Čokoládové lízanky na lyžičke

Výber a údržba perín
21.5.2022
Ako sa starať o ruky a nechty
27.5.2022

Nedávno som kúpila drevené lyžičky. Len tak, budú sa hodiť na fotenie. Ale potom potrebovala kamarátka nápad na narodeninovú oslavu svojej vnučky.

Nie je nič jednoduchšie, než naliať trošku čokolády na lyžičky a dozdobiť ich podľa chuti. Mala som na mysli niečo zdravšie, tak som použila kandizované ovocie. Lenže deťom sa páčilo zdobenie blýskavé, plné cukríkov a chrumkajúcich cukrových ozdôb. Bola to skupinka dievčatiek a lízanky im pripadali hodné princezien. Kapitulovala som a nafotila som vám teda aktuálne víťazky. Musím povedať, že na plytké lyžičky sa veľa nezdravého nezmestí a pre každého bolo nachystané po jednom kuse. Ak však môžem prispieť radou, vyrobte iba zdravšiu verziu, bez farebných cukríkov.

Blíži sa koniec roka, školské výlety, letné narodeniny a sviatky. Takže mrknite aj na ponuku detských cestovných fliaškrabičiek, prestieraniapríborov i plastového riadu. Môže sa vám niečo hodiť pre dievčatá aj pre chlapcov.

Na čokoládové lízanky si pripravte:

  • drevené alebo plastové lyžičky (nakúpila som v Tiger Stores)
  • čokoládu a trochu masla
  • cukrový mak, jedlé perličky, dekorácia na torty
  • úzke mašličky

Čokoládu rozlámte na kúsky a spoločne s lyžicou masla vložte do kastrólika nad vodný kúpeľ. Vytvorte hladkú hustejšiu zmes. Malou lyžičkou ju preneste na lyžice. Pokiaľ majú viac zdvihnuté rukoväte, podložte si ich tak, aby vám čokoláda nevytiekla a stuhla pekne v rovine. Tuk v čokoláde po dreve mierne skĺzne, ale to sa neskôr zase zosvetlí.

Lyžičky som dala na chvíľku stuhnúť do chladu. Keď bol povrch čokolády ešte trochu mäkký, začala som zdobiť. Hotové lízanky som na tanieroch opäť vrátila do chladničky a nechala stuhnúť. Lízanky môžete dozdobiť mašličkami a ponúknuť naaranžované vo väčšej vrstve cukru, napríklad v sklenenej mise alebo v plytkej váze.

Lízanky rozdajte deťom na cestu domov ako malú pozornosť. Potom však treba čokoládu ochrániť. Na ozdobenú časť lyžičky navlečte celofánové vrecko (ak zoženiete správnu veľkosť, mne sa to v rýchlosti nepodarilo) a upevnite ho mašličkou.

Ešte jeden nápad. Pri oslavách sa hrajú rôzne hry. Lízanky je možné použiť ako odmenu pre súťažiacich. Z drobného cukrového maku vytvoríte aj číslice.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *