Adventný kalendár s inšpiráciou na darčeky i tradície

Mikulášske nadeľovanie do papúč
1.12.2022
Sviatočná polievka z hlivy ustricovej
7.12.2022

Adventný čas je obdobím ako stvoreným na rozjímanie. Hoci je to tiež čas veľmi hektický, počas prípravy výzdoby alebo pečenia cukroviniek si hocikedy človek úžasne prečistí hlavu a môže bilancovať uplynulý rok aj púšťať na povrch sentiment, ktorý by si inokedy počas roka nedovolil.

Pre všetkých, ktorí majú advent za najhektickejšie obdobie v roku, máme dobrú správu: Štedrý deň príde, či už budete mať napečených 20 druhov cukroviniek alebo 3, či už budete mať nablýskané okná plné svetielok alebo skromne ozdobených pár vetiev vo váze miesto stromčeka a vaši blízki aj deti budú mať radosť z darčekov tak ako tak: Vianoce sú čas očakávania a splnenia prianí a verím, že keď už nie všetci, tak väčšina vás, našich čitateľov, na Vianociach oceňuje to, že sa konečne zase stretneme väčšina rodiny pohromade. Najmä po uplynulých dvoch adventoch, kedy bolo stretávanie obmedzované.

Živo si vybavujem, ako som mame zhruba v 16 povedala, že v izbe budem mať pokojne binec, pretože Ježiško sa narodil v chlieve a bude sa tam aspoň cítiť ako doma. Mama pre túto moju glosu moc pochopenia nemala a s odstupom zhruba 20 rokov a s vlastným materstvom ju už konečne chápem :-), napriek tomu pre mňa Vianoce nie sú sviatok nablýskaných podláh, ale rodinných stretnutí, dobrého jedla a s rastúcimi deťmi konečne tiež udržovania tradícií.

V našom špeciálnom adventnom e-zine nájdete všetko pekne pohromade: recepty nielen na najlepšie pečivo našej redaktorky Jany, prehľad vianočných tradícií, v ktorých si každý určite nájde nejakú, ktorá ho bude baviť, rady, ako jednoducho, efektívne a s čo najmenšou námahou vykonať vianočné upratovanie, návody, ako mať dokonale prestretý stôl aj krásne a originálne zabalené darčeky. A samozrejme aj tipy na darčeky, ktoré nájdete bez radov na našom e-shope, kde Vianociam venujeme celú samostatnú sekciu – vrátane tipov na darčeky podľa príjemcu aj podľa ceny.

A aby sa vám to všetko nepomiešalo, hneď v úvode nájdete skvelý adventný kalendár: na každý deň sme pre vás vybrali nejakú aktivitu, ktorú je vhodné urobiť, aby sa všetko v pohode stihlo a vy ste mohli 24. decembra naozaj len vyprážať kapra a rezne.

Tak šťastné a veselé, milé čitateľky a milí čitatelia!

Adventný kalendár s inšpiráciou na darčeky i tradície3

Adventný kalendár radostí aj starostí

  • V našom adventnom výbere „radostí i starostí“ ide len o jedno: vybrať si to, čo vám vyhovuje. Nestihnete myslieť na zvieratká? Nič sa nedeje. Nebaví vás pečenie či tvorenie? Urobte si deň voľna alebo dožeňte resty z minulého týždňa. Snažte sa minimalizovať stres, čo to len pôjde! Ostatne, hrnček vareného vína niekedy vyrieši viac ako hromada plánovačov.
  • A hlavne: nezabudnite, že NIČ NELEŽÍ LEN NA VAŠICH BEDRÁCH. S výnimkou domácností, kde ľudia žijú sami, je vždy s kým sa o prípravy podeliť. Zapojte všetkých vrátane nemohúcich prababičiek, ktoré poteší, že môžu byť niečím užitočné, aj keby to mal byť výber rozprávky na dnešné popoludnie alebo párovanie ponožiek :-).
Adventný kalendár s inšpiráciou na darčeky i tradície5

Vianočné pečenie

  • Biskupský chlebíček nikdy nepečte len jeden, nebude to stačiť, pretože bude miznúť rýchlosťou blesku. Krájať ho môžete aj na malé kúsky veľkosti cukroviniek, verte, že nikto nebude protestovať.
  • So zarobením ciest vám pomôže kuchynský robot. Ušetrí vám ohromné ​​množstvo práce! Cestá si ideálne urobte dopredu, v chladničke bez problémov vydržia aj 10 dní. Samotné pečenie vám potom už pôjde od ruky.
  • Pokiaľ nemáte presný časovač na rúre, kúpte si kuchynského budíka. Cukrovinky sú upečené rýchlo a každá minúta navyše vedie k neodvratnej skaze. A nad cukrovinkami sa má slziť len radosťou, aké sú dobré!
  • Moja obľúbená rada kolegyne Jany: počet vybraných druhov cukroviniek zredukujte na polovicu. Bude to stačiť.
Adventný kalendár s inšpiráciou na darčeky i tradície6

Zabaľte to

Na mysli samozrejme máme vianočné darčeky a nie, že máte zabaliť všetky snahy urobiť to doma zase ešte o niečo krajšie! Tipmi, ako originálne a elegantne zabaliť darčeky, sa môžete inšpirovať vo vianočnom špeciáli na našom blogu deDoma. Tam nájdete množstvo nápadov, ako zabaliť najmä problematické kúsky, za ktoré napríklad ja považujem čokoľvek, čo nemá pravidelnú krabičku.

Okrem toho mám zopár ďalších nápadov:

  • My doma schovávame aj tie skutočne veľké nepoškodené baliace papiere, predovšetkým ale využívame darčekové taštičky alebo vrecká, niektoré máme už roky. Len pozor na staré menovky!
  • Krásny baliaci papier sú aj detské obrázky alebo novinový papier. Napokon, ten má dnes doma len málokto, takže to bude vskutku originálne!
  • Trendy sú aj látkové „baliace papiere“. Ide o rôzne veľké kusy látok, niekedy s gumičkou všitou v leme, do ktorých darček zabalíte rovnako ako do papiera a previažete stuhami. Môžete si nakúpiť krásne vianočné dekory aj využiť staršie nepoužívané obliečky alebo obrusy. Ekologické, originálne a efektné.
Adventný kalendár s inšpiráciou na darčeky i tradície4

Očarujúca vianočná výzdoba

Sami určite viete, koľko príjemnej nálady a krásy dodajú každému miestu správne vianočné dekorácie. Nepochybne doma máte kúsky, bez ktorých si Vianoce nedokážete predstaviť a pravidelne raz za rok skrášlia vašu domácnosť.

A keď už je reč o vianočných dekoráciách, práve o nich sa hovorilo v predošlom vydaní obľúbenej relácie Dámsky klub a my sme boli pri tom!

Inšpirovať ste sa mohli našim bytovým textilom, drevenými dekoráciami, vianočným osvetlením či drobnosťami na ozdobenie, s ktorými môžete dotvoriť vianočnú atmosféru do dokonalosti.

Máme veľkú radosť, pozrite sa na záznam relácie s nami :)


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *