Nepečené parížanky

Elegantné obrúsky na zimné stolovanie
21.12.2022
Pletenky zarobené sektom
29.12.2022

Nepečené pečivo sa vyznačuje čerstvosťou a akonáhle je naplnené krémom, pripomína cukráreň.

Všetkým, kto robíte parížske rožky, otvorene hovorím – vaše doma upečené orechové korpusy sú najlepšie! Ale ak máte naozaj naponáhlo a chcete sa zaobísť bez pečenia, ponúkam variant s talianskymi cukrárskymi piškótami Savoiardi, ktorý vás nesklame. Predovšetkým tým, že preň robím výborný parížsky krém.

Krém je možné pripraviť rôznym spôsobom, a pokojne pre tento nápad využite svoj obľúbený krém, ktorý robíte na torty, napríklad nugátový z kvalitnej čokolády. V podstate je dôležité iba to, aby dokázal dobre stuhnúť, a o to sa postará dostatok masla. Čokoládové krémy na báze mascarpone by sa vám roztekali pod rukami. Krém, ktorý na pečivo robím, je napoly varený a dôkladne chladený, takže jeho príprava je trošku zdĺhavá, ale to sa netýka samotnej práce. Tej je máličko, a krém vo výsledku stojí za hriech.

Príprava krému: 30 minút + chladenie * Získate: cca 400 g krému

Parížsky krém

  • 3 žĺtky
  • 50 g trstinového cukru
  • 250 ml smotany, 35%
  • 50 g čokolády, aspoň 60% kakaa
  • 150 g masla

Na dokončenie

  • cukrárske piškóty Savoiardi
  • 220 g čokolády na polevu
  • trocha masla

1. Do misky, ktorá sa vám neskôr zmestí do horúceho kúpeľa, dajte žĺtky a cukor, a šľahajte do peny.

2. Smotanu nalejte do kastrólika, priveďte do varu a hneď vypnite. Prilejte ju do žĺtkového základu a metličkou dokonale spojte. Misku dajte nad horúci vodný kúpeľ a šľahajte asi 10 minút, až krém začne mierne hustnúť.

3. Misku dajte na stôl, pridajte rozlámanú čokoládu a miešajte, až sa vytvorí jemný čokoládový krém. Dajte ho chladiť do chladničky, najlepšie do druhého dňa.

4. Druhý deň vyšľahajte zmäknuté maslo do peny a po častiach do neho začnite zašľahávať čokoládový krém. Neprešľahajte, krém by zredol. Hotový krém odložte do chladu a pripravte si rozpolené dlhé piškóty.

5. Vychladený krém vložte do vrecka s hladkou, alebo riedko rezanou hubičkou a piškóty nastriekajte. Dajte chladiť. Nakoniec tvary polejte čokoládou zjemnenou maslom.

Cukrovinky nechajte stuhnúť a podávajte čerstvé.

Cukrárske piškóty Savoiardy (Savojské piškóty) patria k jemnému pečivu, ktoré si najskôr pripomeniete z múčnika Tiramisu. Ak sú čerstvé a krehké, rýchlo prijmú vlhkosť z krému a cukrovinky budú vynikajúce. Môžete si ich doma samozrejme aj upiecť, a potom bude výsledok ešte lepší. Ale to sa vzďaľujeme od nepečenej verzie pohostenia, ktorú volíme vo chvíli, keď je fofr. Takto vyzerá čokoládový základ krému, keď ho na druhý deň vyberiem z chladničky. Je jemný a nadýchaný. V okamihu, keď ho spojíte s maslom a vychladíte, získa väčšiu pevnosť...

...ktorú potrebujete, aby sa dobre pracovalo s cukrárskym vreckom. Piškóty rozdeľte v polovici a rýchlo nastriekajte. Môžete ich však nechať v celku, vznikne niečo podobné, ako keď si v cukrárni poprajete tzv. banániky. Menšie pečivo mi však príde na sviatočne prestretom stole úhľadnejšie. Pripravené pečivo nastrkajte do chladu, ideálne na 2 hodiny, a potom už ho len prelejte čokoládou.

Parížanky dokončite deň pred podávaním, aby sa piškóty prevlhčili a chuťovo spojili s krémom. Cukrovinky podávajte vychladené, rozplynú sa vám na jazyku.

Jedinou nevýhodou prípravy je to, že musíte mať stále priestor v chladničke – ale to sú rovnaké nároky, ako keď robíte tortu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *