Ľadová kokosová káva

Zútulňovacia výzva – deň siedmy
1.9.2023
Droždie sa nehodí len pri pečení. Viete, kde všade má využitie?
7.9.2023

Zdá sa vám v horúcich dňoch aj milovaná káva na obtiaž? Vyskúšajte jeden z mnohých tipov na ľadové kávové osvieženie.

Keď sa povie káva, pred očami nám defiluje voňavý nápoj z ktorého sa jemne dymí. Ale v tohtoročných horúčavách to nie je práve najlákavejšia predstava. Kaviarne sa pomaly prispôsobujú, ale väčšinou vám ponúknu tradičnú kávu so zmrzlinou, prípadne frapé a tým zoznam ľadových káv končí. Nezostáva, než doma vyskúšať jeden z receptov. Tak tu je. V tomto lete mu holduje celá naša rodina.

Budete potrebovať studenú silnú kávu - najlepšie pripravenú vo french presse - a potom čokoládu a kokosové mlieko. Určite to vyskúšajte, dáte mi za pravdu, že je to dobrota. Kávu som pripravovala v kanvici na kávu a čaj, ktorá sa stane doslova vašou srdcovou záležitosťou. Aj mimo prázdnin vás ráno pozdraví svojou veselou červenou a prebudí spolu s obľúbenými nápojmi do nového dňa.

Príprava: 30 minút * Získate: 3 poháre

  • 3 porcie silnej kávy z french pressu
  • 120 g horkej čokolády
  • plechovka kokosového mlieka, vychladená
  • 1 cukor s pravou vanilkou
  • kocky ľadu

1. Pripravte 3 porcie zrnkovej kávy trochu silnejšie ako obvykle.

2. Čokoládu rozlámte do misky nad vodnú paru a začnite ju rozpúšťať. Otvorte veľmi vychladenú plechovku s kokosovým mliekom bez toho, aby ste s ňou trepali. Vrchnú stuhnutú vrstvu presuňte do šľahača. Do mäknúcej čokolády pomaly prilejte trošku tekutiny zo zvyšného obsahu plechovky. Čokoládu stále miešajte a prilejte toľko kokosovej tekutiny, aby sa čokoláda zriedila a bola mierne tekutá.

3. Kokosová šľahačka- Kokosové mlieko v šľahači mierne oslaďte podľa svojej chuti. Prisypte toľko vanilkového cukru z vrecka, koľko je vám príjemné na dosladenie kávy. Krátko ju šľahajte do mäkkého hladkého krému.

4. Do pohárov na kávu rozdeľte ochutenú tekutú čokoládu, pridajte pár kociek ľadu a dolejte kávu asi 2,5 cm pod okraj. Zvyšok doplňte kokosovou šľahačkou. Celok môžete poprášiť trochou dobrej instantnej kávy.

Na pracovnom stole chýba mlynček na kávu. Takže pripomínam, že zomletie kávových zŕn pre french press musí byť hrubšie, než ste zvyknutí na prípravu napr. tureckej kávy. Keď kupujem kávu v špecializovaných obchodoch, nechávam si ju pomlieť presne na tento účel. Všade sú na to perfektne zariadení.  

Ak ste neochutnali kokosovú šľahačku, oveľa ste prišli. Nie je žiadny problém to napraviť. Než sa pustíte do šľahania, nechajte plechovku poriadne vychladiť, najlepšie do druhého dňa.

Rozpustenú hustú čokoládu bude treba trochu nariediť. Využite na to tekutinu, ktorá zostane po odobratí kokosového mlieka. Čokoláda tiež dostane kokosovú chuť, čo v celkovom vyznení nápoja oceníte.

Kokosová šľahačka sa nevyšľahá dotuha ako normálna smotana. Vznikne taký nadýchaný krém, ktorý je, aspoň pre mňa, božský. Sladím ju len minimálne, aby k nej pribudol tón vanilky a aby sa s cukrom lepšie našľahala. Občas si kávu s pokojným svedomím urobte. Prehltnete rozhodne menej kalórií, ako keď si objednáte sladenú kávu so zmrzlinou a tučnou smotanou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *