Cukety si vyslúžili chválu od mnohých kuchárov a na túto tému bola napísaná celá rada kuchárskych kníh. Rozmanité možnosti, ako s touto zeleninou naložiť, sú nepreberné. Napríklad práve cuketové placky.
Cukety sa zavárajú, pridávajú sa do trených ciest, ktoré zvláčnia a nakypria, výborne dopĺňajú mäso v zeleninových zmesiach a dokonca sa z nich smažia podobné lahôdky, ako zo zemiakového cesta. Práve zemiaky dokážu skvele skombinovať a dokonca aj nahradiť.
Vyskúšajte napríklad nadýchané cuketové smažienky, ktoré patria, aspoň u nás, k výborným dobrotám. Určite ste už niekedy vyskúšali cuketovo zemiakové placky. Tam práve patria aj zemiaky a klasická chuť majoránky a cesnaku. Placky, ktoré vám ponúkam, sú ale iné. Základ tvoria výhradne cukety a o hebkú konzistenciu sa postará našľahaný sneh. Cesto sa na panvici okamžite formuje do placiek, ktoré aj napriek svojej nadýchanosti perfektne drží pohromade. Proste jedna báseň. Výrazné korenie nie je treba a o chuť cesnaku vás nepripravím. Patrí do kyslej smotany, ktorú podávam zvlášť. Tie oddelené chute vytvárajú dohromady ten správny zážitok.
CUKETOVÉ PLACKY
Príprava: 15 minút + 30 minút vyprážanie
Cesto
Dip
1. Cukety dobre umyte a nastrúhajte v robote na hrubo. Trvá to tak 6-7 minút. Vysypte ich do misy a posoľte. Misu nechajte asi 15 minút stáť.
2. Medzitým si ušľahajte sneh z 2 bielkov.
3. Cukety vyžmýkajte rukou a ochutnajte ich, či sú dosť slané. Pridajte na jemno nakrájaný kôpor, pažítku a jarné cibuľky, pridajte prešľahané žĺtky a čerstvo mleté čierne korenie, zmes dobre premiešajte. Ďalej pridajte múku so zamiešaným kypriacim práškom a nakoniec niekoľkými málo ťahmi vmiešajte sneh tak, aby zmes zostala nadýchaná.
4. Panvicu alebo lievanečník mierne vymažte olejom a rozpáľte. Pomocou lyžice tvorte malé placky. Cesto sa ihneď zatiahne a tak plackami jemne postrčte, aby ste mali istotu, že je pod nimi tuk. Vyprážajte asi 2 minútky a placky obráťte. Skladajte ich do misy, ale nezakrývajte ich, aby nezvlhli.
Cuketky podávajte s cesnakovým dipom a najlepšie s opečenou bielou bagetkou.
Tým, že necháte cuketám šupku, zachováte nielen potrebné živiny, ale placky budú pevnejšie. A tiež zelenšie, čo im pristane. Nezabudnite na praktické a rýchle meranie surovín pomocou kuchynských odmeriek. Ak nemáte radi kôpor, do zmesi ho pridávať nemusíte. V sezóne byliniek si zvoľte tie, čo vám chutia.
Nastrúhané cukety sa celkom zmrštia, až z nich odstránite vodu pomocou soli. Zabudla som spočítať, koľko placiek z tejto várky vznikne (nejako rýchlo mizli). Ale hrubým odhadom ich je asi 24. Záleží samozrejme na ich veľkosti. Vyprážanie ide veľmi rýchlo.