Využite kuchynský priestor na maximum

Vychladený opitý františkán
3.8.2023
Jablčný mrveničkový koláč
9.8.2023

Zatiaľ čo dnes sú moderné veľké kuchyne, navyše často spojené s obývacím priestorom, ešte pred 20 rokmi tomu bolo naopak – a tak väčšina z nás žije s maličkou kuchyňou.

Tí šťastnejší, kto medzitým dom či byt rekonštruovali, si na ňu už možno urobili viac miesta, aj ja sa ale hlásim k majiteľom pidikuchyní, ktorí sa ale zase môžu chváliť tým, že priestor dokážu využiť na 350% a možno aj na viac.

Stavebné úpravy sú náročné časovo aj finančne, nová, múdra linka, ktorá vie nájsť maximum miesta aj tam, kde by ho človek nečakal, nestojí o nič menej. Sú ale spôsoby, ich realizácia sa zmestí do pár eur. Aké?

Využite kuchynský priestor na maximum2

Múdre poličky

Tam, kde nie je múdra vaša kuchynská linka, musíte byť múdri vy. Jedným z našich dlhoročných bestsellerov je táto polička na kolieskach, ktorá sa vďaka šírke iba 12,5 cm zmestí do naozaj uzučkých škár, napr. medzi chladničkou a linkou alebo na kraj linky, kde zostáva ešte kúsok miesta k dverám, v niektorých prípadoch by sa mohla vojsť aj kolmo za linku.

Či využijete všetky tri poschodia alebo len dve záleží len na vašich priestorových možnostiach a potrebách.

Múdre poličky sú všeobecne skvelý spôsob, ako využiť priestory na maximum. Ja mám napríklad pod klasickou policou v kuchyni prirobenú ešte jednu uzučkú, širokú len asi 7 cm. Tá ničomu netieni ani neprekáža, ale mne sa na ňu zmestia obľúbené veľké nože, ktoré si nechcem ničiť na magnetickej lište, alebo napríklad kuchynská minútka a gumičky a drôtiky. Moji obľúbenci sú aj závesné košíky na poličky, ktoré priestor rozpolia na dva a jednoducho a bez vŕtania na dané miesto pridajú jednu malú poličku navyše.

Využite kuchynský priestor na maximum3

Hranaté boxy nežerú miesto

Viete, čo je najdrahšou položkou v stiesnených priestoroch? Vzduch. Každé miesto, kde je vzduch, premárňuje svoj potenciál byť užitočné. Mať suroviny v klasických zaváračkách je skvelý nápad, ak máte miesta dosť (tiež ich v špajze na mnoho vecí mám). Okrem nich som si ale na stálice svojich zásob už pred rokmi zaobstarala hranaté sklenené dózy.

S tým, ako odvtedy pokročila kvalita plastov a z nich vyrábaných úložných boxov a ich moliam odolného tesnenia, išla by som dnes do škatuliek presne v štýle týchto LOFT. Máme ich v 6 veľkostiach, s bielymi a čiernymi viečkami, na rozdiel od skla sú úžasne ľahké, oproti plechu je do nich ale vidieť. Výborne sa štosujú a nikde medzi nimi nevznikajú zbytočné hluché miesta.

Podobne maximalizujem priestor aj v kuchynských zásuvkách. Tie nemám nijako extra hlboké, ale prišla som na to, že vnútorný priestor je presne taký široký, že na zásuvku ide položiť organizér na príbory. Mám ho tak uložený v niekoľkých zásuvkách: v organizéri mám drobnejšie a často používané náčinie (sponky na vrecká, slamky, viečka na plechovky atď.), pod ním zvyšok. Tento systém chcem praktizovať aj vo svojej budúcej novej kuchyni!

Využite kuchynský priestor na maximum4

Box na potraviny

Boxy na zeleninu, odpadkové koše na triedený zber, krabičky v špajze. Štosujte na seba všetko, čo ide, šetrí to naozaj veľké množstvo miesta. Takéto boxy so zošikmeným otvorom sú praktické v tom, že ich nemusíte zo seba dávať dole, ani keď potrebujete siahnuť do toho najspodnejšieho. Tieto majú aj regulovateľné vetranie, čo je pre zeleninu nutnosť.

Do hociktorého kúta nielen v kúpeľni, ale aj v kuchyni sa zmestí teleskopická rohová polica. Tá je skvelá v tom, že ju pripevníte aj bez vŕtania – jednoducho ju len vzpriečite medzi strop a podlahu. Nie je samozrejme robená na nejaké veľké záťaže, ale nemusíte sa báť na ňu naložiť nejaké bežné množstvo vecí, ktoré sa na ňu zmestia. Za kuchynskými dverami tak ľahko vznikne priestor napr. na upratovacie prostriedky, vrecká do odpadkového koša alebo napríklad desiatové krabičky. 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *