Štedrý večer s lososom

Vianočné ozdoby s pierkami
14.12.2022
Elegantné obrúsky na zimné stolovanie
21.12.2022

Uvažujete tento rok o zmene štedrovečerného menu? Potom môžete vyskúšať lososové fašírky so zeleninovým šalátom. Dohromady je to pôžitok.

Naša spoločnosť sa jednoznačne delí na dva tábory – jedni o Štedrom dni rybu nemusia, druhí sa na vyprážaného kapríka tešia celý rok. Ale vlastne je tu ešte jedna početná skupina. Sú to ľudia, ktorí si šupináča doprajú mnohokrát do roka a cez Vianoce im nie je až taký vzácny. 

Nahradiť rybku iným skvelým jedlom nie je problém, a v tejto chvíli už každý vie, čo sa tento rok bude variť a piecť. Ale ak pri rybke zostanete, potom kapríka môže nahradiť morská šťuka, tuniakový steak, alebo morský čert de luxe, ako by povedali Francúzi. To už záleží na vašich vycibrených chuťových bunkách aj na sume, ktorá padne pre jeden z najkrajších večerov v roku. Koniec koncov skôr sa verilo, že hostina musí byť bohatá, aby v budúcom roku prišla do domu hojnosť.

Recept, ktorý vám tu ponúkam, by však mohol uspokojiť mnoho maškrtných jazýčkov a svojou jednoduchou prípravou nenarušiť priebeh Štedrého večera. Až budete prestierať na stôl, nezabudnite, že podľa tradície je potrebné pridať jeden tanier navyše, keby prišiel nejaký pocestný. A ak predsa len budete pripravovať kapra, vložte každému pod tanier umytú a vylisovanú kapriu šupinu, aby všetkým priniesla v novom roku pekne nabitú peňaženku :o)

Príprava: šalát - 25 minút / fašírky - 40 minút bez vyprážania * Získate: 4 porcie šalátu / 14 ks fašírok 

Šalát k rybe - pripravte ráno

  • 300 g varených zemiakov typu A
  • 1 červená cibuľa, stredne veľká, nakrájaná nadrobno
  • soľ
  • viac korenia, čerstvo mletého
  • 5 plných lyžíc domácej majonézy
  • 200 g surovej mrkvy (2 stredne veľké), jemne strúhané
  • 100 g zeleru, jemne strúhaného
  • veľká hrsť mrazeného hrášku

Lososové fašírky

  • 2 lyžice repkového oleja
  • 1 malá žltá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 400 g lososa (s kožou počítajte váhu navyše)
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 400 g zemiakov typu A
  • 1 lyžica petržlenovej vňate alebo kôpru, oboje jemne nasekané
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie

Na obalenie

  • hladká múka
  • 2 vajcia, prešľahané
  • čerstvo mletá strúhanka
  • repkový olej na vyprážanie

1. Zemiaky na šalát aj do fašírok dajte uvariť deň vopred.

2. Šalát- Odmerajte potrebné množstvo lúpaných zemiakov a nakrájajte ich na malé kocky. Pridajte drobnú červenú cibuľku, osoľte a okoreňte a opatrne vmiešajte majonézu. Pridajte mrkvu, zeler a hrášok a všetko premiešajte len prevracaním pomocou dvoch lyžíc. Šalát uložte v chlade. 

3. Karbonátky- Rozpáľte panvicu s 2 lyžicami oleja a opečte na nich nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď začne zlatnúť, pridajte lososa kožou hore, všetko zalejte vínom a priveďte do varu. Potom stlmte plameň, panvicu prikryte a nechajte mierne variť po dobu 8 minút. Vypnite a tekutinu zlejte, už nebude potrebná.

4. Zvyšok zemiakov olúpte, nakrájajte nadrobno a potom roztlačte vidličkou. Z panvice pridajte lososa zbaveného kože a scedenú cibuľku. Mäso tiež rozdrvte vidličkou a pridajte bylinky. Zmes nahrubo premiešajte, osoľte a okoreňte, môžete ochutnať. Potom dobre premiešajte.

5. Rukami tvarujte vyššie karbonátky. Mäsová zmes sa na pohľad delí, ale keď ju jemne stlačíte k sebe, krásne sa spojí. Tanier odložte do chladu, do doby, než chcete začať smažiť.

6. Každý karbonátok potom obaľte v múke a z prešľahaného vajíčka a strúhanky vytvorte trojobal. Smažte vo vyššej vrstve oleja z oboch strán bez pokrievky. Hotové fašírky nechajte odkvapkať v hlbokom tanieri vystlanom papierovými obrúskami.

Lososové fašírky podávajte s kúskami citróna na pokvapkanie a so šalátom izbovej teploty.

Šalátové zemiaky si uvarte deň vopred. Časť budete potrebovať do šalátu, časť k rybe. Pre fašírky všeobecne platí, že koľko mám mäsa, toľko dávam zemiakov. Nebojte sa, že mäso stratí chuť. Pri šaláte je dôležité, aby zostal nadýchaný, preto ho miešajte opatrne pomocou dvoch lyžíc. Aj keď je tam pomerne dosť majonézy a mokrej zeleniny, nevznikne nevzhľadná hmota.

Takto obyčajne idú karbonátky vytvarovať rukami. Lososová zmes si dá povedať a dobre drží pohromade, aj keď to tak najprv nevyzerá. Keď mäso vložím k zemiakom, rozdelím ho a nechám trochu vychladnúť. Až potom pokračujem. Bylinky môžete dať smelo aj obe - veľa hladkolistého petržlenu aj trochu kôpru, ak ho máte radi. Bylinky predsa len uprostred zimy trochu strácajú na intenzite chuti. Karbonátky nechám chvíľu v chlade, než sa všetci stretneme, a potom už len zostáva vytvoriť trojobal a smažiť. Trojobal samozrejme nie je vhodné nechať prevlhčiť v chladničke. A ešte jedna rada – čerstvá strúhanka sa toľko nenapije tuku.

Lososové fašírky nechajte odkvapkať na obrúskoch, rozhodne nebudú nijako tučné. Tvrdila som, že šalát treba nechať nadýchaný, ale tu som ho nakoniec upravila pomocou formičky s piestom, takže vyzerá kompaktne. Je to len taká parádnejšia forma servírovania, ale pokojne ho nechajte na miske, aby si mohol každý pridať. Dôjde na to, uvidíte. Prestierala som na sklenenom riade EBRO (pozri nižšie), ku ktorému servírovacia misa patrí. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *