Ako sa starať o ruky a nechty

Čokoládové lízanky na lyžičke
23.5.2022
Zemiakové fašírky s olivami
1.6.2022

Ak začnete skúšať vyrábať svoje ošetrujúce prostriedky doma, môže sa vám zdať, že pokroky na seba nechajú dlhšie čakať, ale vytrvajte.

Kozmetika, ktorú si prinesiete z obchodu, môže byť účinnejšia a fungovať rýchlejšie. Domáce experimentovanie vám môže priniesť aj rozčarovanie v podobe podráždenej pleti. Ak však zostanete u surovín, ktoré vám denne prechádzajú rukami, pri pravidelnom používaní zaúčinkujú a vaša snaha rozhodne neprinesie nulový efekt. Možno nimi po čase nahradíte prípravky, ktoré máte v kúpeľni.

Nevýhodou domácich kozmetických prostriedkov je často ich krátka životnosť. Pokiaľ na seba máte čas, vadiť vám to nebude. Navyše, ak si vyberiete receptúry, ktoré namiešate doslova za päť minút, nie je čo riešiť. Opakom – teda veľkou výhodou je bežná dostupnosť surovín, z ktorých mnohé máte doma. Urobte si chvíľku pre seba. Veď ak strčíte ruky do medu, ťažko od vás môže rodina niečo chcieť! :o)

MASKA NA OŠETRENIE POKOŽKY RÚK

AKO SA STARAŤ O RUKY A NECHTY 2

MASKA PROTI STARNUTIU JEMNEJ POKOŽKY RÚK

  • 2 plné lyžice tučného jogurtu
  • dužina aj šťava z ½ malého pomaranča
  • 2 plné lyžice dužiny z aloe vera
  • 5 kvapiek šípkového oleja, napr. Saloos

1. Do misky dajte jogurt, potom nasekaný pomaranč nadrobno aj so šťavou.

2. List aloe rozrežte pozdĺž, lyžičkou vydlabte dužinu a pridajte ju do základu, premiešajte. Nakoniec vmiešajte šípkový olej.

Dajte si uterák do lona a cez neho mikroténovú fóliu. Masku bohato naneste na vrchnú časť rúk a zápästia. Na druhú ruku to ide samozrejme horšie, ale zvládnete to, prípadne si nechajte od niekoho pomôcť. Zavrite oči, oprite sa a minimálne 15 minút relaxujte. Pokiaľ masku nespotrebujete, vydrží v chladničke ešte jeden deň, potom zvyšky zlikvidujte. Kúru opakujte 1× za týždeň z čerstvých surovín.

Reč je samozrejme o tenkej a jemnej pleti na vrchnej časti rúk. Tá najrýchlejšie ukáže náš vek. Pravidelne ošetrovaná tvár dokáže roky ubrať, ale ak sa nestaráte o svoje ruky, roky sa tu podpíšu. 

DOBRÉ RADY:

  • použite radšej jogurt s vyšším obsahom tuku, pretože je hustejší a pomaranč ho dosť nariedi; gél z aloe ho zase mierne zahustí
  • pred tým, ako si masku vyrobíte, mali by ste vedieť, či nemáte alergiu na pleťové prípravky s aloe vera

ALOE VERA - je nazývaná rastlinou nesmrteľnosti, aj kráľovná Kleopatra ju využívala na pestovanie svojej krásy. Pokiaľ rastlinu pestujete, viete, že slizovitý gél vytekajúci z dužnatých listov má hojivý účinok na drobné ranky, štípance a pod. Protizápalové látky podporujú hojenie popálenín (aj od slniečka) a odrenín. Miestna aplikácia je bezpečná, ak nemáte spomínanú alergiu.

ŠÍPKOVÝ OLEJ - má vysoký podiel esenciálnych mastných kyselín a výnimočne prospieva pokožke. Má antioxidačné a sťahujúce účinky, takže robí dobre starnúcej pleti, a pri pravidelnom užívaní dokáže zmierniť vzhľad jaziev po akné a striách na mladej pleti. Patrí do skupiny tzv. suchých olejov; po jeho samostatnej aplikácii dôjde k rýchlemu vstrebaniu, pričom na vašej pleti nezostane mastný film.

VÝŽIVNÁ KÚRA PRE REGENERÁCIU NECHTOV

AKO SA STARAŤ O RUKY A NECHTY 3

KOKOSOVÁ KÚRA PRE ZDRAVIE NECHTOV

  • 3 lyžice kokosového oleja
  • 2 lyžice medu
  • 4 kvapky rozmarínového oleja

1. Ingrediencie zmiešajte v miske a zahrejte ich vo vodnom kúpeli, aby sa spojili. Pozor - len do rozpustenia, nevariť!

2. Do vlažnej zmesi ponorte nechty a 15 minút odpočívajte. Po aplikácii sa snažte zvyšky emulzie z prstov vmasírovať do zvyšných častí rúk. Na ozdravnú kúru si nájdite čas aspoň 1× za týždeň. Pri plesňovom napadnutí nechtov aplikujte každý deň.

DOBRÁ RADA:

  • emulziu presuňte do širokej misky s viečkom, do ktorej je možné ponoriť všetkých desať pazúrikov naraz; kúru tak budete mať pripravenú na časté užívanie
  • akonáhle zmes vychladne, oddelí sa med od oleja a olej stuhne; pri následnej aplikácii emulziu môžete mierne zahriať v mikrovlnke, alebo ju ponechať v izbovej teplote, kde nestuhne a stačí ju premiešať lyžičkou

Naše ruky sú neustále vystavované ťažkým podmienkam. Koľkokrát za deň ich namočíme a zle osušíme? Vystavujeme ich chemickým prostriedkom aj ťažkej práci. Nechty, ktoré chceme mať krásne, nalakované a spevnené, však potrebujú v medziobdobí výraznú kúru, ktorá im dodá pružnosť a zabráni ich štiepeniu. Neoceniteľným pomocníkom je kokosový olej.

KOKOSOVÝ OLEJ - kedykoľvek máte čas, vmasírujte si trochu oleja do nechtov a ich okolia. Akokoľvek sa zdá mastný, po chvíli sa vstrebe. Jeho pravidelné používanie chráni nechty pred hubovými infekciami. Olej obsahuje látky, ktoré úspešne účinkujú proti plesniam, hlboko zvlhčia pokožku a dodávajú nechtom živiny k rastu.

ROZMARÍNOVÝ OLEJ - pomôže pri uvoľnení reumatických kĺbov, takže častejšie vmasírovanie emulzie môžete príjemne pocítiť aj pri celkovej kondícii rúk.

Manikúra, to je nenahraditeľný pomocník doma aj na cestách. Väčšina žien ju má stabilne v kabelke, pretože nikdy neviete... Vyberte si z elegantných typov v puzdrách, alebo sa pri domácej starostlivosti naučte pracovať s elektrickou manikúrou. 

STREDNE VEĽKÁ MANIKÚRA S HADÍM VZOROM

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *