Domáce hubové korenie

Letné obrúskovanie / vejár
22.7.2023
Nové vzory obliečok, ktoré si zamilujete
29.7.2023

Hubárčenie je vášeň. Dokonca taká, že nad hrubým hebkým hríbom sa rozcíti aj najmužnejší z mužov. A keď to doma zavonia po hubách? To sú hneď všetci okolo platne…

Nepatrím k tým šťastlivcom, ktorí si z mnohých dôvodov do sýtosti zahubárčia. Takže si každých zásob vážim. Tento rok je na úrodu dobrý rok a snáď ma ešte stretne cesta z lesa s poriadnym košíkom. Zatiaľ som mala hríbikov len hrstičku, a v tom prípade vyrábam aspoň hubové korenie. Aj keď sa húb poriadne nenajeme, veľa pokrmov hubami aspoň prevoniam a ochutím. Vrelo vám odporúčam to vyskúšať.

K lesným hubám pridám hrsť krémových šampiňónov (tie sú hnedé, aromatickejšie ako biele) a usuším ich. Pridám vybrané bylinky a korenie, a pripravím si zmes, ktorú používam na dochutenie bravčového i hovädzieho mäsa, polievok, omeliet, talianskych cestovín, pečených zemiakov i smotanových omáčok. Korenie je pomerne výrazné a obsahuje soľ. Som zvyknutá s tým počítať a soliť o to menej; ale korenie si môžete pripraviť aj bez soli. Za 15 minút máte hotovo!

Hubové korenie uchovávajte v suchu, najlepšie v tmavej, dobre uzavretej nádobe. Vraj vydrží do budúcej úrody, ale to som na vlastnej koži doteraz nevyskúšala. Korenie by muselo byť pod zámkom :o) Aj keď je mu najlepšie v chlade a tme, používam tieto krásne dózy s klipovým uzáverom, pretože koreniu mimoriadne pristanú.


HUBOVÉ KORENIE

Príprava:  15 minút * Získate: 300 ml

  • 2 šálky sušených húb (používam kalibrované odmerky)
  • 1/4 šálky sušenej cibule
  • 1/2 lyžičky drvenej rasce
  • 1/2 lyžičky koriandra
  • 1/4 lyžičky zmesi korenia
  • 2 lyžičky sušeného ligurčeka (možno pridať zelerovú vňať, bazalku, saturejku, tymian, čo máte radi)
  • 1 lyžička morskej soli
  • štipka muškátového orieška

Všetky ingrediencie vhoďte do chopperu a rozmixujte. Najprv nahrubo a potom krátkymi pulzmi na jemnejšiu zmes. To je úplne všetko. Vzniknuté korenie presuňte do čistej a suchej nádoby, dobre zaviečkujte a uchovajte v chlade a suchu. Tak, ako ostatne všetko korenie, nevystavujte nádobu priamemu svetlu.

Zmes rôznych druhov sušených húb je tým najlepším základom. Ako som spomenula, krémové šampiňóny skvele nastavia malú úrodu z lesa. Rozkrájam ich a usuším v pootvorenej rúre, aby som mala všetko pekne pohromade. Pri 80 °C na to stačí niečo cez hodinu. Ak máte sušičku, potom viete, čo a ako.

Tu je všetko pohromade ešte pred rozsekaním. To žlté vyzerá divne, ale to je sušená cibuľka, ktorá v skutočnosti vyzerá oveľa lepšie. Ešte nevidíte, že mi za chrbtom začína bublať silný vývar, ktorý sa čoskoro dočká dochutenia. Polievky sú s hubovým korením vynikajúce. Odporúčam ho pridať aj do klasickej karfiolovej polievky aj minestrone. Korenie pridajte pár minút pred ukončením varu a pred podávaním.

Behom pár minút je hotovo. Korenie má výraznú arómu a v žiadnom jedle ho neprehliadnete. Skoro by som zabudla na paštéty! Neviem, ale vynechajte asi iba slivkové knedle.

Postupne možno dôjdete k inej skladbe hubovej zmesi. Ak máte radi ostrejšie jedlá, pridajte aj sušené feferónky. Niektoré predávané korenia obsahujú sušenú koreňovú zeleninu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *