Slaná cuketová torta

Kútik pre parádnicu
11.8.2023
Kútik pre milovníkov kávy
18.8.2023

Hľadáte tip na rýchlu letnú večeru? Potom si vezmite k ruke čerstvú zeleninu, menovite cukety a zemiaky, a všetko zverte strúhaču a rúre. Len v tej horúčave včas utečte preč!

Robím to tiež tak. Akonáhle sa táto vrstvená dobrota ocitne v tortovej forme, je čas na studený drink na priedomí. Leto je rozbehnuté na plné obrátky a chuť do jedla je stále. Minimálne v podvečer, keď po dusnom dni nakoniec predsa len vyhladne. Cuketová torta je výborná aj studená, isto vám príde na chuť.

Príprava: 45 minút * Získate: torta s priemerom 22 - 24 cm

  • 350 g mladej cukety (1 stredná alebo 2 malé), nahrubo nastrúhané so šupkou
  • 600 g zemiakov, očistených a nakrájaných na tenké plátky
  • 2 celé zemiaky na hornú vrstvu
  • 150 g anglickej slaniny, nakrájanej na prúžky a opečené
  • 150 g ementálu, nahrubo nastrúhaného
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku, podľa chuti
  • 3 vajcia
  • ¼ lyžičky korenia
  • 1 lyžička soli
  • muškátový oriešok / alebo tymian, podľa chuti
  • veľká hrsť petržlenu
  • 1 šálka hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • ½ šálky kyslej smotany, 16%
  • lupienky masla na pečenie

1. Cuketu umyte a nahrubo postrúhajte aj so šupkou, nechajte ju vypotiť.

2. Zemiaky olúpte, nastrúhajte na tenké plátky a polovicu dajte na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Dve celé zemiaky nakrájajte na hrubšie kolieska a ponechajte bokom na zakončenie torty.

3. Vytvorte syrovú zmes- Do väčšej misky presuňte cuketu, opečenú slaninu nakrájanú na rezančeky, nahrubo nastrúhaný syr, pridajte cesnak, vajcia, korenie, soľ a bylinky. Všetko dôkladne premiešajte.

4. Zmes zahustite múkou s práškom do pečiva a kyslou smotanou. Vznikne spevnená hmota, nemala by byť príliš mokrá. Polovicu nalejte na pripravené zemiaky, zmes pokryte druhou polovicou zemiakov a pridajte zvyšok zmesi. Hore zarovnajte hrubšie kolieska zemiakov tesne vedľa seba a na tortu položte lupienky masla.

5. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 1 hodinu 15 minút. Cuketovú tortu podávajte horúcu či takmer vychladnutú.

Aby ste boli čoskoro hotoví, potrebujete spoľahlivého pomocníka na prípravu všetkých surovín. Najprv treba všetko nastrúhať, môžete siahnuť po klasickom štvorbokom strúhadle s rôznym tvarovaním, samozrejme po robote, ale aj po  mechanickom strúhači s výmennými valcami. Kompletizácia vrstiev torty do formy je potom dielom okamihu:

KOMPAKTNÉ STRÚHADLO 3 v 1

Funguje naozaj dobre a vďaka tomu, že krájač je možné upevniť na ľubovoľnom mieste, patrí skutočne k praktickým pomocníkom mojej kuchyne. Musím len upozorniť na to, že pracovná doska musí byť hladká. Inak sa pod prístroj dostane vzduch a nepripevníte ho. V správnom prípade však drží ako helvétska viera.

STRÚHADLO SUMO SLICER s 3 výmennými valcami

Syrová zmes je v tejto chvíli ochutená a plná byliniek a korenia. Je dôležité, aby ste na začiatku nechali cuketu tzv. „vyplakať”, aby stratila prebytočnú vodu, inak základ zredne. Pri prvých krehkých cuketách z novej úrody však nadmerná vlhkosť nevzniká. 

V druhom kroku zmes zahustite kyslou smotanou a múkou. Pridajte trochu prášku do pečiva v bio kvalite, aby sa ťažká zeleninová zmes pri pečení nadľahčila. Zemiakové lupienky nastrúhate behom okamihu. Tieto vrstvy tortu spevnia, takže pôjde pohodlne rozdeliť na jednotlivé porcie.

O kompaktný celok sa samozrejme postarajú vajcia a syr. Je len na vás, či si jedlo vychutnáte horúce alebo vlažné s pohárom bieleho vína. V každom prípade si pripravte sadu kuchynských chňapiek, najlepšie vybavených teflónovou vrstvou. Manipulácia s horúcou formou bude bezpečná a vaša kuchyňa zas o trochu krajšia. Na našom e-shope si určite vyberiete.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *