Sviatočná polievka z hlivy ustricovej

Adventný kalendár s inšpiráciou na darčeky i tradície
3.12.2022
Staročeské makové cukrovinky
12.12.2022

Vybrať polievku pre zimný sviatočný deň, nie je jednoduché. Predsa len sa snažíme podať svojim hosťom výnimočné pokrmy, ktoré sa počas roka tak bežne neopakujú. Siahnite teda po dostupnej surovine dodávajúcej telu mnoho dôležitých živín. 

Základom polievky je hliva ustricová, huba, ktorá dostala svoje pomenovanie podľa toho, že jej klobúky pripomínajú ustrice. Má príjemne sladkastú chuť - podobne ako je to pri hríbikoch, a silne vonia po hubách.

Na starovekú tradíciu používať huby ako liečivé prostriedky nadviazala aj veda. V niektorých hubách objavila množstvo bioaktívnych látok účinkujúcich proti ochoreniu srdca, rakovine alebo vysokému krvnému tlaku. Určite stojí zato zaradiť huby do jedálnička. Možno to aj spôsobom, ktorý nespoznajú huboví nejedáci. Rozdrvené huby možno používať ako korenie, mleté ​​huby môžete prepašovať do fašírok a pod.

Častá konzumácia hlivy sa môže priaznivo prejaviť znížením cholesterolu v krvi a taktiež zmiernením zápalových ochorení a infekcií. V kuchyni má široké uplatnenie, a rada ju používam po celý rok. Polievku z hlivy však považujem za vyslovene zimnú záležitosť. Len si ju dobre načasujte, pretože je hutná a musí zapadnúť medzi ostatné pokrmy, ktoré v celkovom menu putujú na stôl.

Sviatočná polievka z hlivy ustricovej2

SVIATOČNÁ HLIVOVÁ POLIEVKA

Príprava : 50 minút * Získate: 1,5 l polievky

  • 1 l pripraveného zeleninového vývaru
  • 350 g hlivy ustricovej, očistenej a nakrájanej na rezančeky
  • 1 lyžica masla
  • 1 malá cibuľa
  • 3 plné lyžice sadla
  • rasca
  • 5 lyžíc hladkej múky
  • 2 plné lyžičky sladkej papriky
  • 1 lyžička majoránky
  • soľ a mleté ​​korenie
  • 2 strúčiky cesnaku, rozomletého
  • hladkolistá petržlenová vňať, jemne nasekaná

1. Pripravte si silný zeleninový vývar, použila som 2 vrchovaté lyžice zeleninového vývaru v prášku - recept nájdete TU.

2. Medzitým nakrájajte huby - hlavy na hrubšie prúžky, nôžky dajte bokom a ich mäkké časti rozmixujte. Prúžky húb dajte na panvicu na rozohriatu lyžicu masla a rýchlo orestujte.

3. Cibuľu nakrájajte najemno a v hrnci opražte na masti. Prisypte rascu a múku a za stáleho miešania pripravte svetlú zápražku. Pridajte papriku, rýchlo premiešajte, aby nezhorkla a okamžite zalejte ½ l studenej vody. Dobre premiešajte, pridajte nasekané nôžky húb a základ rozmixujte ponorným mixérom.

4. Prilejte pripravený zeleninový vývar (zeleninu sceďte), pridajte orestované huby, majoránku, osoľte a okoreňte (pozor, ak pracujete s práškovým vývarom, obsahuje soľ) a pod pokrievkou varte 35 minút. Na záver pridajte do polievky prelisovaný cesnak a podľa potreby dochuťte. Pred podávaním pridajte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať.

malý tip

Ak podávate polievku ako samostatné jedlo, môže byť aj trošku ostrejšia. Môžete pridať trochu bieleho korenia a na špičku noža štipľavej papriky. Bude viac pripomínať držkovú polievku. Hliva ustricová je hojne používaná vo vegetariánskej kuchyni, kde dokáže nahradiť mäso.

Hliva ustricovitá rastie v bohatých trsoch a je sfarbená od svetlých tónov až do tmava. Staršie plodnice môžu mať veľmi tvrdé nôžky, ale čerstvá hliva z pestární je krehkejšia. Aj tak spracovávam nôžky v chopperi nadrobno, aby sa nič nevyhodilo. Z ázijských húb s pozitívnym zdravotným vplyvom na náš organizmus poznáte zrejme ešte plamienka zimná a huby shiitake. Zatiaľ najlepšie preskúmané zložky týchto troch druhov húb sú polysacharidy, ktoré vykazujú antikarcinogénne účinky. Je mnoho dôvodov, prečo ich konzumovať častejšie.

Základ každej dobrej polievky tvorí vývar, v tomto prípade samozrejme zeleninový. Môžete si uvariť čerstvý, ale tiež si uprostred sviatočného zhonu prácu urýchliť tým, že použijete nasušenú zeleninu so soľou alebo s korením. Avšak, za predpokladu, že ju máte pripravenú na zimu. Tu mám hotový základ polievky, ktorý treba rozmixovať dohladka, a ďalej už len pridajte hlivu, spomínaný vývar, cesnak a korenie a nechajte polievku dovariť. Za malú chvíľu sa môžete tešiť na výsledok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *