Elegantné obrúsky na zimné stolovanie

Štedrý večer s lososom
17.12.2022
Nepečené parížanky
23.12.2022

Ak prijmete pozvanie k slávnostne prestretému stolu, určite na ňom nechýbajú obrúsky. Taktiež si aj vy osvojte jednoduché skladanie, ktoré sa vám bude počas sviatkov hodiť.

Pekne prestretý stôl každému povie - prosím, posaďte sa! Je veľmi milé, keď pre vás niekto pripraví vkusnú a jednoduchú výzdobu. Nie vždy je nutné, aby bola okázalá a plná drahocenných rekvizít. Stačí len, že vychádza z daného ročného obdobia a tým vás vtiahne do správnej atmosféry.

Vianoce sú za dverami a mnohí si prajeme, aby už v sobotu prišiel Ježiško a priniesol vianočné darčeky. Deti sa tešia najviac. Je ten správny čas vytiahnuť romantické svietniky, alebo napríklad len behúň plný vločiek a cez víkend pekne prestrieť. Taký so závanom pani Zimy - v ľadovo nočnej modrej a bielej, pripomínajúcej sneh. 

BEHÚŇ S PLASTICKOU VÝŠIVKOU VYTVORÍ VÝNIMOČNÝ PRIESTOR

Medzi veľkým výberom stredových dekoračných obrusov a praktických behúňov nájdete množstvo vianočných a zimných obrázkových motívov, ktoré zútulnia vaše stolovanie. Nezriedka sa na nich objavuje červená a zelená, obľúbená symbolika našich Vianoc. Farby predstavujú ihličie vianočných stromčekov a červeň panenských jabĺčok, ktoré často zdobili staroslovenské stromčeky aj prestretý stôl. Stále sa k nim vraciame.

K najslávnostnejšej klasike patrí elegantná biela a drobné detaily strieborných odtieňov, na ktorých vynikne krása skla, príborov aj ďalších doplnkov v plnom lesku. 

Snaha vyzdvihnúť stôl výnimočnejším spôsobom ako kedykoľvek v roku prinášajú sýte jednofarebné textílie v červenej a modrej. Kontrast bielej, ale aj zlatej na výšivkách aj lemovaní, z nich tvoria slávnostné kúsky. Pre zimné prestieranie som si vybrala pôsobivú kombináciu nočnej modrej a žiarivo bielej. S bielymi obrúskami pôsobí stôl veľmi slávnostne, aj keď zatiaľ bude sprevádzať len novembrový víkend so svätomartinským veselím. Tréning obrúskovania sa ale hodí už teraz. 


Elegantné obrúsky na zimné stolovanie3

OBRÚSOK S VRECKOM V 6 KROKOCH

AKO ZLOŽIŤ OBRÚSOK S VRECKOM

Látkový obrúsok rozložte a starostlivo vyžehlite. Potom ho pred seba položte šikmo na podložku, rubom nahor. Pripravte si horúcu žehličku, hrany bude treba zožehľovať:

1. Spodný cíp prehnite smerom nahor, vznikne trojuholník.

2. Pravý cíp prehnite nahor tak, aby vpravo vznikol pravý uhol.

3. Rovnako prehnite ľavý cíp. Vznikne štvorec postavený nakoso.

4. Teraz obrúsok otočte rubom hore, proti vám leží nezložená strana. Teraz budete spodný cíp prekladať smerom nahor, ale tak, aby spodná vodorovná hrana vytvorila sklad ako na harmonike. Harmoniku starostlivo zožehlite.

5. Výsledkom je špica obrúsku, ktorá je o niečo nižšia ako horný cíp. 

6. Teraz pravý cíp ohnite dozadu a rovnako tak aj ľavý. Pokiaľ je obrúsok neposedný, potom ho budete musieť vzadu zopnúť. Pri zažehlení to však nie je nutné. Vytvorené vrecko v špici ľubovoľne dozdobte.

DO VRECKA VLOŽTE DROBNÝ DARČEK ALEBO MENOVKU

Obrúsok môžete dozdobiť každému hosťovi iným spôsobom. Hodia sa najrôznejšie prírodniny, krásne vianočné ozdoby bez trblietok, domáce perníčky, deťom pridajte malú zabalenú čokoládku. Iste sa s nápadom pohráte podľa svojho.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *