Zemiakové fašírky s olivami

Ako sa starať o ruky a nechty
27.5.2022
Darčeky podľa horoskopu – Blíženci
4.6.2022

O to, aby jedlo vydržalo dlho teplé, sa postará špeciálne upravený termoriad. Ušetrí nielen elektrickú energiu, ale aj vaše nervy, keď sa oneskorenci zatúlajú.

Vynálezcom termosky je vedec Oxfordskej univerzity Sir James Dewar, ktorý v roku 1892 potreboval pre svoju prácu nádobu, v ktorej by dlhú dobu vydržali tekutiny chladné. Vo svojej takmer nezmenenej technickej podobe sa používa dodnes. Základom je nádoba s dvojitými stenami, medzi ktorými sa odčerpá vzduch. Lapidárne povedané – cez toto vákuum sa zverený obsah nemôže rýchlo prispôsobiť okoliu a tak zostáva dlho chladný, alebo horúci.

Vlastniť v kuchyni aspoň jednu nádobu tohto typu je prospešné. Oceníte to predovšetkým vtedy, keď potrebujete uchovať vytvorený pokrm dlhšie teplý, alebo si s nádobou môžete zabehnúť na pár porcií zmrzliny. S úzkou termoskovou fľašou si samozrejme vychutnáte svoje nápoje na cestách. Ešte spomínam, ako mne a môjmu malému synovi predlžovala detská termoska s teplou polievkou pobyty na výletoch. S termomisou môžete priniesť niečo dobré svojim rodičom, kamarátovi do práce, skrátka zaháľať určite nebude. A ak by ste svojho nového domáceho pomocníka potrebovali otestovať, napečte poriadnu fúru výborných zemiakových fašírok . Určite sa po nich na výlete len zapráši.

Príprava: 45 minút + pečenie * Získate: 17 ks, záleží na veľkosti

  • 600 g varených zemiakov, vychladnutých a nastrúhaných
  • 200 g anglickej slaniny
  • 2 vajcia
  • 100 g syra gouda
  • 2 plné lyžice jogurtu, 3,5%
  • 70 g zelených olív, tenko nakrájaných
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • hrsť nasekanej bazalky
  • 1 lyžica oregana (pamajoránu) 
  • 100 g polohrubej múky
  • soľ, čerstvo mleté ​​korenie
  • strúhanka, čerstvo namletá
  • olej na vyprážanie

1. Zemiaky vopred uvarte, nechajte vychladnúť a potom nastrúhajte najemno.

2. Slaninu nakrájajte na kocky a opečte na panvici bez ďalšieho tuku. Aj s výpekom ju presuňte k zemiakom, pridajte vajcia, nastrúhaný syr, jogurt, nakrájané olivy, rozdrvený cesnak a bylinky.

3. Nakoniec všetko zaprášte preosiatou múkou, zmes osoľte a okoreňte a spracujte na hladké cesto.

4. Potom si na doštičku alebo na tanier nasypte strúhanku a vlhkými rukami tvarujte malé vyššie fašírky, ktoré v strúhanke obaľte.

5. Fašírky klaďte na plech opatrený papierom na pečenie s jemne rozotreným olejom. Uložte ich tesne vedľa seba a rúru zapnite na 170-175 °C. Plech vložte na spodný rošt a fašírky opečte najprv z jednej, potom z druhej strany dozlatista.

Podávajte s ľubovoľne dochuteným listovým šalátom.

Tieto chutné fašírky sú dôkazom toho, ako sa dá jednoducho uvariť zo surovín, ktoré bežne nájdete doma. Aj keby vám chýbali olivy, nič sa nestane. Zemiakové fašírky som priradila k slovenskej klasike, aj keď v našich končinách sa to s olivovníkmi nehemží. Zemiakové jedlá však máme v kuchyniach zakorenené a je len na vás, či ich prešpikujete majoránkou alebo ich urobíte tak, ako chutia nám doma. A nielen doma. Výborné sú na najrôznejších cestách. Ak nepôjdete ktovieako ďaleko, v šikovnej termomise vám vydržia prinajmenšom vlažné.

Čo môžem strčiť do rúry, to tam dám. Rezne, plnené šampiňóny, alebo práve fašírky patria k jedlám, ku ktorým sa zbehne viac stravníkov. Využívam to, že nemusím stáť pri platni a tiež spotrebujem oproti klasickému vyprážaniu minimum tuku. V neposlednom rade tak môžete ihneď podávať viac porcií naraz.

Termomisy ponúkame na e-shope v rôznych objemoch. Patria k nim pokrievky, ktoré sa pootočením jednoducho zachytia pod zárezmi uší. Prevrátiť misu s niečím tekutým som neskúšala, takže vám nepoviem, či napríklad polievka vydrží pod pokrievkou, ale povedala by som, že áno. Rozhodne v mise zostane jedlo dlho teplé.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *