Ako si pripraviť soľ do kúpeľa s ružovými lístkami

Horolezky na výlety a na desiaty
21.9.2023
Ratatouille – elegantná variácia zeleninových jedál
27.9.2023

PROJEKTY Z PRÍRODNÝCH MATERIÁLOV V

Tentokrát všetko, čo budeme potrebovať z prírodných zdrojov, neposlúži len na potešenie našich očí, ale zapojíme aj ostatné zmysly. Budeme príjemne relaxovať.

Vaňa plná horúcej vody je pre mnohých z nás blaženou odmenou po náročnom dni. V skutočnosti by ste si ju však mali dopriať maximálne jednu týždenne. Pritom teplota vody by sa mala pohybovať len 3 – 4 stupne nad teplotou nášho tela. Teplejší kúpeľ telu neprospeje.

Horúčava síce dokáže liečiť, ale úplne pri konkrétnej indikácii patriacej do rozhodnutia lekára. Vyššia teplota rozťahuje cievy a preťažuje srdce. Možno ste už zažili teplotný šok pri náhlej zmene teplôt, kedy ste si horúci kúpeľ dopriali uprostred chladného dňa. Ak nepatríte k úplne zdravým jedincom, mohli ste pocítiť malátnosť alebo točenie hlavy. Ak ste rozumní a poznáte svoje telo dobre, potom si však môžete z času na čas dopriať ponoriť sa až po nos do vody obohatenej vzácnymi minerálmi a prevoňanej bylinkami. Budete sa cítiť ako v kúpeľoch. Poďte si namiešať relaxačný koktail z domácich zdrojov... 

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

SUROVINY Z KUCHYNE I ZO ZÁHRADY

Ak ešte nemáte svoju obľúbenú soľ do kúpeľa, a chcete túto príjemnú vec vyskúšať, namiešajte si vlastnú zmes obohatenú o bylinky, ktoré sú vám dostupné. Skladba domácej zmesi bude jednoduchá, ale aj tak jej jednotlivé zložky budú pre vás blahodárne. Dlhé máčanie vo vode zaťažuje pokožku a narúša jej prirodzenú ochrannú vrstvu. Až sa ponoríte do teplého kúpeľa, mala by byť doplnená zvlhčujúcimi zložkami, ku ktorým patria aj prírodné oleje. Aby vaša pokožka nebola po kúpeli vysušená, vyskúšajte nasledujúce ingrediencie:

  • 300 g hrubozrnnej epsomskej soli
  • 2 lyžice sušených ružových kvetov, rozomletých
  • 1 lyžicu sušenej šalvie
  • 10 - 15 kvapiek mandľového oleja
  • pár kláskov levandule

Kúpeľová soľ bude obsahovať množstvo významných látok, ktoré počas teplého kúpeľa preniknú uvoľnenými pórmi do organizmu:

RUŽU ľudia využívali na starostlivosť o pokožku už v dobe antiky. V kozmetike má svoje nezastupiteľné miesto pre priaznivý vplyv na pokožku, najmä je vhodná na pokožku suchú a citlivú. Omladzuje ju, regeneruje a telu prináša harmóniu. Na sušenie sú vhodné vonné ruže, ktoré neboli chemicky ošetrené.

ŠALVIA LEKÁRSKA - budete ju poznať pod názvom Babské ucho - má svoje miesto v kuchyni, pretože výborne podporuje trávenie, ale hojne sa využíva aj v kozmetike. Bylina má silné antibakteriálne, antivírusové a antioxidačné účinky. Pomáha pri najrôznejších zápaloch v tele, okrem iného sa využíva pri gynekologických zápaloch či zápaloch močových ciest, dodáva vlasom lesk, podporuje ich rast a regeneráciu a zbavuje lupín. 

MANDĽOVÝ OLEJ je pre skrášľujúce účinky hojne pridávaný do kozmetických prípravkov. Významne vyživuje pleť, spomaľuje starnutie a podporuje kondíciu vlasovej pokožky a vlasov. 

Levanduľa sa prezýva „modré zlato“. Jej všestranné použitie je takmer neohraničené. S levanduľou varíme, pečieme aj zavárame, používame ju ako účinný repelent na prelietavý hmyz a v ľudovom liečiteľstve sa bylinka používa predovšetkým ako upokojujúci prostriedok - podporuje zdravý spánok, pomáha pri zdravom spánku, bolestiach hlavy aj depresiách.

ZÁKLAD TVORÍ BLAHODÁRNA SOĽ

ČO DOKÁŽE EPSOMSKÁ SOĽ

EPSOMSKÁ SOĽ (síran horečnatý) sa vzhľadom podobá hrubej kuchynskej soli, ale je veľmi horká. Látka má vo svojej štruktúre horčík, síru a kyslík a je dobre rozpustná. Svoj názov dostala podľa mesta Epsom v Anglicku v grófstve Surrey, kde bola objavená. Najčastejšie sa používa v kozmetických prípravkoch a ako kúpeľová soľ. Pozitívne účinky epsomskej soli sú pripisované práve vysokému obsahu horčíka, ktorého má väčšina z nás nedostatok. Vzhľadom na to, že horčík sa ľahko vstrebáva pokožkou, je epsomská soľ často súčasťou prísad do kúpeľa. Kúpeľ má upokojujúce účinky, pomáha pri nespavosti, uvoľňuje natiahnuté svaly, zmierňuje bolesť a opuchy končatín a celkovo sa postará o účinný detox organizmu.

VÝROBA SOLI DO KÚPEĽA

1   Epsomskú soľ dajte do misky, pridajte v dlaniach rozomleté ​​lístky ruží, šalviu, levanduľu (môže byť aj čerstvá) a zmes dokonale premiešajte.

2   Obsah misky rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte presušiť na teplom, suchom a tmavom mieste po dobu 24 hodín. Zmes môžete počas sušenia 1× premiešať.

 Suchú zmes nasypte opäť do misky, pokvapkajte mandľovým olejom a dokonale premiešajte. Hotovú soľ uzavrite do sklenených fľaštičiek a zazátkujte. Skladujte ich v uzavretej skrinke.

Dávkovanie - Do vane vsypte ½ šálky zmesi, na kúpeľ unavených nôh stačí 1 polievková lyžica.

PREVOŇANÁ KÚPEĽŇA

HRUBŠIE KÚSKY NEVADIA, PRIPRAVTE SI SITKO

Soľ sa pri relaxácii dokonale rozpustí, drobné kúsky byliniek z tela spláchnete. Pri vypúšťaní vane nezabudnite použiť sitko do odtokového otvoru, aby ste zachytili všetky nečistoty. Pred použitím voňavej soli fľašu vždy pretrepte, aby sa prísady dobre premiešali. A ešte dobrá rada na záver - teplota vody pre zdravý odpočinok vo vani by sa mala pohybovať medzi 38 °C až 40 °C. Horúci kúpeľ nad 40 °C je už záležitosťou odbornej starostlivosti a určite s ním neexperimentujte. Na relaxáciu stačí 15 minút, kedy sa teplota vášho tela vyrovná s teplotou vody. Potom vám bude skutočne príjemne a po kúpeli sa budete cítiť osviežení. Na záver ošetrite celé telo hydratačným mliekom alebo olejom, najlepšie kokosovým.  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *