Výber a údržba perín

Ovocná limonáda s grepom a zázvorom
17.5.2022
Čokoládové lízanky na lyžičke
23.5.2022

Životnosť vankúšov, prikrývok a matracov nie je neobmedzená. Ich dobrej kondícii musíme prispieť včasnou údržbou.

Predchádzajúca generácia gazdiniek si nevedela predstaviť, že perina plná peria môže smelo prejsť vodou a vyprať sa. Dnes už to vieme a pripadalo by nám naopak nepríjemné, nemať svoju posteľnú bielizeň a prikrývky hygienicky čisté. Samozrejme máme po ruke neoceniteľných pomocníkov – a to sú práčky. Pri ich výbere pamätajte na to, že je potrebné, aby ich bubon prehltol aj objemné sústa. Sú to práčky, ktoré vyperú 7 kg bielizne. Súčasné prešívané prikrývky sa do tohto limitu bežne zmestia.

Čas na obstaranie vankúšov a prikrývok príde niekoľkokrát za život. Zvážte, či máte dosť priestoru pre zimnú a letnú výbavu , čo je mimochodom ideálne, a potom sa podľa toho zariaďte. Ak však bojujete s miestom, pomôžu vám prikrývky s označením Dual Feel, ktoré majú jednu stranu vysoko hrejivú a druhú chladivú. Výbornou výbavou pre hostí sú tzv. letné periny, čo sú súpravy, ktoré netreba povliekať, pretože sú ušité z pestrých bavlnených materiálov. Jednoducho ich vyperiete komplet, čo pre spomínané práčky nie je problém, a každý ďalší hosť u vás spočinie v ich voňavom náručí. Pre alergikov, veľkých zimomravcov a reumatikov sú určené prikrývky z ovčej vlny merino, ktorá má bezkonkurenčné kvality. Rýchlo vás zahreje, pritom má prirodzené schopnosti neprijímať vlhkosť a nečistoty. 

img_4479_v_52070_cmyk_z1

KVALITNÉ PERIE PATRÍ K TRADIČNEJ VÝBAVE SPÁLNE

ak milujete spánok v páperových výplniach, nemeňte svoje zvyklosti

PÁR PRAVIDIEL NA ÚDRŽBU VANKÚŠOV A PRIKRÝVOK S PÁPEROVOU VÝPLŇOU

  • Vankúše a prikrývky každý deň dobre natrepte. K ľahkému periu prenikne vzduch a náplň si zachová svoj tvar a pružnosť.
  • Prašné perie ľahko poškodíte vysávaním. Ani vehementné trepanie mu neprospeje, len ho zľahka pretrepte a po noci nechajte na vzduchu.
  • Pokiaľ je vankúš plný vlhkosti, potom ho môžete dať presušiť do sušičky. Pridajte dovnútra bubna špeciálnu loptičku, ktorá výplň dokonale našuchorí.
  • Všeobecne platí, že pokrývky musia zostať aspoň dve hodiny rozhodené, než ich zasteliete. Ak používate prikrývku, čím ľahšia bude, tým lepšie. Z pokrývok musí zmiznúť všetka vlhkosť, než lôžko usteliete, alebo dokonca zasteliete do úložných priestorov.

PÁPEROVÉ PRIKRÝVKY PRAVIDELNE VYPERTE

Určite už máte skúsenosti s praním páperových búnd a overalov. A viete, že to perfektne funguje. Perie sa po čase zľahne, takže jeho našuchorenie mu vráti pružnosť, objem a tým všetky hrejivé vlastnosti, pre ktoré výrobky preferujeme.

  • Prikrývky vyperte minimálne 2× ročne, vankúše podľa potreby, maximálne 3 - 4× za rok. Svojej výbave tak predĺžite život.
  • Použite výhradne prací prostriedok určený na prikrývky a vankúše s páperovou výplňou, ktorý neobsahuje enzýmy. Bežné pracie prípravky by z peria odstránili prirodzenú vrstvu tuku a perie by sa stalo lámavým. Z rovnakých dôvodov nepoužívajte aviváž.
  • Pokiaľ výrobca neodporúča inak, perte na 60 °C. Zaspávať budete bez mikroorganizmov a roztočov. 

TROJDIELNA SÚPRAVA S PÁPEROVOU VÝPLŇOU - prikrývka, vankúš a malý vankúšik

VÝBER A ÚDRŽBA PERÍN 3

ĽAHKÉ LETNÉ SPANIE

bez nutnosti povliekania

VYBERTE SI Z ELEGANTNÝCH A PESTRÝCH VZOROV

Praktické periny na chalupu alebo na občasné prespanie návštev sú úplne ideálne, pretože sa nemusia povliekať. Jednoducho ich len vytiahnete zo skrine a rozhodíte po posteli. Prať a žehliť obliečky - napríklad len po jedinej noci, si tak celkom príjemne ušetríte. Pranie obstará práčka za vás a sušenie je rýchle. Periny sú ušité s výplňou zo 100% polyesteru, ktorý je nealergický a príjemne ľahký.

PRANIE

  • Lôžkoviny vyperte kedykoľvek je to potrebné na 40 – 60 °C. Používajte prípravky na jemnú bielizeň.
  • Pozor - duté vlákno absorbuje množstvo vody a v práčke nadobudne objem. Preto bubon naplňte iba do jednej tretiny až slabej polovice.
  • Po ľahkom odstredení výrobky nekvapkajú a pri manipulácii nie sú ťažké. Ak máte možnosť sušiť na čerstvom vzduchu, ponechajte ich v polotieni.
  • Dôvody, prečo sú letné periny u našich zákazníkov také obľúbené, sa dozviete vo videu z ateliéru deDoma.

SADA VANKÚŠA A PERINY S JEMNOU POTLAČOU WENDRE

VÝBER A ÚDRŽBA PERÍN 4

SÚPRAVY S VÝPLŇOU Z OVČIEHO RÚNA

s výbornými termoregulačnými vlastnosťami

Lôžkoviny s výplňou z ovčieho rúna v lete chladia a v zime vás zahrejú. Prirodzené termoregulačné vlastnosti vlny sa ihneď prispôsobia telesnej teplote, ktorú pocítite ako tzv. suché teplo zlepšujúce celkový krvný obeh. Teplo okrem toho priaznivo pôsobí na obličky a močové cesty, a kto má problémy s reumatickými bolesťami, po čase pocíti úľavu. 

Vlna sa ľahko udržuje v čistote. Prírodný lanolín obsiahnutý vo vláknach odpudzuje roztoče a baktérie a má priaznivé účinky na pokožku. Zjemňuje ju, pôsobí protizápalovo a upokojuje celé telo.

AKO POSTUPOVAŤ PRI PRANÍ

  • Výrobca odporúča šetrné ručné pranie do 30 ° C za použitia pracieho prostriedku s lanolínom na ošetrenie vlny a jemných tkanín. Výrobky nie je vhodné bieliť, sušiť v sušičke a žehliť.

SÚPRAVA S OVČÍM RÚNOM OBSAHUJE VANKÚŠ 70 × 90 cm a klasickú alebo predĺženú PRIKRÝVKU 135 × 200 / 220 cm

VÝBER A ÚDRŽBA PERÍN 5

KVALITA VLÁKIEN DUAL FEEL PONÚKNE TEPLO I CHLAD

prikrývky stačí len otočiť

Kto si náhodne vyskúšal pohodlie barančekovej súpravy, bez preháňania nemôže inak, než si ju zaobstarať domov. Hebké a hrejivé mikrovlákno milujú deti i dospelí a vzhľadom na to, že prikrývky sú dokonale priedušné, spí sa pod nimi skvele aj v horúcom lete. Avšak ak je to potrebné, materiál uspokojí aj najväčších zmrzlíkov.

K novinkám v spálňach patria súpravy z mikrovlákna označené Dual Feel,  čo znamená z jednej strany teplú a z druhej chladivú vrstvu. Súpravu môžete používať celoročne a otáčať si ju tak, ako potrebujete. Je to ideálne riešenie na chaty a chalupy, kde spíte nepravidelne, a zakaždým potrebujete niečo iné. Súprava je potlačená metódou digitálnej tlače, ktorá zaručuje vysokú kvalitu farieb, stálofarebnosť pri častom praní a vo výsledku ponúka atraktívny vzor. Vaša spálňa bude neustále upravená, pretože tieto materiály sa nekrčia. Neobávajte sa ani zložitého prania, pri jemnom odstreďovaní textílie uschnú veľmi skoro.

BARANČEKOVÁ SÚPRAVA GINA, s kvalitou Dual Feel, obliečka na vankúš 70 × 90 cm, prešívaná prikrývka 140 × 200 cm

AKO ČASTO MENIŤ PERINY A VANKÚŠE?

Táto požiadavka je úplne individuálna - záleží na kvalite bielizne, početnosti používania, opotrebovaní praním apod. Bežne platí, že:

  • periny - meníme každých 10 rokov v závislosti na opotrebovaní ku ktorému patrí zľahnutie vlákien, rozpáranie švov, časté pranie pri detskej bielizni
  • vankúše - meníme po 2 - 4 rokoch v závislosti na tom, ako veľmi sa potíme alebo keď vankúš stráca tvar

POZN.: šikovnou pomocou je možnosť vankúše doplniť náhradným guľôčkovým rúnom za predpokladu, že ste si kúpili vankúš, ktorý je uzavretý zipsom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *