Vychladený opitý františkán

Nové vzory obliečok, ktoré si zamilujete
29.7.2023
Využite kuchynský priestor na maximum
4.8.2023

Ak v rámci prázdnin tu a tam obchádzate regionálne cukrárne, možno niekde narazíte na výborné marhuľové rezy, ktoré si doprajú iba dospelí. Sú krstené rumom a podávajú sa poriadne vychladené.

Ľahko opitý ovocný múčnik, ku ktorému patrí chuť horkej čokolády, patrí k môjmu detstvu. V 70. rokoch bol celkom známy, ale recept odovzdávali gazdinky výhradne dobrým známym. Rozhodne bolo lepšie sa takou dobrotou blysnúť a neprezradiť nič z pomeru ingrediencií :o) Moja mamička získala recept od vyhlásenej domácej pekárky z malého východočeského mestečka a doma sa pripravoval výlučne pri zvláštnych príležitostiach.

V mnohých verziách ho môžete poznať pod názvom opitý František, ale často býva bez marhúľ, iba s veľkou dávkou orechov, rumu a čokolády. V našom rode - na čele s Jozefom a Václavom - sa skôr ujal prvý názov, ale ja už som príslušnosť menu dobehla, a môjmu mužovi Františkovi rezy pečiem v lete aj s marhuľami už dobré štyri desaťročia. Určite si pochutnáte aj v pekelnej horúčave, ktorá práve nastala. Pečenie je rýchle a príprava jednoduchá.

Príprava: 1 hodina + pečenie * Získate: 40 kociek

Na korpus na plech 22 × 34 cm

  • 2 marhuľové kompóty, celkom 40 polovičiek
  • kvalitný tmavý rum
  • 5 vajec, bielky a žĺtky zvlášť
  • 250 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 120 g polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva, bio
  • 2 lyžice dobrého kakaa
  • 4 plné lyžice domácej marhuľovej zaváraniny s kúskami ovocia

Orechová mrvenička

  • 200 - 250 g vlašských orechov, jemne mletých
  • 2 plné lyžice práškového cukru, preosiateho
  • 3 lyžice rumu

Čokoládová poleva

  • 140 g horkej čokolády
  • 140 g masla
  1. Marhule sceďte, vložte do misky a podľa chuti pokvapkajte rumom.
  2. Bielky ušľahajte so štipkou soli dotuha.
  3. Maslo a cukor ušľahajte do peny a postupne zapracujte 5 žĺtkov.
  4. Zľahka vmiešajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom.
  5. Nakoniec opatrne zapracujte ušľahané bielky. Krémové cesto rozotrite na plech opatrený papierom na pečenie.
  6. Korpus pečte v rúre predhriatej na 170 °C po dobu 30 minút.

Kompletizácia - Vychladnutý korpus potrite rumom a marhuľovou zaváraninou. Potom po celej ploche rozprestrite orechovú posýpku vyrobenú pomletím orechov, cukru a rumu. Navrch položte tesne vedľa seba polovice marhúľ bruškami nahor a rezy uložte do chladničky. Medzitým rozpustite čokoládu vo vodnom kúpeli, premiešajte ju s maslom, a hladkou hustou polevou zalejte vrcholy marhúľ. Čokoládu nechajte pomaly stiecť a rezy dôkladne vychlaďte. Podávajte ich na druhý deň rozkrájané na kocky.

Ak môžem poradiť, korpus upečte deň vopred. Trvá to len chvíľku a na druhý deň už budete mať pred sebou jednoduchú kompletizáciu všetkých ingrediencií. Rumom obvykle nešetrím a naozaj vám nepoviem čím ho nahradiť, aby opité rezy zostali opité. Toto je skrátka skutočne dobrota pre dospelých.

Pôvodné recepty hýria cukrom, ale dávam ho len toľko, koľko treba, ako do cesta, tak následne do orechovej mrveničky. Je lepšie nechať vyznieť ovocnú a čokoládovú chuť. Možno to ale bol dôvod, ako vyrovnať chuť čerstvých marhúľ , ktoré sú v niektorých receptoch tiež uvádzané.

V našom kraji sa marhuliam nedarilo a obchody ich bežne neponúkali. Preto sme doma piekli s kompótovanými, a ja som pri tom zostala, pretože rezy je možné pripraviť kedykoľvek počas roka (a je to ďalší dôvod vyplákať marhule v rume). Marhule vyrovnajte blízko seba do vrstvy orechovej mrveničky; čokoláda ich potom efektne zabalí. Na plech o veľkosti 22 × 34 cm sa ich zmestí 40 ks. Rezov bude dosť.

TIP: Kúpte si nerezovú misku do vodného kúpeľa. Má dlhú rukoväť, takže sa horúcou čokoládou nepopálite, a vďaka priehlbinám na vylievanie bude vaša práca pohodlnejšia.

Ešte tip k čokoláde. Kvalitná čokoláda v pomere 1: 1 s maslom vytvorí hustú polevu. Pokiaľ budete mať redšiu konzistenciu, pridajte kúsky čokolády tak, aby naozaj zhustla. Inak z klzkých marhúľ stečie. Hustú čokoládu nanášam lyžicou na vrcholy marhúľ a nechám ju pomaly stiecť, aby ich celé pokryla, ale ako vidíte, zostane jej hore pekná vrstvička. Rezy nechajte dôkladne vychladiť a ak chcete, pred podávaním ich poprášte horkým kakaom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *