Vianočné ozdoby s pierkami

Staročeské makové cukrovinky
12.12.2022
Štedrý večer s lososom
17.12.2022

V minulosti si ľudia zdobili svoje obydlia čečinou, aby ich chránilo pred všetkým zlým. Dnes patrí strojenie vianočného stromčeka k najkúzelnejším zvykom oslavy Vianoc. Stále si so sebou nesie niečo mytického.

História vianočných stromčekov je pomerne mladá (19. stor., Nemecko). Prvé stromčeky sa v domácnostiach zavesovali od stropu za špičku a na ich zdobenie sa využívalo všetko, čo sa v tomto čase ponúkalo - pieklo sa pečivo, perník, zdobilo sa jabĺčkami, orechmi, sušeným ovocím, ale aj drievkami a makovicami. Až neskôr, a v bohatších domácnostiach, sa začali objavovať na stromčekoch dekorácie - rôzne mašličky, ozdoby zhotovené zo slamy a dokonca aj maľované kraslice. Stromček sa zdobil na Štedrý deň, aby bol večer pripravený na oslavy a slávnostný stôl.

Až v polovici 19. storočia sa sklári ujali krásnej práce – začali vyrábať vinuté perly, fúkané ozdoby na povrchu bohato zdobené maľbou. Sklenené ozdoby sa dodnes vyvážajú do všetkých kútov sveta, a naši perlári patria k tým najšikovnejším. Dnes sklenenú nádheru hojne vytesňujú súčasné materiály, ale skleneným guličkám sa nič nevyrovná. Na druhej strane chuť tvoriť vlastnými rukami nás často dovedie k najrôznejším technikám a výrobcovia nás zahŕňajú kreatívnymi polotovarmi, s ktorými sa dá zaujímavo pracovať. V nie poslednom rade nás tu a tam dokážu ovplyvniť aj módne trendy, ktoré navrhujú nové farebné kombinácie a štýly. K tým súčasným patrí využitie farbených pierok. Zdobia sa nimi odevy, bytové dekorácie aj kvetinové väzby.

V podobnom duchu môžete mať zhotovenú celú výzdobu stola i vianočného stromčeka, ale pokiaľ až toľko trendom nepodliehate, máte možnosť si niečo nové vyskúšať a tiež si vyrobiť drobné darčeky pre svojich najmilších - napríklad plnené plastové gule, ozdoby v tvare jednoduchých strapcov alebo pôvabné pierkami dozdobené šišky.

Na našom e-shope v sekcii Vianoce nájdete aj množstvo svetelných reťazí, stabilné stojany na vianočné stromčeky a samozrejme široký výber ostatných vianočných dekorácií.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA VÝROBU OZDÔB Z PERIA

Najprv musím napovedať, kam chodím na skvelý výber farbených pierok. Textilná galantéria Stoklasa má sieť obchodov po celej republike a suroviny na svoju prácu si u nich môžete tiež objednať. Použila som jemnejšie farbené pštrosie pierka, predovšetkým aj preto, že sú kratšie, ako napríklad bažantie, slepačie, kohútie a husacie. Upravovať dlhšie perá nožnicami skutočne neodporúčam. Takmer neviditeľné čiastočky by sa s vami zdržiavali v interiéri dosť dlho. Na 3 druhy ozdôb si pripravte:

  • 4 farby pštrosieho peria, použila som biele, lososové, marhuľové a ľahko azúrové
  • 2dielne plastové gule s priemerom 8,5 cm
  • väčšie šišky z borovice
  • vyšívané stužky s vianočným dekorom, š. 1 cm
  • hrubšiu smotanovú a tmavomodrú krútenú bavlnenú šnúru
  • tenkú zlatú krútenú šnúrku
  • perleťové alebo strieborné perličky s väčšími otvormi
  • lepidlo v tavnej pištoli
  • pomocné ľanové nite

1  OZDOBENÉ ŠIŠKY

Pevné šišky zbavte nečistôt a pre ľahšiu prácu si ich postavte do malých kalíškov na čajové sviečky a pod. Horúce lepidlo kvapnite na vrchol šišiek a krížom cez seba sem položte 3 krátke biele pierka tak, aby vytvorili pravidelnú korunku. Po zaschnutí prilepte do rovnakého miesta uzlíkom zviazanú zlatú šnúrku. Po dokonalom zaschnutí okolo šnúrky zaviažte na mašličku dekoračné stužky.

2   NAPLNENÉ GULE

Plastové gule sa skladajú z 2 častí - celok držal pekne pohromade, takže som ich k sebe nelepila. Guľu rozdeľte a do každej časti vložte 1-2 pierka, zakaždým v inej farbe. Snažte sa predstaviť si, že náprotivok je dozdobený pod opačným uhlom. Až guľu spojíte, budete vnímať ako sa pierka dúhovo prelínajú. Na vrchole dozdobte guľu stužkou a mašličkou.

3 DLHÉ STRAPCE

Pokiaľ si vybavíte mašľovačku z husacích pierok, tu bude postup vyrábania podobný. Nájdite si dlhšie pierka, ktoré vytvoria stred ozdoby, okolo položte kratšie pierka a hornú časť brčiek pevne oviažte. Snažte sa o to, aby sa ozdoba smerom nahor zužovala, prípadne si pomôžte zostrihnutím brčiek. Potom si kvapnutím lepidla zafixujte nad pierkami uzlík hrubšej bavlnenej šnúrky a bez lepenia ju tesne oviňte okolo holých brčiek. Hore ju rovnako ukončite. Po zaschnutí pomocou niekoľkých stehov prevlečte ukončením niť, navlečte na ňu 2-3 perličky a vytvorte očko na zavesenie.

Vytvorila som 3 odlišné druhy ozdôb, aby ste si mohli vybrať podľa svojho vkusu. Jednotlivými kúskami môžete dokončiť sviatočnú ambaláž darčekov, alebo s ozdobou prísť len tak, na návštevu. Darčeky od srdca sú zo všetkých najúžasnejšie...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *