Strúhaný trojfarebný koláč

Droždie sa nehodí len pri pečení. Viete, kde všade má využitie?
7.9.2023
Studená podlaha v kuchyni? Riešení je niekoľko – a za pár eur
15.9.2023

Efektný ríbezľový koláč patrí k letným spomienkam na detstvo. Recept vás presvedčí o tom, že jednoduchšie to už nejde. 

Zrelé ríbezle vyzerajú na kríkoch ako najkrajšie šperky. Niet divu, že farebné lákadlo musíte brániť pred vtáctvom nebeským ako to len ide. Rada sa rozdelím, ale letná opustená záhrada je pre nich požehnaním; o tom ja niečo viem. Pokiaľ ale na vás predsa len niečo zostane, pustite sa do koláčov. Bývajú božské.

Mám veľmi rada letné bublaniny na plech. Sú svieže, vláčne a vystriedajú sa na nich všetky druhy ovocia, aj keď pre každý volím z pochopiteľných dôvodov iný recept. Marhuliam pristanú cestá s mandľovou múkou, čučoriedkam zase maslový kysnutý základ, k egrešu je skvelé jemné jogurtové cesto a po lete dôjde na zamrazené ovocie, pod ktorým tzv. „nespadne” hutnejšie cesto olejové. Ale to všetko poznáte. Chcela som povedať, že v okamihu, keď sa prehliadka všetkých bublanín vyčerpá, dôjde na ďalšie recepty, možno aj na tie trochu zabudnuté.

Ten nasledujúci mi pripomenula moja milá chatová susedka Mária. Mrazené strúhané sušienkové cesto chutí ako vianočné pečivo a v kombinácii s drobným bobuľovým ovocím, a vláčnou tvarohovou náplňou, je perfektný. Zvlášť na čierne ríbezle je to lahôdka. Upečte si pestrý ríbezľový koláč, najlepšie v sklenenej forme, a než vychladne, strážte ho pred votrelcami aj pod oknami :o)

Príprava: 45 minút + chladenie a pečenie * Získate: koláč s priemerom 27,5 cm / 9 porcií

Strúhané sušienkové cesto

  • 20 g hladkej múky, preosiatej
  • 7,5 g krupicového cukru
  • 3 lyžičky prášku do pečiva, bio
  • 1,5 lyžice dobrého kakaa
  • 1 žĺtok, bielok zvlášť
  • 2 lyžice mlieka
  • 125 g masla, zmäknutého

Tvarohová náplň

  • 250 g tučného tvarohu z vaničky
  • 10 g múčkového cukru, preosiateho
  • 1 žĺtok, bielok zvlášť
  • 2 bielky a štipka soli na sneh
  • minimálne 300 g ríbezlí
  • mrvenička z hrubej múky, masla a cukru

1. Do misy robota dajte sypké prísady na sušienkové cesto a premiešajte ich stierkou. Doprostred pridajte žĺtok, mlieko a zmäknuté maslo a pomocou hnetača cesto spracujte. Najprv sa ingrediencie rozdrobia, ale pomalými otáčkami ich spracujete na vláčnu guľu. Trvá to asi 5 minút.

2. Vláčne mäkké cesto vytvarujte do valčeka, pričom asi štvrtinu odkrojte. Oba kusy zabaľte do fólie a uložte do mrazničky asi na 3 hodiny.

3. Po vychladení väčšiu časť cesta nastrúhajte na hrubom strúhadle, menšiu časť ponechajte v chladničke. Formu vymažte maslom a nastrúhané cesto rozprestrite na dno. Zarovnajte ho pomocou vidličky do roviny. 

4. Tvarohová náplň - Tvaroh, cukor a žĺtok prešľahajte metličkou. Z 2 zvyšných bielkov vyšľahajte pevný sneh a opatrne ho vmiešajte do základu. Hmotu rozotrite do roviny na pripravený koláč.

5. Hore rozhoďte odstopkované ríbezle - buď zmiešané alebo v oddelených výsekoch. Teraz príde k slovu posledná časť sušienkového cesta. Nastrúhajte ho a ozdobte ním koláč po obvode. Nakoniec ovocný stred poprášte maslovou mrveničkou.

6. Koláč dajte piecť do rúry vyhriatej na 175 °C na 35 minút, keď cesto s náplňou vyskočí, znížte teplotu na 165 °C a pečte ešte 10 - 15 minút až koláč uprostred spevnie.

Koláč nechajte vychladnúť a jemne ho pocukrujte vanilkovým cukrom.

Táto metóda strúhaného cesta je rýchla a bez práce. Bude sa vám hodiť pre celý rad ďalších koláčov, tak si ju určite osvojte. Cesto bleskovo spracuje hnetač bez vášho pričinenia a po vychladení v mrazničke sa perfektne nastrúha. Sušienkové cesto je však veľmi maslové, preto je potrebné pracovať rýchlo, aby ste ho dlho nezahrievali v rukách. Tiež do koláčovej formy ho vkladám bez toho, aby som sa ho dotýkala. Teraz si niekoho privolajte na odstopkovanie ríbezlí. To je snáď jediná vec, ktorá vaše prípravy môže zdržať.

Nastrúhané sušienkové cesto vyrovnajte pomocou vidličky do roviny. Ako som povedala, cesto je veľmi maslové, a v teplom prostredí sa začne rozpúšťať pod rukami. To všetko vás prinúti pracovať rýchlo, takže koláč bude čoskoro v rúre.

Tvarohovú náplň zakončí pevne našľahaný sneh. Môžete použiť malý trik – v poslednej fáze šľahania do snehu pridávam lyžicu cukru a vydrží mi tak aj v horúčave. Riedky tvaroh sa potom pekne spevní.

Čiernym ríbezliam nadŕžam, to je skrátka hviezda kuchyne. Aj z toho dôvodu ríbezľovú zmes nemiešam dohromady a na koláči ponechám jednotlivé výseče. Nakoniec pri stole sa vždy nájde niekto, kto ich nemá rád. Odkrojte mu porciu z jeho obľúbenejšej strany.

Okolo koláča vytvorte okraj zo zvyšného kakaového cesta. Nielenže celok dobre vyzerá, ale koláč sa spevní a dobre drží pohromade. Teraz už len pridajte maslovú posýpku a váš šperkársky kúsok je hotový.

Ak máte radi kyslú ríbezľovú chuť, náležite si ju užijete. Cesto aj tvaroh obsahuje minimum cukru a v kontraste s kakaom najviac vynikne kombinácia zrelých čiernych ríbezlí. Ak sú k dispozícii všetky druhy, zapáčia sa vám ako jednotlivé farby ríbezlí prefarbia tvaroh, takže časť koláča bude v reze čierna, červená, žltá. Z každej tretiny nakrájate tri porcie. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *