Vodná sviečka s kvetom pod hladinou

Ťažítko s morskou mozaikou
27.6.2020
Hasselback ako príloha i hlavné jedlo
4.7.2020

 

Pre tých, ktorí neviete o čom je reč, hneď na úvod vysvetlím, že sa nejedná o plávajúce sviečky na vodnej hladine. Vodná sviečka vyzerá tak, že horí plamienok priamo z hladiny nádoby, v ktorej sa nachádza.

Znie to divne, že? Ja som sa s ňou stretla trochu nepriamo. Zistila som, že sa dá kúpiť plavák držiaci knôt a rôzne "dochucovadlá" vodnej hladiny v podobe vôní a farieb. Set stojí okolo 4 eur a je len na vás, čo všetko si do sviečky, respektíve do vodnej hladiny ponoríte pre náladu aj pre parádu. Pretože som bola k tomuto vynálezu dosť skeptická, rozhodla som sa ho preskúmať.

Celé tajomstvo spočíva v tom, že knôt horí vďaka obyčajnému stolnému oleju, ktorý nalejete asi v polcentimetrovej vrstve na vodnú hladinu. Vďaka tomu, že sa nezmieša s vodou, udržuje plamienok dlhé hodiny v akcii. Čakala som dym, kŕdeľ spalín aj charakteristickú vôňu oleja z friťáku (ten nepoužívam), ale nič z toho sa neprihodilo, čo ma príjemne prekvapilo. Predpokladám, že výrobcovia, ktorí spomínané súpravy predávajú, majú atest aj na to, že je celý systém v poriadku. Preto si dovoľujem poslať nápad ďalej, aj keď som sa k nemu postavila po svojom - bez zbytočných výdavkov :o)

Jediné, čo na výrobu sviečky budete potrebovať, je pohár alebo váza ľubovoľného tvaru i veľkosti. Napríklad si vyberiete v našom e-shope

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Kúpte si vázu alebo pohár; krásne sú vysoké valce (ale tie sa zle fotia, zvolila som menšie tvary). Celkom si pripravte:

  • sklenenú vázu
  • dekoračné sklenené šošovky alebo guľôčky, kúpite v kvetinárstve, v predajni Madal Bal a pod.
  • čajovú sviečku
  • vodu a klasický stolový olej
  • bavlnený knôt, zoženiete v povrazníctve alebo vo výtvarných potrebách
  • nožnice
  • ľubovoľné kvety

Najprv si vytvorte plavák. Použila som hliníkový obal čajovej sviečky, ktorý je zvyknutý byť v kontakte s plameňom. Stiahnite ho z vosku, plášť po obvode rozstrihajte a uprostred vytvorte dierku. Tou prevlečte asi 3 cm dlhý kúsok knôtu. Teraz si pripravte vázu. Nalejte do nej vodu a ak chcete, vložte dovnútra dekoračné predmety - napr. kamienky, sklenené šošovky, guľôčky a pod. Potom pridajte kvety - použila som forzýtiu a kvety azalky. Na hladinu nalejte asi 0,5 cm vrstvu oleja. Priložte plavák a počkajte, až sa knôt nasiakne olejom. Nad plavákom by mal vykukovať asi len do výšky necelého centimetra. To je všetko. Knôt zapáľte a užívajte si pokoja a pohody.

KAŽDÝ TVAR SKLA JE ZAUJÍMAVÝ

Sviečky horia silným plameňom. Takto žiarili aj pri plnom slnku vo dne. V podvečer som ich nechala horieť ešte asi 2,5 hodiny a stále nehasli. Len si dajte pozor na to, aby knôt nenasiakol vodou skôr, než ho dáte do olejového kúpeľa. Stalo sa mi to a sviečka potom samozrejme prskala a knôt som musela zlikvidovať. Kvety vo vode vyzerajú nádherne, ale snažia sa vyplávať. Rozstrihaný plaváčik vám ich pomôže udržať pod hladinou.

Na výrobu vodnej sviečky použite ľubovoľné sklo, napríklad aj kompótovou misku alebo pohár na víno. Čím zaujímavejší tvar zvolíte, tým bude svietiaca dekorácia originálnejšia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *