Studená podlaha v kuchyni? Riešení je niekoľko – a za pár eur

Strúhaný trojfarebný koláč
13.9.2023
Horolezky na výlety a na desiaty
21.9.2023

Kuchynská podlaha je nikdy nekončiaca téma. Niekto adoruje dlažbu, niekto nedá dopustiť na lino alebo modernejší vinyl, niekto dáva prednosť klasickým dreveným podlahám alebo dokonca podlahe plávajúcej. Ja mám jasno: nesmie mi byť zima od nôh.

Voči chladu, vrátane toho na nohy, som pomerne odolný jedinec, ak ale niečo neznesiem, je to zima na nohy pri varení. Čo je v starom studenom dome, ktorý je navyše v kuchyni vybavený dlažbou, trochu problém, ktorý sa násobí v zime, pretože v kuchyni mám obrovské okno do záhrady a zároveň v nej vôbec nekúrim, pretože keď už tam som, kúri rúra či kachle.

Niekto si vystačí s takým jednoduchým riešením, akým sú papuče, pre nás bosochodcov to ale nie je – a už vôbec nie, keď dlažba chladí aj v lete. „Čo s nohami“ preto riešim v pravidelných intervaloch a verte, že už som toho vyskúšala naozaj veľa. Čo teda s tým?

Studená podlaha v kuchyni2

Kúpeľňové predložky

Síce píšu kúpeľňové, ale v kuchyni majú plniť rovnakú funkciu: nechladiť a byť príjemné pod nohami. Ich hlavná výhoda aj nevýhoda v jednom je ich veľkosť. Pokiaľ máte linku tak malú, že rovnako stojíte prakticky na jednom mieste ako ja, môže byť tou pravou voľbou aj pre vás. Pokiaľ máte kuchyňu väčších rozmerov, jej veľkosť rozhodne neoceníte.

Predložka je praktická aj z ďalšieho dôvodu, stačí ju jednoducho hodiť do práčky alebo vyklepať z okna a za chvíľu je, na rozdiel od koberca, čistá, pokiaľ periete často, oplatí sa mať dve na striedanie. Pri výbere sa riaďte tým, čo najviac využijete. Vysoký chlp je príjemný, ale nič moc, ak máte podlahu stále samú omrvinku. Ak máte veľmi klzkú dlažbu, mala by vaša podložka mať na rubovej strane protišmykovú úpravu. V prípade, že máte na podlahe každú chvíľu mokro (ako je to vďaka mojim deťom a ich experimentom u nás), nedáte dopustiť na penovú kúpeľňovú rohož, ktorá kombinuje vlastnosti všetkého: perfektne priľne a nešmýka sa, omrvinky prepadnú škárami, takže ju stačí nadvihnúť a pozametať pod ňou, keď sa na ňu niečo vyleje, tak to vsiakne pod seba, a prať ide tiež výborne.

Vyhrievané podložky

Novinkou, ktorú som objavila nedávno, sú vyhrievané koberčeky. Ocenia ich opäť najmä tí, ktorí majú maličkú kuchyňu, pretože sú obvykle naozaj malé, v podstate tak akurát na státie. Výhoda ale je, že si ho môžete pohodlne kedykoľvek preniesť pred obľúbené kreslo, a potom, čo strčíte mäso do rúry, si ďalej ohrievate nohy pri sledovaní obľúbeného seriálu.

Studená podlaha v kuchyni3

Kusové koberce

Že je koberec v kuchyni zakázané slovo rozprávajte napríklad mojej babičke, ktorá ho tam má celý život, svetlý a bez jedinej škvrny. Na rozdiel od jej klasického položeného ale odporúčam skôr kusové koberce. Síce treba pravidelne upratovať aj pod nimi, ale v prípade, že naň vylejete ríbezľovú šťavu alebo sa vám stane iná kuchynská katastrofa, oveľa ľahšie ho vyčistíte, v najhoršom aj vymeníte.

Výber kusového koberca podlieha podobným pravidlám ako výber predložky. Praktickejší bude ten s protišmykovou úpravou na rubovej strane, vzhľadom na to, že ho nestrčíte do práčky, oceníte chlp z umelých vlákien, ktoré idú ľahšie utrieť a sú odolnejšie voči baktériám a plesniam a nedržia v sebe pachy. Do tak vysoko zaťažených priestorov, ako je kuchyňa, lepšie ako strihané padnú slučkové koberce.

Studená podlaha v kuchyni4

Protišmykové ponožky

Priznávam, na leto to nie je najvhodnejšie riešenie, ale s blížiacou sa jeseňou chlad od nôh nielen v kuchyni vyriešia teplé ponožky. Nemusíte sa báť, že by ste sa na nich pošmykli - ich protišmykové nopky tomu spoľahlivo zabránia. A vaše nohy budú v teple a pohodlí jednoducho už na stálo.

Články, ktoré by vás ešte mohli zaujať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *