Cestovné šitie z obalu od vajec / recyklácia

Misky z tortill na piknik v tráve
23.8.2024
Cuketové vafle s paradajkovou salsou
30.8.2024

Vajcia sa predávajú v zvláštnych obaloch, ktoré sa mi – neviem z akých dôvodov – vždy nechce vyhodiť.

Krabice a krabičky mám rada od detstva. Baví ma krabičky skladať, staré polepovať, vozím si ich z ďalekých ciest a extra vyhľadávam zaujímavé krabice z plechu. Možno za tým stojí moja schematická povaha; potrebujem mať veci okolo seba (aj v sebe) roztriedené a usporiadané, inak sa strácam (sebe) aj vo svojom okolí. Krabičiek od vajec prejde za rok našej domácností úctyhodné množstvo. Asi preto ma vyzývajú k spracovaniu, hoci dočasnému. Už som v nich pestovala aj bylinky, mrknite sa.

Vložiť šijacie tretky do jednotlivých jamiek po vajciach považujem za trefný nápad. My, krajčírky, máme často rozrobenú nejakú malú prácu, ktorú si so sebou berieme na víkend, k vode a tak. Tam v pokoji vyšívame, háčkujeme, drháme alebo plstíme, a potrebujeme mať pri sebe veľa pomôcok. Krabica od vajec je celkom fajn riešenie.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Škatule od vajec mávajú rôzne farby. Pokiaľ sa vám žiadna nepáči, natrite škatuľu ľubovoľným odtieňom akrylovej farby. Tým, že náter prevediete zvonku aj zvnútra, materiál sa krásne spevní. Len nepoužívajte farby riedené vodou (tempera a pod.), pretože papierový materiál má nerovnomernú savosť a na povrchu sa vám vytvoria mapy. V každom prípade je vhodné škatuľu vybaviť vodeodolným lakom v spreji. Povrch krabičky tak zafixujete a začistíte. Pripravte si:

  • malú alebo veľkú škatuľu od vajec
  • 25 × 25 cm potlačeného plátna na vankúšik
  • vatelín s rozmerom trojnásobnej plochy vankúšika
  • 1 m bielizňovej gumy
  • 62 cm farebného rypsového tkaniva š. 1,5 cm
  • veľký gombík
  • kúsok suchého zipsu vo farbe tkaniny
  • šijacie potreby

Veko krabice zbavte papierového obalu (šiel celkom dobre zlúpnuť, ak sa vám to nepodarí, krabicu natrite), krabicu roztvorte a namerajte veľkosť vankúšika. Potrebovala som vytvoriť obdĺžnik veľký 12 x 22 cm. Obdĺžnik (s dvojitými šírkovými mierami a prídavkom 1 cm na švy) vystrihnite z bavlny, z rubu zošite a ponechaným otvorom na krátkej strane obráťte na líce. Obliečku vyžehlite a dovnútra vložte trikrát preloženú výplň. Otvor v ruke zašite. Bielizňovou gumou omotajte vzniknutý vankúšik 2× do kríža a gumu na rube zošite. Vankúšik vložte do otvoreného obalu a zabývajte špendlíkmi, nožnicami a drobnosťami, ktoré guma prichytí. Do jamiek po vajciach si dajte potrebné šijacie potreby, ktoré potrebujete do terénu. Na oporné tŕne krabice je možné namotať krajčírsky meter, zvyšky gumy, prámikov, krajok.

ZBALENÉ NA CESTY

Hrubý vankúšik sa do krabice samozrejme nezmestí. Všetky drobnosti zatvorte do krabice, vankúšik položte na krabičku a všetko prepásajte popruhom, ktorého koniec je najlepšie vybaviť kúskom suchého zipsu. Gombík slúži len na ozdobu. Lemovku namerajte trošku menšiu ako je potrebný obvod, aby sa vankúšik pritiahol a krabica pevne uzavrela. Cestovné šitie slúži skvele, a pokiaľ škatuľu po prázdninách vyhodíte a všetko potrebné vrátite do svojich domácich zásob, za rok možno zase vyrazíte s podobnou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *