Horolezky na výlety a na desiaty

Studená podlaha v kuchyni? Riešení je niekoľko – a za pár eur
15.9.2023
Ako si pripraviť soľ do kúpeľa s ružovými lístkami
23.9.2023

Oblátky plnené čokoládovým krémom s lieskovými orieškami sú samy o sebe pozvaním na cesty. Ak vezmete deti aj na ich výrobu, užijete si veľa zábavy už vopred...

Pre deti je krútenie sa vo voňavej kuchyni skvelou zábavou. Ich prstíky sú často šikovnejšie, než naše, a dokonca predvedú aj viac trpezlivosti. Keď deťom poviete, že budú miešať a rozlievať lôžka čokolády a k tomu ujedať oriešky, budete ich mať okolo seba raz, dva. A vzhľadom na to, že výroba oblátkových rezov sa musí rozložiť do dvoch dní - to kvôli dôkladnému vychladeniu a ztuhnutiu náplne, ani ich zvlášť neunavíte.

V závere práce, kedy je na vás, aby ste rezy nakrájali (to ide stuha), si deti môžu vzniknuté oblátky dozdobiť čokoládou, ale aj všemožnými cukrárskymi zdobítkami, vyrobiť si na ne malé vrecká na cestu do školy či na výlet a nakoniec ich nejako veselo pomenovať. U nás doma sú to horolezky, pretože s nimi razíme na zrúcaniny a do výšin, kde sa nejaká tá kalória na podporu unavených tiel vždy hodí.

To všetko zvládnete bez pečenia, oblátkové rezy vzniknú vďaka premazaniu niekoľkých plátov cukrárskych oblátok, ktoré zakúpite hotové. Nič náročné. Pochúťka je to preveliká a uvidíte, že ju budete pripravovať opakovane. Recept sa vám bude isto náramne hodiť!

Ak zháňate sympatický detský porcelán - napríklad s tematikou zvieratiek alebo príbory, mrknite k nám na e-shop. Všeličo pre vaše deti máme. Viac v galérii pod článkom.

Príprava: 35 minút + chladenie a čokoládovanie * Získate: 12 ks rezov

Krém

  • 100 g masla
  • 100 g 60% čokolády na varenie
  • 1 karamelové Salko
  • 80 g lieskových orieškov, jemne mletých
  • ¼ lyžičky kardamónu, jemne mletého
  • 1 lyžica jemného kukuričného škrobu Gustin

Rezy

  • 10 tortových neplnených oblátok Avelopa
  • čokoládová poleva

Na dokončenie

  • kartón so zvieracou potlačou
  • povrázok

1. Do malého kastrólika dajte maslo a rozlámanú čokoládu, vložte ho nad vodný kúpeľ a zahrievajte. Keď sa maslo a čokoláda spoja, pridajte karamelové Salko, jemne mleté ​​oriešky, kardamón a zmes chvíľu prešľahávajte metličkou, až vznikne hladký krém. Nakoniec vmiešajte zarovnanú lyžicu škrobu a ponorným mixérom všetko dokonale prešľahajte. 

2. Vznikne hustý hladký a lesklý, nestekajúci krém. Prvú oblátku položte na papier na pečenie a predstavte si, že krém delíte na polovice. Každou z nich naplníte jednu oblátkovú tortu so 4 vrstvami krému a 5 oblátkami. Celkom budú dve.

3. Prvú časť nalejte na oblátku. Pracovala som s malou naberačkou, takže som mala kontrolu nad potrebnými 8 dávkami. Stierkou krém rozotrite až do krajov a pridajte druhú oblátku. Postup opakujte ešte trikrát a poslednú časť krému zakryte piatou oblátkou. Prvá torta je hotová. So zvyšnými 5 oblátkami urobte to isté. Získate 2 torty.

4. Teraz obidve torty presuňte na veľkú doštičku, druhou doskou ich zaťažte za pomoci ťažšieho predmetu a to celé vložte do chladničky. Nechajte ich stuhnúť do druhého dňa.

5. Potom položte prvú tortu dlhšou stranou pred seba a pevným, a ostrým nožom ju rozkrojte vertikálne v polovici. Každú časť rozdeľte vodorovne na 3 ks rezov. Z jednej tortičky získate 6 horoleziek. Rovnako rozkrájajte druhú tortu.

6. Konce horoleziek namočte do polevy alebo do rozpustenej čokolády s kúskom masla. Nechajte odkvapkať na mriežke a rezy ľubovoľne dokončite.

Pre každú tortu potrebujete 5 oblátok, to znamená, že ich 4× premažete krémom. Celú porciu krému teda musíte rozdeliť na 8 častí, pretože tortičky budú dve. Keď sa trafíte, vyjde krém presne akurát. Pomáham si malou naberačkou, jedna mi vychádza presne na jednu náplň. Krém je nádherne hustý a nestekavý, takže ho dobre namažete až do krajov oblátok. Samozrejme pracujte rýchlo, aby vám príliš nestuhol. 

TIP: Oriešky nameľte jemne, krém s karamelom a čokoládou musí byť hladký, aby sa neskôr oblátky pri krájaní nelámali.

Takto vyzerá prvá oblátková torta, zostáva naplniť ešte druhú a potom už poputujú do chladničky, aby sa rezy na druhý deň dobre krájali...

... z každej torty vznikne 6 rezov. Teraz už je na vás, ako si ich dozdobíte, možností je veľa.

TIP NA PRESTIERANIE: Malé deti milujú obrázkový riad s rozprávkovými motívmi a so zvieratkami. Naše jedálenské sady pre deti obsahujú hrnček, plytký a polievkový tanier. Súpravy sú vhodné do umývačky aj do mikrovlnnej rúry a deťom z nich bude určite chutiť.

Oblátkových rezov vyrobíte z naplnených oblátok dvanásť. Sú to ale veľké porcie, nakrájajte si ich podľa svojho. Tiež ich výšku môžete prispôsobiť svojim predstavám. Na seba dávam celkom 5 ks oblátok, čo je primerané, ale predovšetkým mám spočítané, že náplň vyjde bezo zvyšku do tortových oblátok Avelopa s veľkosťou 24 × 15 cm. Príjemnú zábavu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *