Droždie sa nehodí len pri pečení. Viete, kde všade má využitie?

Ľadová kokosová káva
5.9.2023
Strúhaný trojfarebný koláč
13.9.2023

Nielen prácou živý je človek a nielen pri pečení využijete droždie. To má v domácnosti aj pri rôznych kuchynských činnostiach veľmi pestré využitie, len málokto to ale vie.

Kvasenie potravín i nápojov, kozmetika, ale aj upratovanie alebo starostlivosť o záhradu. To sú všetko oblasti ľudskej činnosti, v ktorých môže byť taká obyčajná vec ako droždie využiteľná. Kvasnice majú v slovenských domácnostiach siahodlhú históriu, takmer všetko pečivo pôvodnej slovenskej ľudovej kuchyne je totiž kysnuté, či už z kvásku, ktorý je dnes typický skôr len pre chlieb, alebo dnes výrazne populárnejších kvasníc.

„Kvasňová baba chodievala kedysi s putňou od dediny k dedine, ako doteraz chodia baby korenárky a zeleninárky alebo iní podomoví obchodníci. Kvasničárky chodili do pivovarov celé míle cesty a roznášali v putniach kvasnice, ktoré predávali na mázy,“ písala Anna Marie Úlehlová-Tilschová vo svojej knihe Česká strava ľudová z roku 1945. Kvasnice boli dôležitým zdrojom privyrobenia pre sládky: „Kvasnice a príjem z nich prislúchal teda pani starej. Tá ich buď vymieňala s gazdinami za zrná alebo ich predávala kvasňovým babám. Kvasničiarky boli preto v pivovare vždy vítané,“písala ešte Tilschová. Dnešné ležiaky sú totiž síce pivá spodne kvasené, ešte na konci 19. storočia sa ale pili pivá vrchne kvasené. Ostatne, tie teraz zase získavajú na veľkej popularite, aj keď už asi budeme aj naďalej chodiť do obchodu pre lisované pekárske kvasnice, ktoré s tými pivovarskými majú spoločný pôvod, jedná sa vlastne len o iný kmeň rovnakej kvasinky. Oproti pôvodnému pivovarskému kvasu od kvasňových báb sa ale nekazia zďaleka tak rýchlo a pre svoju hlavnú úlohu, kysnutie cesta, sú oveľa spoľahlivejšie. Využitie je ale aj tak stále pestré!

1.

Pleťová maska

Že sú kvasnice zdravé pre pleť vás určite neprekvapí, kvasnicové masky sú staré ako paráda sama. Kvasnice sú bohaté na vitamín B, kyselinu listovú, fosfor a draslík a ďalšie minerálne látky. Droždová maska ​​tak pleť nielen vyčistí, ale aj vyživí. Je vhodná na mastnú až zmiešanú pleť, pretože redukuje tvorbu mazu.

A ako na ňu? Droždie rozdrobte do trošky vody alebo mlieka, až vznikne jemná hustá kašička - hotovo. Naneste, nechajte pár minút pôsobiť a dôkladne zmyte.

2.

Vlasová maska

Až na výnimky platí, že čo je dobré pre pleť, to je dobré aj pre vlasy. A pri kvasniciach je to tak tiež. Kyselina listová a béčko vlasom prospejú: sú efektívne v boji s padajúcimi vlasmi a lupinami: rovnako ako u pleti tu platí, že znižujú tvorbu kožného mazu. Vaše vlasy budú navyše úžasne lesklé!

Dve lyžičky rozdrobeného droždia zmiešajte s lyžicou bieleho jogurtu, podľa dĺžky vlasov množstvo oboch vynásobte. Naneste do vlasov, nechajte 15 minút pôsobiť a vymyte čistou vodou. Keď do zmesi pridáte aj vajcia, vaše vlasy vám neprestanú ďakovať.

Základné ingrediencie na kvások patria do každého receptu na kysnuté cesto: kvasnice, trocha vody či mlieka a cukor nesmú nikdy chýbať

3.

Kúpele a peelingy

Ešte vám nie je využitie v kozmetike dosť? Primiešajte trochu droždia do peelingu z trochy olivového oleja a cukru. Pokiaľ vám nevadí vôňa droždia, pridajte si trochu aj do kúpeľa. Keby nie celotelového, tak aspoň do toho určeného pre chodidlá alebo ruky. Droždie vyživí nielen kožu, ktorú nechá príjemne hebkú, ale aj nechty, ktoré pri pravidelnom použití porastú pevnejšie a zdravšie.

4.

Hnojivo

Odolné, silné, krásne rastúce, kvitnúce i plodiace rastliny. To je sen každého pestovateľa. Pokiaľ svoje kvety, ale aj plodovú zeleninu budete prihnojovať kvasnicami, nemusíte o tom už len snívať. Na izbovky do jedného litra vody rozmiešajte 18 g droždia a je hotovo, zalievať touto zmesou stačí raz týždenne. Na plodovú zeleninu a ovocie (ale napríklad aj muškáty alebo ruže) je lepšie 2 hodiny pomaly variť 3 g droždia v 1 litri vody s 1 lyžičkou cukru. Na jahody sa oplatí zmiešať 2 l vody s asi 7 g droždia a 1 lyžicou dreveného popola. To nechajte asi 24 hodín za prístupu vzduchu odstáť. Funguje aj ako postrek proti plesniam!

5.

Čistenie odpadov

Máte problémy so zapáchajúcim septikom alebo jednoducho upchatým potrubím? Dokonale ekologický spôsob, ako ich udržiavať v kondícii, je droždie. Rozmiešajte ich s trochou vody a štipkou cukru na hustú kašu. Zarobený kvások nechajte asi hodinu a pol odležať a normálne spláchnite do toalety. Na čistenie odpadov je tam lepšie nasypať nadrobené kvasnice, pridať trošku cukru a nechať cez noc v odpade kvasiť - prepláchnuť horúcou vodou stačí až ráno. Odpady aj toaletu zbavíte nečistôt aj zápachu.

 

články, ktoré by vás ešte mohli zaujať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *