Staročeské makové cukrovinky

Sviatočná polievka z hlivy ustricovej
7.12.2022
Vianočné ozdoby s pierkami
14.12.2022

Receptov na vianočné pečivo nie je nikdy dosť. Ak hľadáte do svojej zbierky niečo menej obvyklé, skúste tento rok napiecť s modrým makom.

Mak kedysi patril k jednej z najfrekventovanejších kuchynských surovín. Rozomletý mak dokázal kvalitným spôsobom nahradiť časť drahej múky a cestu dodal - vďaka vysokému podielu olejov, vláčnosť a súdržnosť. Dnes predovšetkým vieme, že je zdravý, a obľuba aj využitie modrého aj bieleho maku sú v našich končinách známe. Menej obvyklé je zakomponovanie maku do tradičných vianočných cukroviniek, ale práve tu patrí makový recept (vedľa zázvoriek a medového perníka), k jedným z najtradičnejších.

Aký vysoký podiel maku do cesta dáte, si rozhodne môžete zvoliť. Keď uberiete, vznikne krásne strakaté pečivo, ktoré po upečení zružovie. Ak použijete recept tak, ako ho ponúkam a páči sa mi najviac, budete mať cesto čierne ako topánku, ale po upečení ho zjemníte výrazným pocukrovaním. Samotné cesto nie je príliš sladké a skvelú chuť mu dodá ostrejšia ríbezľová zaváranina. Len treba začať piecť práve teraz, pretože pečivo treba nechať odležať, aby sa pred sviatkami pekne rozsýpalo.

Cukrovinky vyzerajú v ponuke ostatných tvarov na stole výnimočne a upútavajú pozornosť. Makoví nadšenci pridávajú mak aj do medvedích labiek či do rožkov, takže môžete využiť pečenie v našich nedostihnuteľných silikónových formách. Deťom bude neobvyklé pečivo zaručene chutiť. Prestrite im na desiatu na úplne novom obrázkovom riade. Vyberte si aj v galérii pod článkom.

Príprava: 30 minút cesto + pečenie * Získate: cca 40 ks, podľa zvolenej veľkosti

  • 150 g polohrubej múky
  • 120 g modrého maku, čerstvo pomletého
  • 30 g práškového cukru, preosiateho
  • 1 vanilkový cukor
  • 150 g masla, zmäknutého
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice griotky / rumu
  • na zlepenielinecká zaváranina, alebo iná ostrejšia chuť

1. Sypké ingrediencie dajte na dosku a zmiešajte ich, pridajte zmäknuté maslo, do jamky žĺtok a vybraný alkohol. Vypracujte vláčne hladké cesto a dajte ho minimálne na 1 hodinu odpočinúť do chladu.

2. Potom rozhoďte na dosku trochu múky a vyvaľkajte placku vysokú 3 mm. Rúru vyhrejte na 165 °C.

3. Vykrojte celé tvary cukroviniek a potom tvary s otvormi do páru. Pečte na plechu vybavenom papierom na pečenie veľmi zvoľna po dobu 15 minút. Potom pečivo skontrolujte, malo by byť pevné a prepečené.

4. Vychladnuté tvary zlepte lineckou zaváraninou, uložte do krabice do chladu a nechajte 14 dní odpočívať.

Spracovanému cestu stačí hodinka rozležania v chladničke, ale môžete ho nechať aj do druhého dňa. Cesto je dosť tukové, takže ho pred spracovaním nechajte trošku zmäknúť. Pri práci podsypávajte len toľko, čo treba, s cestom sa pekne pracuje a vyváľať ho nie je problém. 

Ak pečiete prvýkrát, pri tomto pečive si postrážte prvý plech. Cesto s menším podielom maku zružovie, ale tu aj napriek skvelému osvetleniu v rúre toho veľa neuvidíte :o) Svoje hodnoty si poznamenajte a podľa prvého pečenia potom pokračujte. Hotové pečivo nechajte vychladnúť a potom ho zlepte výraznou zaváraninou. Na rozležanie potrebuje 14 dní a potom je úžasné.

Rozjasaný riad so snehuliakmi som vybrala na zimnú desiatu chystanú deťom. Trochu zdravšia forma cukroviniek s domácou zaváraninou ich každopádne zaujme. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *