Ovocná limonáda s grepom a zázvorom

Žijeme s maznáčikmi
13.5.2022
Výber a údržba perín
21.5.2022

Jarné slniečko nás častuje hrejivými lúčmi a z prechádzok sa začíname vracať poriadne smädní. Okrem pitia pramenitej vody je príjemné okúsiť aj niečo iné.

Obohatiť pitný režim vitamínmi, minerálmi alebo vlákninou je zmysluplné, najmä ak si pripravíte doma čerstvý nápoj bez pridaných cukrov alebo s jeho minimom. Súčasné výskumy napovedajú, že väčšina z nás nedokáže za deň zjesť povinné množstvo ovocia a zeleniny. Šálku zeleniny by sme mali zjesť 3× denne, aj viackrát, šálku ovocia minimálne 2× denne. Z hľadiska živín je to stále málo, a tak náš zdravotný deficit stále narastá. Možno si ani neviete predstaviť, že toto množstvo za deň zvládnete rozhrýzť a priradiť k pravidelnému jedlu.

Cesta by tu bola. Aby sme konzumovali viac ovocia (máme krásne teplé dni, zostaňme chvíľu pri ňom), zaraďte do svojho jedálnička aspoň občas odšťavovanie a mixovanie. Nedá to veľa práce a nápoje vás nielen osviežia, ale pri správnom výbere jednotlivých druhov ovocia a zeleniny významne prispejete aj k umierneniu dôsledkov svojich chronických ochorení, ak nejaké máte. 

Odšťavovače a mixéry sú dnes cenovo dostupné a sú konštruované tak, aby sa dobre udržiavali. Väčšinu ich dielov môžete zveriť umývačke riadu. Úplne k najzákladnejšiemu vybaveniu kuchyne patrí elektrický odšťavovač citrusov. Majte ho stále po ruke nielen na využitie pri varení a pečení, ale aj na ozdravenie svojho tela pri príprave chutných nápojov, napríklad tejto jarnej malinovky s:

  • MEDOVKOU - prospešná pre zdravé zažívanie, pôsobí proti migréne 
  • ZÁZVOROM - má antibakteriálne a protizápalové účinky, pomáha pri nevoľnostiach, lieči nádchu a chrípku, podporuje redukciu váhy
  • ANANÁSOM - odvodňuje, odbúrava opuchy, pomáha pri črevných poruchách a hnačkách
  • GREPOM - zvyšuje obranyschopnosť organizmu, zlepšuje krvný obeh a znižuje hladinu cholesterolu
  • Odšťavovač citrusových plodov veľmi pohotovo pripraví čerstvý džús. Použite ho, aj keby vám zostával doma iba jeden pomaranč. Lis sa automaticky uvedie do prevádzky stlačením, po uvoľnení tlaku sa vypne. Ocenila som, že vo výbave je redukcia na odšťavovanie veľkých plodov, ako sú práve grepy. Protišmyková základňa prístroj stabilizuje na mieste.
  • Nádobu s rukoväťou môžete použiť na servírovanie.
  • Objem nádoby je 0,7 l, prístroj sa ľahko demontuje a čistí.

ELEKTRICKÝ ODŠŤAVOVAČ CITRUSOV

Príprava: 20 minút * Získate: 750 ml limonády

  • 2 veľké ružové grepy, odšťavené, celkom 250 ml
  • 1 hrnček ananásu
  • 1 hrnček ananásovej šťavy
  • 1 - 1½ lyžičky zázvoru, čerstvo nastrúhaného

Na dokončenie

  • lístky medovky
  • minerálka na doliatie
  • kocky ľadu

1. Grepy umyte, rozpoľte a odšťavte. Šťavu zbavte kôstok a presuňte ju do mixéra.

2. Pridajte rozkrájaný ananás, ananásovú šťavu a všetko rozmixujte dohladka. Ak pridáte v tejto fáze aj lístky medovky, šťavu zafarbíte. Ak pridáte bylinky až do karafy, váš nápoj zostane krásne oranžový.

3. Medzitým nastrúhajte zázvor na jemnom strúhadle a v závere mixovania ho pridajte do nápoja. Stačí 1 lyžička, ale pridajte podľa svojej chuti.

4. Nápoj prelejte do karafy a doplňte minerálkou do objemu 750 ml, prípadne podľa svojej chuti. Pridajte bylinky, ľad a ihneď podávajte. 

Grep a zázvor sa chuťovo výborne dopĺňajú. Sladkosť nápoju dodá ananás a predovšetkým jeho šťava. Úplne to postačí. Čerstvý zázvor si primiešajte podľa svojich zvyklostí. Pokiaľ s ním máte málo skúseností, pridávajte pomaly, aby vás jeho chuť a účinky nezaskočili. Počítajte s tým, že hotové ovocné nápoje sú určené na rýchlu konzumáciu.

Pozor na medovku - ak ju rozmixujete v tejto fáze receptu, výsledný nápoj sa zafarbí až do odtieňa khaki. Väčšinou si tak limonádu robím, ale pri fotení by nevyzerala lichotivo k dekóru karafy. Predsa len som vám chcela predviesť náš nový tovar na e-shope - talianske sklo s atraktívnym dekórom levandule . Súčasťou karafy je viečko, ktoré váš nápoj ochráni od lietajúceho hmyzu. Pozor len na to, aby ste do karafy neuzavreli sódovú vodu s bublinami, na to musíte použiť špeciálne sklo. Otvorenej karafe samozrejme nič nehrozí.

Červené grepy bývajú sladké a plné šťavy. Spomínam, ako som toto ovocie v detstve nevedela jesť, pritom mi veľmi chutilo. Dnes vašim deťom pomôže práve odšťavovanie – ovocie sa tak dá celkom ľahko vypiť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *