Vianočný ovocný chlebíček

Aranžmán pre mesiac december: Ozdoby z pomarančov
8.12.2021
Zdobíme okná a parapet
15.12.2021

Mám rada nielen sladkosti, ale aj čriepky historických udalostí, vypovedajúce o ich vzniku. Je fascinujúce, ako sa mnohé recepty rozleteli svetom, stali sa preslávenými, a my ich dodnes najrôznejším spôsobom zdokonaľujeme.

K pochúťkam, ktoré nesmú chýbať vo vianočnom menu v Anglicku a mnohých krajinách Ameriky, patrí Fruitcake, ktorý u nás poznáme najčastejšie pod názvom biskupský chlebíček. Vyzerá trochu inak, pripravuje sa z kandizovaného ovocia, sušeného ovocia a orechov, a na povrchu je skôr pocukrovaný. U nás sa neteší takému záujmu; jednak je poriadne kalorický a ak nemáte väčšinu surovín z vlastných zdrojov (sušené ovocie, orechy), tak nakoniec aj dosť drahý. Lenže – tá dobrota. Horká káva s oblým tvarovaným rezom z formy zvanej srnčí chrbát, patrí k zážitkom.

Jednou z najstarších receptúr, čo ma napadla, je práve príprava ovocného chlebíčka. Záznamy o ňom sa datujú od antického Ríma. Patrili do neho pínie, hrozienka, semienka granátových jabĺčok, a pohromade všetko držala akási obilná kaša. Stredovek pridal korenie, med a ďalšie sušené ovocie. Od 16. storočia sa stal ovocný chlebíček obľúbeným po celom svete. Sladká pochúťka konečne dostala kandizované ovocie napustené repným cukrom, ktorý do tej doby nebol známy. Takto konzervované ovocie vydržalo až do zimy a tak skvele vyšperkovalo slávnostné vianočné pečenie. Tých dobrôt tam bolo toľko, že poriadne hutné chlebíčky bolo nutné nechať aj niekoľko týždňov rozležať. O to sa postarali tučné orechy a poriadna dávka alkoholu. Chlebíček sa dokonca balil do liehovinou napusteného plátna, aby sa zakonzervoval na dlhšiu dobu. Takto sa zachoval aj koláč, ktorý bol súčasťou rodinného dedičstva jednej michiganskej rodiny. Pochádzal z roku 1878 a v roku 2003 bol obradne ochutnaný v priamom televíznom prenose. Skoro by som si ten zážitok nechala ujsť :o)

Tak, a späť na pečenie, radšej čerstvému ​​a voňavému. Aj keď aj ja nechávam chlebíček rozležať, ale len 1-2 dni. Tým, že ho uzavriete pod čokoládu, cesto sa prevonia a zvláčni. Posledný kúsok je naozaj najlepší.


TESTUJEME PLECHOVÚ FORMU NA SRNČÍ CHRBÁT

Mám v rukách nerezovú formu srnčí chrbát. Je vhodná na pečenie mäsa, prípravu domácej paštéty a tiež na tvarovanie sladkých trených ciest. Piecť je možné v elektrickej, plynovej i teplovzdušnej rúre a forma je vhodná aj do umývačky riadu. Povrch formy tvorí pocínovaný plech, jej veľkosť je 30×10×5 cm. Podobnú formu mala kedysi moja mamička, ale už si nepamätám, ako sa v nej peklo. Som zvyknutá na keramiku aj rôzne upravené nepriľnavé povrchy foriem, tak sa klasického plechu obávam, že cesto pôjde horšie von. Uvidíme…

ZÁKLAD TVORIA SAMÉ DOBRÉ VECI Na pečenie použijem kandizované čerešne a kandizovanú pomarančovú kôru. Trošku všetko nastavím ovocným želé (to sú tie zelené kúsky), pretože mi vo vianočnom ceste pripadajú zaujímavé. K múke pridám mandľovú múku alebo podiel jemne mletých mandlí. No, a to najlepšie nakoniec - nasekám pekanové orechy. Tučné, chuťovo výrazné a luxusné.

CESTO JE PEVNÉ Formu som veľmi vymazala maslom a vysypala hrubou múkou. Keď dávate hrozienka a kúsky ovocia do treného cesta (napríklad do bábovky), je dobré obaliť ich v múke, aby neklesli na dno. Chlebíčkové cesto je hutnejšie, takže to nie je potrebné. Recept je pripravený tak, aby bolo cesto akurát, práve do tejto formy.

PEČENIE DOPADLO DOBRE Takže predvádzam chlebíček v celej jeho dĺžke. No, kúsok padol na ochutnanie a tiež na to, aby v reze bolo veľa ovocia :o)


VIANOČNÝ OVOCNÝ CHLEBÍČEK

Príprava:  30 minút + 20 minút zdobenia * Získate: 30 cm dlhý chlebíček

Cesto

  • 150 g masla
  • 150 g trstinového cukru
  • 3 vajcia, žĺtky a bielky zvlášť
  • vanilkový cukor
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • ½ prášku do pečiva
  • 50 g jemne mletých mandlí
  • 100 g zmesi kandizovaného ovocia, čerešne a pomarančová kôra namočené v 4 lyžiciach rumu
  • hrsť pekanových orechov, časť na dozdobenie

Na dokončenie

  • 100 g horkej čokolády +  50 g masla na polevu
  • čokoládové hoblinky,  pekanové orechy a kandizované čerešne na dozdobenie

1.Zmäknuté maslo izbovej teploty (nie rozpustené) a trstinový cukor ušľahajte do peny. Trvá to pomerne dlho, pretože bežne pracujeme s jemnou krupicou a trstinový cukor je hrubšia konzistencia. Rozprášený cukor stierajte zo stien, v okamihu, keď hmota zosvetlí a je nadýchaná, je hotovo.

2. Ušľahajte pevný sneh so štipkou soli, v poslednej fáze zašľahajte vanilkový cukor. Misu nechajte v chlade. Rúru zapnite na 170 °C.

3. Do maslovej zmesi zašľahajte 3 žĺtky, jeden po druhom, a každý dôkladne zapracujte.

4. Vytvorte si zmes z preosiatej múky, prášku do pečiva a mandlí a po lyžiciach ju zapracujte do základu. Miešajte stierkou alebo šľahajte na nízke otáčky. Nakoniec pridajte zmes ovocia (aspoň 1 hod namočenú v rume) aj s tekutinou a nahrubo nasekané pekanové orechy. Hmota je pomerne hutná, ale sneh ju zjemní.

5. Ručne vložte sneh, vmiešajte ho pomaly a opatrne, aby bol rovnomerne rozptýlený a cesto nadľahčil.

6. Cesto zarovnajte do formy a dajte piecť na dolný rošt na 40 min. Ak horná časť príliš zlatne, prikryte formu papierom na pečenie. Presvedčte sa špajľou, či je cesto prepečené a formu vyberte. Nechajte ju trošku vychladnúť a chlebíček vyklopte na mriežku.

7. Po vychladnutí natrite celý chlebíček čokoládou (rozpustite ju s maslom vo vodnom kúpeli) a nechajte chvíľu v kľude, potom do doteraz mäkkej čokolády nasypte stredom hoblinky, kandizované ovocie a pekanové orechy.

Chlebíček uložte v chlade a podávajte druhý alebo tretí deň. Pred krájaním nechajte chlebíček chvíľu v izbovej teplote.


SPOČÍTANÉ A PODČIARKNUTÉ

S nerezovou formou na sladké pečenie som sa stretla prvýkrát. Chlebíček bol ako vysústružený, takže som bola úplne spokojná. Páči sa mi, že forma počíta s tým, že stred pečiva sa bude nejako zdobiť a tak je tomu forma prispôsobená – hore je rovná plocha. Viem si predstaviť, že tam lepšie drží aj nastriekaný krém. Myslím, že pred pečením je nutné formu vymazať a vysypať múkou alebo piškótovými drobčekmi. To je jediná vec, pre ktorú napríklad dáte prednosť forme s nepriľnavou úpravou. Ale nepovedala by som, že ma to nejako časovo zaťažilo; tento drobný nedostatok vyvažuje nízka cena výrobku, ktorá je príjemná. Za mňa má forma 3 hviezdičky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *