Kútik pre milovníkov kávy

Slaná cuketová torta
16.8.2023
Zútulňovacia výzva – deň prvý
21.8.2023

Pripraviť si doma kvalitnú kávu už dnes nie je žiadny problém – vďaka moka kanvičkám a tzv. french pressom si šálku dobrej kávy môže dopriať naozaj každý. A že patríte medzi konzervatívnych „kávičkárov” a dávate prednosť starému dobrému turkovi alebo instantnej káve? Však je to len a len vaše potešenie, ktoré vám dáva možnosť vychutnať si chvíľu s priateľmi alebo sa jednoducho len zastaviť počas dňa.

Na začiatku je potrebné kávu namlieť

Pokiaľ si chcete dopriať naozajstný kávový zážitok, je ideálne každú porciu kávy namlieť až tesne pred prípravou. Na to poslúži celá plejáda najrôznejších ručných i elektrických mlynčekov. Elegantný ručný mlynček BANQUET je pre domáce mletie ako stvorený. Ľahko sa čistí a keramickú mleciu mechaniku možno nastaviť na požadovanú hrubosť mletia.

Správne skladovanie je základ

Či už si kávu nameliete na pár dní dopredu alebo potrebujete uskladniť celé zrnká, skladovanie má svoje pravidlá. Ideálna nádoba je taká, do ktorej nejde svetlo, tesní vzduch (aby káva neprišla o svoju arómu) a taká, ktorá sa skladuje na suchom mieste s primeranou teplotou – v teple pri dlhšom skladovaní tuk v zrnkách žltne. Dózu vyberajte nielen podľa vzhľadu, ale aj primerane veľkú vašej spotrebe.

Správna príprava nemusí byť drahá

Niekomu klasický turek skutočne chutí, niekto sa ho ale nechce vzdať len preto, že na drahý kávovar nemá peniaze. Kvalitná príprava ale nemusí byť drahá a dokonca ani časovo náročnejšia. Moka kanvička – alebo aj moka press – je klasický taliansky spôsob, ako si doma pripraviť skvelú kávu. Stroje na espresso zďaleka nie sú najčastejší taliansky spôsob prípravy kávy doma, aj v dnešnej dobe sú populárne aj moka kanvičky. Na jednoduchú prípravu kávy vo french presse (kafetiére) potrebujete len horúcu vodu. Na dno kanvičky nasypete kávu, zalejete ju vodou a grunt stlačíte sitkom pripevneným na viečku ku dnu. Kávu potom normálne rozlejete do hrnčekov. Vďaka tomu, že má oproti turku kratšiu extrakciu, sa do nápoja neuvoľnia triesloviny a ďalšie pre zdravie i chuť nevhodné látky, príprava ale netrvá dlhšie a chuť je ešte lepšia. Kafetiéru navyše môžete použiť aj na našľahanie mlieka!

Malá káva má silu...

Ak milujete hrnčeky všetkého druhu tak ako ja, potom pre vás musí byť prechádzanie sekcie Hrnčeky doslova blahom. Z tých malých, s objemom do cca 150 ml, sa mi najviac zapáčili tieto tri. Zmestí sa vám do nich klasické espresso doplnené pokojne trochou našľahaného mlieka alebo tak akurát veľká čierna káva. Aj keď, čo je vlastne tak akurát?

...veľká dlhšie vydrží

O ideálnej veľkosti hrnčeka na kávu sa dajú viesť spory donekonečna. Ja preferujem naozaj maličkú poriadne silnú porciu doplnenú napeneným mliekom, naživo si ale pamätám, ako babička dedovi robila každé ráno slabú čiernu kávu do viac ako 400ml hrnčeka. Kávy do neho nedávala viac, než si ja dám do moka presu na svojich 35 ml. Takže ak patríte medzi tých, čo potrebujú hrnček, ktorý poriadne padne do ruky a nápoj v ňom len tak nedôjde, tu je môj výber. A hodiť sa budú aj na čaj!

Pohodlné stolovanie

Zdajú sa vám nasledujúce dva tipy do kútika pre milovníkov kávy príliš rôznorodé? Možno máte pravdu, ale všetko súvisí so všetkým. Pretože až sa pohodlne usadíte do kresla a na tento krásny odkladací stolík si položíte svoj obľúbený hrnček s ešte obľúbenejšou kávou, na poličku pod ním siahnete pre rozčítanú knižku a zistíte, že nemáte cukor a prípadne ani mlieko, nadšení nebudete. Nenechajte si preto pokaziť náladu zdvíhaním sa a na stolíku majte pre istotu vždy plnú cukorničku. Mlieko treba dolievať, ale táto krásna sada cukorničky a mliečenky urobí radosť aj na pohľad!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *