Exotický pečený čaj

Pletenky zarobené sektom
29.12.2022
Chladné dni žiadajú teplé oblečenie
5.1.2023

Horúce nápoje, ktoré si pripravujeme v zime, sú úplne špecifické. Voňajú po ovocí, korení alebo čokoláde, a nezriedka aj po kvapôčke alkoholu. Zakaždým sa na ne tešíme.

Medzi ostatnými nápojmi si veľkú obľubu vyslúžili pečené čaje. Zdomácneli na trhu aj v domácej kuchyni a často z nich pripravujeme malé darčeky a tešíme sa, ako budú chutiť ostatným, ktorí túto pochúťku nepoznajú. Pretože základom pečeného čaju je sezónne ovocie, receptúry majú množstvo obmien. Ovocie, ktoré je na trhu v zimnom čase, má iné chuťové zafarbenie, a určite stojí za vyskúšanie.

Tak ako v lete tvoria základ pečených čajov červené ríbezle, v tomto období sú to hlavne citrusy. Predpokladajme, že aj po tepelnom spracovaní v nich uviazne trocha vitamínov a pridajme si k nim ďalšie plody z ďalekých krajín plné zdravia, ako sú napríklad grepy, pomelo alebo lahodné ‚Diovo ovocie' - hurmikaki. Pohárik exotického pečeného čaju bude ľahko dostupným darčekom pre vašu rodinu i priateľov.

Príprava: 30 minút + pečenie * Získate: 4-5 malých pohárov

Základnú dávku na ochutnanie tvorí 1 kg vyzretého ovocia, z toho:

  • 3 hurmikaki
  • ½ menšieho pomela, bez kôry a blán
  • 1 veľký pomaranč, bez kôry a blán
  • 2 kiwi
  • 1 cm koreňa zázvoru, nahrubo naškriabaného škrabkou
  • hrsť hrozienok
  • 100 ml rumu, do časti naložte hrozienka
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 8 klinčekov
  • 2-3 hviezdičky badiánu, podľa chuti
  • 400 g trstinového cukru (väčšinou stačí, všetko ovocie je sladké)
  • šťava z 1 citróna

1. Zrelé hurmikaki nakrájajte alebo vydlabte lyžičkou, dieliky citrusov starostlivo vylúpte z horkých blán a spoločne s ostatným ovocím nakrájajte na kocky. Hrozienka sparte horúcou vodou, vytlačte a pokvapkajte rumom. Všetko uložte na hlbší plech na pečenie. Pozor - ovocie pustí dosť šťavy.

2. Pridajte hrozienka aj s rumom, všetko korenie, zmes premiešajte a rovnomerne zasypte trstinovým cukrom. Nakoniec všetko pokvapkajte citrónovou šťavou. Plech vložte doprostred rúry vyhriatej na 200 °C a pečte asi 30 minút. Počas pečenia zmes premiešajte v okamihu, keď sa rozpúšťa cukor.

3. Upečené ovocie aj so šťavou rozdeľte do sterilizovaných pohárov, pokvapkajte trochou rumu, suché hrdlo pretiahnite potravinovou fóliou a pevne uzavrite viečkom. Poháre obráťte do vychladnutia dnom nahor. Čaj uchovajte v chlade.

Príprava čaju - Do pohára s objemom 200-250 ml dajte 4 lyžičky ovocnej zmesi a dolejte vriacou vodou.

Pečený čaj z letného ovocia je väčšinou zafarbený dočervena. Je jasné, že z tohto ovocia bude mať úplne iný charakter. K tomu bude veľmi voňavý, vďaka zázvoru mierne štipľavý a s rumom určený len pre dospelých. Rum sa síce pri pečení vytratí – má za úlohu zvýrazniť chuť ovocia, ale ak pred uzavretím pohárov ešte trochu pridáte, potom si s čajom pokojne priťuknite aj na Nový rok.

Pri všetkom ovocí je dôležité, aby bolo vyzreté a sladké. Kaki, ktoré sa konzumuje až keď je dužina absolútne mäkká (potom chutí ako med), som rozkrájala tesne pred dozretím. Aj tak vám budú kúsky kĺzať v prstoch, ale čoskoro bude všetko hotové. Efektnú zmes zostáva ešte zasypať cukrom a pokvapkať citrónovou šťavou. Než pôjde do rúry, môžete ju premiešať, ale nechávam cukor na povrchu trochu skaramelizovať a miešam až tak po 10 minútach.

Pohárik exotického pečeného čaju bude vítaným darčekom pre každého, kto nápoj nepozná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *