Receptov na vianočné pečivo nie je nikdy dosť. Ak hľadáte do svojej zbierky niečo menej obvyklé, skúste tento rok napiecť s modrým makom.
Mak kedysi patril k jednej z najfrekventovanejších kuchynských surovín. Rozomletý mak dokázal kvalitným spôsobom nahradiť časť drahej múky a cestu dodal - vďaka vysokému podielu olejov, vláčnosť a súdržnosť. Dnes predovšetkým vieme, že je zdravý, a obľuba aj využitie modrého aj bieleho maku sú v našich končinách známe. Menej obvyklé je zakomponovanie maku do tradičných vianočných cukroviniek, ale práve tu patrí makový recept (vedľa zázvoriek a medového perníka), k jedným z najtradičnejších.
Aký vysoký podiel maku do cesta dáte, si rozhodne môžete zvoliť. Keď uberiete, vznikne krásne strakaté pečivo, ktoré po upečení zružovie. Ak použijete recept tak, ako ho ponúkam a páči sa mi najviac, budete mať cesto čierne ako topánku, ale po upečení ho zjemníte výrazným pocukrovaním. Samotné cesto nie je príliš sladké a skvelú chuť mu dodá ostrejšia ríbezľová zaváranina. Len treba začať piecť práve teraz, pretože pečivo treba nechať odležať, aby sa pred sviatkami pekne rozsýpalo.
Cukrovinky vyzerajú v ponuke ostatných tvarov na stole výnimočne a upútavajú pozornosť. Makoví nadšenci pridávajú mak aj do medvedích labiek či do rožkov, takže môžete využiť pečenie v našich nedostihnuteľných silikónových formách. Deťom bude neobvyklé pečivo zaručene chutiť. Prestrite im na desiatu na úplne novom obrázkovom riade. Vyberte si aj v galérii pod článkom.
Príprava: 30 minút cesto + pečenie * Získate: cca 40 ks, podľa zvolenej veľkosti
1. Sypké ingrediencie dajte na dosku a zmiešajte ich, pridajte zmäknuté maslo, do jamky žĺtok a vybraný alkohol. Vypracujte vláčne hladké cesto a dajte ho minimálne na 1 hodinu odpočinúť do chladu.
2. Potom rozhoďte na dosku trochu múky a vyvaľkajte placku vysokú 3 mm. Rúru vyhrejte na 165 °C.
3. Vykrojte celé tvary cukroviniek a potom tvary s otvormi do páru. Pečte na plechu vybavenom papierom na pečenie veľmi zvoľna po dobu 15 minút. Potom pečivo skontrolujte, malo by byť pevné a prepečené.
4. Vychladnuté tvary zlepte lineckou zaváraninou, uložte do krabice do chladu a nechajte 14 dní odpočívať.
Spracovanému cestu stačí hodinka rozležania v chladničke, ale môžete ho nechať aj do druhého dňa. Cesto je dosť tukové, takže ho pred spracovaním nechajte trošku zmäknúť. Pri práci podsypávajte len toľko, čo treba, s cestom sa pekne pracuje a vyváľať ho nie je problém.
Ak pečiete prvýkrát, pri tomto pečive si postrážte prvý plech. Cesto s menším podielom maku zružovie, ale tu aj napriek skvelému osvetleniu v rúre toho veľa neuvidíte :o) Svoje hodnoty si poznamenajte a podľa prvého pečenia potom pokračujte. Hotové pečivo nechajte vychladnúť a potom ho zlepte výraznou zaváraninou. Na rozležanie potrebuje 14 dní a potom je úžasné.
Rozjasaný riad so snehuliakmi som vybrala na zimnú desiatu chystanú deťom. Trochu zdravšia forma cukroviniek s domácou zaváraninou ich každopádne zaujme.