajte schladiť.

2. Do robota preosejte múku so soľou, pridajte muškátový oriešok, zmäknuté maslo, zvyšok mlieka (vpracujte ho po častiach, každá múka si naberie vlhkosť inak, takže ho napríklad nespotrebujete), pridajte vzídený kvások a siekt a začnite miešať. Vytvorte hladučké cesto a nechajte ho prikryté kysnúť 45-60 minút (ak máte misku s viečkom na kysnutie, proces sa urýchli a cesto je čoskoro trojnásobné).

3. Rúru zapnite na 200 °C. Na doske poprášenou múkou vykysnuté cesto prehneďte, rozdeľte na pravidelné kúsky a vytvorte 2-3 dlhé vrkoče každý z 3 valčekov tak, aby bol vo výsledku hrubý asi 7 cm. Cesto pod rukami stále kysne, takže základ žemlí môže byť ešte menší, ak chcete. Potom vrkoč rozdeľte pomocou tupého noža na pravidelné kúsky. Vzniknuté žemličky mierne zaoblite a presuňte na plech s maslom vymasteným papierom na pečenie.

4. Žemle nechajte ešte 20 minút kysnúť, pričom medzi nimi zachovajte rozostupy. Ešte sa veľmi zväčšia. Nakoniec ich potrite prešľahaným vajcom a posypte ľubovoľnými semienkami a soľou. Pečte 8-10 minút, potom teplotu znížte na 180 °C a žemle dopečte asi 15 minút dozlatista.

Hodvábne hladké cesto za procesu stále kysne. Jednotlivé pramene upleteného vrkoča sa ihneď spoja, takže v okamihu, keď vrkoč neostrým nožom rozdelím, oba konce žemle sú krásne scelené. Len im mierne zaoblím rohy a žemle môžu na plech. Na prvý pohľad je vidieť, že je každá žemľa iná, ale keď sú upečené na mise, nijako ma to netrápi. Tento spôsob je neskutočne rýchly.

Pokiaľ pripravujete malé banketky pre slávnostné menu, odporúčam zvoliť ešte menšiu veľkosť a poctivo pliesť, aby žemle boli ako maľované. Keď sú žemle na plechu, nechám ich ešte 15-20 minút kysnúť, a potom ich potriem prešľahaným vajcom a posypem semienkami. Solím až nakoniec, tesne než ide plech do rúry, aby sa kryštáliky soli vo vajci nerozpúšťali.

Keď sú žemle na hromade, sotva kto sleduje, či majú rovnaký počet oblúčikov. Väčšinou sa po nich bleskovo zapráši. Dajte si ich ešte teplé, to sú neskutočne mäkké. 
Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *